U vezi HDDa

e ovako

Nadjoh ovo u ponudi za 190KM.
HDD 160GB MAXTOR ATA133 8
Model DiamondMax Plus 9 6Y160P0 * Kapacitet 160 GB * Sučelje ATA/133 * Međuspremnik (Buffer) 8 MB * Broj okretaja 7200 o/min * Seek time 9.3 ms
(ili ako imate bolji prijedlog do 200KM)
Helem, imam problema sa svojim cijenjenim bratom koji ne zeli linux, zeli win+igre, a ja necu ni jedno od to dvoje. U slucaju da mu obrisem FManager kad budem SuSE instalirala, nadam se da cu naci utociste negdje :rolleyes: , pa sam razmisljala da kupim si ovaj HDD i da na njega instaliram SuSE (nasao bi naravno i druge primjene :wink: ).

Je li to spas?

p.s. neki stvarno nemaju pojma pa im pomozite :rolleyes:

[quote]e ovako

Nadjoh ovo u ponudi za 190KM.
HDD 160GB MAXTOR ATA133 8
Model DiamondMax Plus 9 6Y160P0 * Kapacitet 160 GB * Sučelje ATA/133 * Međuspremnik (Buffer) 8 MB * Broj okretaja 7200 o/min * Seek time 9.3 ms
(ili ako imate bolji prijedlog do 200KM)
Helem, imam problema sa svojim cijenjenim bratom koji ne zeli linux, zeli win+igre, a ja necu ni jedno od to dvoje. U slucaju da mu obrisem FManager kad budem SuSE instalirala, nadam se da cu naci utociste negdje :rolleyes: , pa sam razmisljala da kupim si ovaj HDD i da na njega instaliram SuSE (nasao bi naravno i druge primjene :wink: ).

Je li to spas?

p.s. neki stvarno nemaju pojma pa im pomozite :rolleyes:[/quote]

ovo je zmaj od hard diska lol,
ma ne treba ti toliko dosta ti je 40GB (ako imaš cdrw samo pržiš backupe) imaš u radnjama do 100KM,

www.plus.ba
na skenderiji najpovoljnije cijene u gradu što se tiče “legalnih prodavnica/radnji” imaš garanciju 1y

Ne daj se hanumice, udaraj ako treba :lol:

ovo i jesam skinula sa plus.ba

nego, nesrazmjerne su mi ove cijene.
poredjenje:

HDD 160GB MAXTOR ATA133 8 188.7KM

HDD 40GB MAXTOR ATA133 102.32KM
Model DiamondMax Plus 8 6E040L0 * Kapacitet 40 GB * Sučelje Ultra ATA/133 * Buffer 2 MB SDRAM * Broj okretaja 7200 o/min * Seek time 10 ms

Ipak, ko zna kad cu opet si HDD kupiti hehe, nemam ja posao

znam da je 40GB dovoljno, hm, pa nece sluziti bas samo da SuSE na njega smjestim snimam dosta muzike na komp, pa mi memorije uvijek treba :rolleyes:

j0hnd0e: ja ne udaram one koje volim :smt058

[quote]…

[/quote]
Pa ako vec mozes bolje ti je uzmi taj od 180GB pa ga mozes podijeliti na nekoliko particija, pa onda na jednu od njih istaliraj linux. Prilikom instalacije, ako sve dobro podesis nebi se trebalo nista pokvariti, dakle imaces i win i linux na istom komp. Tako je ti je mozda najbolje

[quote]…
j0hnd0e: ja ne udaram one koje volim :smt058[/quote]
Ma ja sam mislio vise figurativno, nije valjda da si ti mislila ozbiljno :shock:
:lol:

eh, pa ako podesim i na ovom HDDu imacu oboje hehehe, fazon je “HOCU li podesiti” :rolleyes:

ma gdje cu ono uzeti za ozbiljno :lol:

