Ubacio sam SuSe 10.3 i zadovoljan sam njegovim radom , ali

imam problem sa modemom, ja sam našao driver za modem još dok sam imao Knoppix i radili su! Čak je i SuSe ima driver za moj modem instaliran, ali kad kucam modprobe slamr , piše Fatal eror
Kada otkucam slmodemd i ostalo uz to piše da /dev/slamr0 does not exist! Ništa ne shvaćam, na Knoppixu bi poslije instalavije odmah radilo, da ne trba koš nešto podesiti, a da se razlikuje od Knoppix! I kako se startuje apache2 , komanda apache2ctl start ne fercera!

Imam Smart modem Link ! Hvala!

Još nešto kako to ako je instaliran driver , a ja ukucam modprobe slamr da ga ne može naći?

PS Suse se ne gasi na komandu shut down to mi je malo čudno!

Znate dragi moji linuksaši šta ja ne shvaćam u ovoj priči!

Zašto driver koje sam našao na netu za moj modem , hoće da se instaliraju na Knoppixu bez problema, a kad sam to isto pokušao na SuSe poslije naredbe make izbacio mi je tri rečenice i u svakoj je pisalo error! Ovo mi nikako ne ide u glavu!

Inače sad vam se javaljam sa live distribucije, pretpostavljam da sam drivere za modem instalirao u ram memoriju! :slight_smile:

Daj nam malo detalja.

kako se zove driver koji pokusavas instalirati
daj nam output koji dobijes prilikom pokusaja instalacije.

Ljudi instalirao sam driver , ali mi sad modem izbacuje obavještenje: unable to create lock file!

Šta je to? Hvala!

To je slmodem drajver (SmartLink). Ova zadnja greška obično znači da treba pobrisati neki fajl. Ako nema ime fajla, pogledaj u /var/lock/subsys/slmodem ili tako nešto.

Najbolje je da uradiš copy&paste svih poruka ovdje na forum pa ćemo probati skontati šta se dešava.

Vrlo rado ali nemam šta postirati, ako čekiram opciju creat lock file onda piše to da ne može da je kreira! Ako nečekiram tu opciju onda modem pokušava da se odazove, ali jednostavno ništa se ne dešava!

koji program koristiš za konektovanje kinternet, wvdial, kppp? haj pokreni taj program iz konzole pa prati poruke i navedi tačan fajl koji se zaključa, možda mognemo šta pomoći…