Ubuntu 11.10 alpha2

LINK : https://wiki.ubuntu.com/OneiricOcelot/TechnicalOverview/Alpha2

For developrz only :blush:

GNOME 3 BAAA!

nidla jesi li živ?

GNOME3 nije los… at all.

Bit će Gnome 3 + Unity, a shell će se moći iz sofver centra instalirati.

Bit će Gnome 3 + Unity, a shell će se moći iz sofver centra instalirati.[/quote]
Zapravo sam mislio na Fedoru, nabacio sam igre radi na testni HDD ovu 15ku i moram rec da nije losa kad prezvaces neke minorne gluposti. Unity sam probo i nakon 2 dana sto sam pokuso da ga koristim odlucno ga zaobilazim u kilometrima.

jesam, nije 11.10-ka još upotrebljiv, testiro sam, ok je šminka ali crashovanje je u šesnes :slight_smile:

11.04 (classic) rocks

Bit će Gnome 3 + Unity, a shell će se moći iz sofver centra instalirati.[/quote]
Zapravo sam mislio na Fedoru, nabacio sam igre radi na testni HDD ovu 15ku i moram rec da nije losa kad prezvaces neke minorne gluposti. Unity sam probo i nakon 2 dana sto sam pokuso da ga koristim odlucno ga zaobilazim u kilometrima.[/quote]
He he unity je zeznut. Meni se svašta dešavalo dok ga nisam ukrotio. Između ostalog zaledi se launcher, pa čak i padne sistem. Posebno mi je zbunjijući bio compiz.Al evo sad radi sve ko sat. Možda zato što sad znam šta ne treba dirati.

Debian sam probao nekidan i ukratko mi se ne sviđa - nekako trom i neprivlačan.Plus što po defoltu ne dolazi Firefox i još neki korisni programčići. Moj Ubuntu Natty je mnogo elegantniji
i više user friendly.

Od ovih novih UI zezancija, stvari koje su mi legle ko topla sirnica su otprilike:

  • Gnome3 je dobro skonto ovaj fazon sa mouse hotspot: kad trznes misem o gornji lijevi cosak da ti thumbnails aplikacija (a ima tu i opcija da vidis sve installed apps pa pokrenes novu), virtuelne desktope sa desne strane (koji su napravljeni tako da kad nesto prevuces u novi virt. desktop on doda +1 v. desktopa sto je vrlo pametno), sa lijeve strane imas favorite apps i ako pocnes kucat odma ti da search koji nije tako los; ovo mi se pravo puno svidja jer dok lezim pod 90 stepeni mogu stosta uradit da ne diram tastaturu (i ova recenica dolazi od Slackware usera). Eh da, ako turis misa gor lijevo jednom on ti prikaze taj expose fazon, ako trznes drugi put vrati ti na normalu. Neprocjenjivo.

  • Alt + drag na vrh maximizea prozor, drag lijevo stavi na pola ekrana slijeva, drag desno napola s desna. Ovo koristim svakodnevno uzasno puno i ne pamtim kad sam zadnji put kliknuo dugme za maximize (sad mi je jasno sto su ga sklonili u gnome3). Ovo mi je originalno najdrazi novitet u KDEu kog dijeli Gnome3 takodjer. Ovo je super feature pogotovo ako imate dual-screen.

  • Alt+F2 radi ko sto bi covjek ocekivo a ne da mi da neki super-indexed-mega-search koji mi pojede 200% procesora.

  • Ovi neki popupi odozdo za empathy mi nisu funkcionalno bogznasta al me nasmiju svaki put jer izgleda ko da ti neko proviri malko sa dna monitora :smiley:

I tako, overall, ja sam vrlo happy sa novim gnomeom. Naravno, hipsteri ce da pizde jer se ne mogu ikonice promijenit al meni je to svejedno tako da mi je super :slight_smile:

Mali edit: Suspend na Fedori radi neprevazidjeno dobro. Hibernate nisam jos probo al zasad je suspend dovoljan jer moj laptop nije zapravo laptop (i.e. baterija traje 10 sekundi) tako da je suspend vise nego dovoljan.

Gnome-3 vidjecu u slijedecoj epizodi Ubuntu-a, zasada mi je samo KDE instaliran i zadovoljan sam.