Imam SuSe 9.0, kernel 2.4, KDE 3.1.
Masina je Celeron 2.4, HDD 40 Gb, RAM 256, NTFS
Zvucna AC97 (on board), mrezna (isto na ploci), modem Intel 536 EP V 92
Na masini je instaliran WIN XP na C disku na drugoj particiji SuSe 9.0.
Problemi su Uh!.. sljedeci:
Podesavanje modema ne ide. Putem YaSt-a podesim modem, ali uvijek vraca svoje postavke i ne vrsi konekciju. Kako ga podesiti, kako stvoriti konekciju? Kako podesiti E-Mail? Kako…?
Masina je na mrezi vezana na server sa WIN 2000 server sistemom. Kako i gdje podesiti (moze li?) raditi Linux sa WIN serverom?
Zvuk radi ali samo preko XMMS (valjda sam dobro upisao) i to MP3. Prilikom ubacivanja CD u DVD rom ili CD-RW ne mogu (ili ne znam) pokrenuti stvar. Pitanja zaista ima previse .Potpuno sam nov na Linux-u, do sada sam radio na starijem serveru UNIX - SCO ali ovo je nesto sasvim drugo… zvuk, modem, periferija… :!: :?: :idea: :!: :?: :idea:
Za Apache server ili upgrade na Kernel 2.6 koji sam dobio na DVD-u bolje da ne pitam (ili ipak da pitam?).
Takodjer molim za odgovor ima li negdje online na nasem jeziku uputa za Linux i odgovora na moja pitanja u mozda PDF formatu, jer sistem je zaista brz i dobar ali…
Hmm puno pitanja, malo vremena ali samo naprijed, postavljaj samo nemoj odjednom sve u istoj poruci kao ovdje, jer to ponekad obeshrabri ljude da kucaju odgovor.
Probaću redom:
Modem - jedan poznati problem sa tvojim tipom modema na SuSE 9.0 je objašnjen ovdje: http://start.linux.org.ba/I536ep
Ako nije to, javi da vidimo šta dalje.
Kako napraviti konekciju - SuSE ima svoj program za te stvari koji se zove KInternet, ja lično preferiram KPPP koji se uglavnom koristi na drugim distribucijama i nekako je standardan. Mislim da je s njim sve jasno, imaš dugme “Configure”, tu su ti izlistane konekcije… Javi gdje zapinje.
Kako podesiti e-mail - Opet treba ti neki e-mail program, preporučujem KMail, kada ga pokreneš prvi put postaviće ti pitanje za pristupne podatke i od tog trena bi trebalo sve ići glatko.
Rad sa WIN serverom - ? U kojem smislu “rad sa serverom”? Da li je to file sharing server? Direktorij? Ako je u pitanju Active directory server sa bazom korisnika, može se podesiti logiranje na server putem winbind paketa, ali je to zaista previše muke i previše problema a ne vidim neke koristi od toga. File sharingu se pristupa putem opet posebnih programa, najlakši za upotrebu su vjerovatno Smb4k ili LinNeighborhood.
Audio CD - Da bi se mogla slušati muzika sa audio CDova potrebno je spojiti jedan poseban kabl koji se obično dobije uz CD-ROM i koji povezuje CD-ROM i zvučnu karticu. Ako je to spojeno, moralo bi raditi.
XMMS? - Samo sa XMMSom radi? Koje druge programe si probao i šta se desilo?
Apache - Mislim da možeš podesiti koristeći Yast, ali bolje je otvoriti datoteku /etc/httpd/httpd.conf (ovisno o distribuciji) u nekom dobrom editoru i krenuti redom. Sama datoteka je dokumentirana, tj. objašnjenja su data u formi komentara, a dodatna objašnjenja se mogu naći na web stranici Apacha.
2.6 kernel - Ne bih preporučio. Na Linuxu je podrška za hardver (“drajveri”) usko vezana uz kernel i eksperimentisanje sa kernelom obično rezultira da pola uređaja prestane raditi. Bolje je napraviti upgrade na kompletnu novu verziju distribucije koja je zasnovana na 2.6 kernelu (SuSE 9.1)
Super,
Hvala na odgovoru. Žao mi je što je pitanja previše ali je previše i problema. Dakle:
Sve je već rađeno i podešavano putem yast-a ali modem ne radi, prilikom podešenja program pita za konekcije (Kinternet), pita za mail (KMail) sve prođe ali ne radi, samo se pojavi mala ikomna na traci i mail prozor sa ikonom kabla i žuti kružić… to je sve. Nekoliko puta je pokušana konekcija-čuje se modem ali samo sekund ili dva i prekid, poslije toga sve stoji.