[quote]ovo i jesam skinula sa plus.ba

poredjenje:

HDD 160GB MAXTOR ATA133 8 188.7KM

HDD 40GB MAXTOR ATA133 102.32KM
Model DiamondMax Plus 8 6E040L0 * Kapacitet 40 GB * Sučelje Ultra ATA/133 * Buffer 2 MB SDRAM * Broj okretaja 7200 o/min * Seek time 10 ms

Ipak, ko zna kad cu opet si HDD kupiti hehe, nemam ja posao

znam da je 40GB dovoljno, hm, pa nece sluziti bas samo da SuSE na njega smjestim snimam dosta muzike na komp, pa mi memorije uvijek treba :rolleyes:

j0hnd0e: ja ne udaram one koje volim :smt058[/quote]

znam, baš sam pitao radnika što je to tako:

to je po nabavnoj cijeni formirana prodajna cijena tj. oni ako su kupili athlona za 200KM i prodavali za 250, a nakon nekog vremena došla je nova pošiljka jeftinijih athlona, oni stari athloni ostaju na istoj cijeni

to je pravo glupo, ali šta ćeš raja koja ne zna kupiće isti za više para lol

ps kod HDD-a ti cijena ne ide razmjerno sa MB-s npr.

1MB = npr 1.5KM

100MB != 150 KM nego je jeftinije

[quote]

znam, baš sam pitao radnika što je to tako:

to je po nabavnoj cijeni formirana prodajna cijena tj. oni ako su kupili athlona za 200KM i prodavali za 250, a nakon nekog vremena došla je nova pošiljka jeftinijih athlona, oni stari athloni ostaju na istoj cijeni

to je pravo glupo, ali šta ćeš raja koja ne zna kupiće isti za više para lol

ps kod HDD-a ti cijena ne ide razmjerno sa MB-s npr.

1MB = npr 1.5KM

100MB != 150 KM nego je jeftinije[/quote]

nije da sam sminkerica, ali tako je npr i sa parfemima.
bocica kosta 30 eura (tj. platis sto ju je proizveo Chanel), a parfem je 1ml=1euro

i onda se uvijek isplati kupiti sto vise ml :rolleyes:

Dobro ti je to za parfeme :lol: :smiley:

Nego, treba li ti uopste novi disk? Odvoji sebi za linux za pocetak desetak giga, i uzivaj 8)

[quote]
nije da sam sminkerica, ali tako je npr i sa parfemima.
bocica kosta 30 eura (tj. platis sto ju je proizveo Chanel), a parfem je 1ml=1euro
i onda se uvijek isplati kupiti sto vise ml :rolleyes:[/quote]

40/80GB ti je “okean memorije/podataka” ne vjerujem da ga možeš napuniti osim ako nećeš baš maksuz…

a ako imaš budžet 200KM, kupiš ovaj od 80GB + RAM-a jer će ti biti (pre)dovoljno prostora na hard disku, a ram će ti extra dobro doći za linux jer linux traži više od windowsa

ma kod mene je frka sa bratom, on nece po pola nista da kupimo, a njemu treba vise zbog igara.

btw. je li 768MB dovoljno?

ma joj, skontacu se jos, nemam ni SuSE u rukama jos

ma kakvi malo ti je to nećeš moći ni konzolu! šalim se to je praaavo dovoljno, ali eto ono “za ram” ostavi u džep

[quote][quote]

btw. je li 768MB dovoljno?

[/quote]
ma kakvi malo ti je to nećeš moći ni konzolu! šalim se to je praaavo dovoljno, ali eto ono “za ram” ostavi u džep[/quote]

hehehe

ej hvala

za 200KM se moze kupit i hdd od 200GB, al ja se opet slazem sa onim 80GB disk + vise RAM-a …

hanuma ako imas jos mjesta na ploci za RAM, onda kupi vise memorije i manji disk…

ipak uzeh od 160. hvala za savjete :kul: