Ubuntu 11.04

Izašao je novi Ubuntu 11.04 - Natty Narwhal. Canonical ga najavljuje kao svoje najvažnije izdanje do sada. U 11.04 nećemo vidjeti Gnome Shell, već Unity. Po prvi puta se Ubuntu odmiče od GNOME-a i predstavlja svoje sučelje. Unity je u potpunosti Canonicalov proizvod i dio je nove Ubuntuove strategije ozbiljnijeg prodora na desktop računala. Kao defaultni window manager Unity koristi Compiz; time se razlikuje od Gnome Shella koji je odabrao Mutter. Ovim potezom je Ubuntu najvjerojatnije spasio Compiz od nestajanja.

Ubuntu 11.04 - Natty Narwhal

Unity je izazvao različite reakcije korisnika - većini se sviđa i priznaju da ima potencijala, ali neki navode da se radi o velikom koraku natrag u odnosu na klasično GNOME sučelje. Svakako preporučamo da mu date šansu i da se ne uplašite novoga u ovom izdanju Ubuntua. Možda će se u novom sučelju najbolje osjećati početnici koji nisu nikada koristili Linux.

Za one koji se još nisu navikli na novo sučelje i dalje postoji mogućnost korištenja klasičnog GNOME sučelja. Ovu opciju će koristiti i oni kojima hardver ne dozvoljava korištenje Unitya.

Kao što je i bilo najavljivano, 11.04 neće koristiti Wayland, već klasični X Window Server. Prve pomake prema Waylandu ćemo vidjeti tek u Ubuntuu 11.10.
Umjesto OpenOfficea koristit ćemo LibreOffice. To je potez koji su već učinile ili najavile sve najveće Linux distribucije (najvjerojatnije će LibreOffice u potpunosti zamijeniti OpenOffice i u budućim izdanjima Ubuntua).

Defaultni browser će biti Firefox 4.0 koji se već udomaćio u Linux svijetu od svojeg izlaska prije dva mjeseca.

Umjesto Rhythmboxa službeni svirač će biti Banshee. Ovaj svirač između ostalog donosi podršku i za Amazonovu mp3 trgovinu. Osnovne radnje u ovom sviraču možete kao i ranije pokrenuti iz centra za kontrolu zvuka.

Ubuntu Software Center je još napredniji. Od sada možete ocijeniti pojedine programe, čitati osvrte korisnika, vidjeti njihove ocjene i napisati svoj vlastiti osvrt na program iz Software Centra.

Prve reakcije korisnika na 11.04 su uglavnom pozitivne. Možda je još prerano za suditi, no čini se da je Canonical povukao prave poteze u ovom izdanju Ubuntua.

[b]Možete ga downloadati ovdje:[b] http://www.ubuntu.com/download/ubuntu/download

A zasto duple teme pravis??

Ona u podforumu Ubuntu/Kubuntu sam davno otvorio ,dok nije izašao official.

Ona u podforumu Ubuntu/Kubuntu sam davno otvorio ,dok nije izašao official.[/quote]
ova je u vijestima i rađena je po ps-u tj. prevodu :slight_smile:

Zahvaljujem amarudugom na propisno napisanoj vijesti :slight_smile:

Evo ja sam uslikao svoj dekstop da vidite kako izgleda Ubuntu 11.04 :smiley:

http://img508.imageshack.us/i/screenshotvep.png/

Testirao malo, baš mi se sviđa. Brat komentariše da mu je baš “cool” sve što je vidio. Konta da se možda prešalta sa Win-a :slight_smile:

Kao takav bas je “pogodan” za tablet-e :slight_smile:

Novi Ubuntu je beton, nego imal kakav kurs Linuxa u Sarajevu dal neko zna…