Zvučna je prepoznata (isto kao i modem i mrežna-nije problem), direktni kabal sa CD.a i DVD-a na zvučnu ima, ali ne radi. Prilikom dizanja sistema daje pozdravni zvuk ali…Pokušano je pokretanje i ikone Cd, zatim CD Pleyer-a sve je mrtvo
Mreža-Šta reći , mašina je spojena Ethernet mrežom preko swicha na server, dijeli C disk i printer, ja mogu pristupiti serveru kao root korisnik (imam šifru administratora). Pitanje je kako i putem čega podesiti pristup serveru iz Linux-a?
Pitanje je bilo imali negdje na Webu nešto o Linux-u na našem jeziku u PDF-u? Isto tako ima li negdje literature (knjiga) negdje u BiH ali da zaista vrijede?
E ljudi… nisam se ovako zabavljao još od prošlog stoljeća kada sam na NT 4.0 spajao UMAX-ovu ASTRU. E jest bilo veselo ali ovo sa Linux-om, bolje da ne opisujem. Sve se podesi, sistem prihvati i ništa ne radi, a ne javlja nikakve greške.
Zna li neko kako mogu provjeriti komunikaciju mašine sa modemom da li uopće radi?
Daj stavi KPPP, ne znam sa tim KInternetom a ovdje nema nijedan dežurni Susetovac da se javi tvoj problem mi zvuči kao “dialtone” tj. treba staviti ATX3DT kao pozivni string ali poooojma nemam kako se to u KInternet radi
Da li je pomogao gomezov savjet za alsamixer? Probaj kmix pokrenuti.
Kao što rekoh, probaj programe Smb4k i LinNeighborhood, možeš ih instalirati iz Yasta, samo idi na pretragu i kucaj ime (grrr).
Zvuk ima kao što sam već rekao, radi XMMS ali samo load MP3 i svira. Problem su DVD i CD-RW, kada ubacim CD Disk ne svira niti auto play niti mogu ručno pokrenuti stvar. Samo se na ikonama CD i DVD-a na Screenu pojave oznake nota. I to je sve.
Za modem problem je sto prilikom postavki daje KInternet bez nekog posebnog podešenja. Sve postavke su standardne.
Za opciju Wait dial tone before… isključim uvijek, ali problem je sto sistem sam ponovo vraća postavke na inicijalne .NEDA SE PODESITI.Zna li neko da nije problem u tome što ne mogu naći BH kao zemlju, ako postavim na ručno traženje (Castom) prihvati bihnet ali opet vrati na državu SAD. U Americi i važi opcija weit for dial tone… Zna li neko je li tu možda problem.
Inače super ste.
Za Gomeza i Vedrana literatura je sasvim OK. Ako znate još neke strane javite.
P:S: Lijepi moj UNIX iz 1992. prava stvar samo konzola a od periferije samo pisač, sve ostalo zaboravi. Prava stvar!
Jesi li probao sa mixerom?
Ne znam zašto vraća opcije… kao zemlju probaj staviti Njemačku (mislim da imamo sličan sistem).
UNIX - pa možeš i Linux koristiti tako, niko ti ne brani
Može i Linux kao Unix samo kao što rekoh, Unix nije imao ništa od ovih z…a samo pisač. I mogu ti reći da je pravi Caterpilar.
Vjerujte narode radio je na mreži 8 godina i NIKAD nije stao a skinut je radi problema sa hrdverom više nije bilo dijelova (mreža sa terminalma)
Za modem ti vjerovatno treba ovaj paketich za winmodeme, “ltmodem”, evo ti ftp gdje imas sve zive pakete i tako cuda pa si ga pronadji i skini pa lipo double-click i uzivaj u postavkama (YaST -> Network Devices -> Modem -> Configure -> dalje ti dam kad dignem Linux opet jer je pao zbog nakih mojih experimentiranja …) Znači:
Glede zvucne, velis da je onboard? Vozis lijepo www.google.com i ukucas svoju zvucnu (koja vec, ono ACxxxxxx) + suse linux 9.1 i sta nadje malko prorovi rezultate. Probaj uci u control center / yast2 modules / hardware / sound / admin button / admin password i pregledaj imal’ ti zvucna enlisted, ako ne malko istrazivaj adding hardware u linuxu, a ako ni to ne pali idi na Control Centar -> Sound System i vidi da li je strihirano [ ] Enable Sound System!
za mrezu ti ne bih znao reci jer i ja se peglam sa Windowsovom mrezom …
Eh vozdra
Samo mala ispravka, “ltmodem” paket je dobar samo za modeme bazirane na Lucent chipsetu, TSky ima Intel 536ep chipset za koji postoji drugi paket.