Ubuntu 11.10 (Oneiric Ocelot) released!

E ovo želim da radim kad porastem.

Ljudi, shvatite da ima i drugih ljudi koji ne ŽELE, ne žele da uče linux da bi ga koristili, žele samo da koriste linux i to namah. U toj igri ubuntu odnosi (trenutno) pobjedu, uz veliku ili malu razliku u odnosu na druge distro… završena priča, kad to svi apsolviramo svima bi nam trebalo biti lakše :slight_smile:

p.s.
primjer android, bez obzira što je open source i što može ovo i ono da se na njemu radi i uči, taj isti android je u rangu sa ostalim komparativnim OS-ovima. Da se slučajno na androidu treba štimati xorg.conf ili wpa-suplicant, znate kad bi supplieri mogli prodati toliko telefona? znači pamet u glavu, bitno je da se korisiti što više, na taj način dobijamo svi :slight_smile:

nemojte bezze tjerati raju :wink:

@Ico koja ti je grafa?

uskoro stižu suse i fedora vidjećemo kakve su reakcije

grafa je radeon HD3000 Integrusa @ biostar a760g :smiley:

ne cekaju bezveze ovi iz minta 2 mjeseca pa onda izbace release. ubuntu ce isto za toliko biti odlican. dok ga malo dotegnu. pa nema boljeg testiranja nego da ga ljudi koriste.

Meni je iskreno bilo bolje 11.04 izdanje od ovog :confused:

Kod mene bez problema, Gnome 3 je super.

ja sam otkrio da s radeon driverom fercera gnome3 dok sa fglrx mi se pojavljuju artefakti. Dok Unity 3D radi super. U svakom slucaju ostavio sam Unity jer se sestra vec navikla iako ja vise preferiram Gnome. Jos jedna stvar je da ne mogu nikako napraviti rezoluciju na radeon driveru. Probao sam ono s xrandr da ubacim u Init/Default kao kod 11.04 ali nista. Ostaje 1024x768. U tty konzoli (ctrl alt f1,f2,f3) sam namjeravao rekonfigurisati xorg ali mi kaze authentication failure iako sam ukucao tacne login podatke. Ako je neko uspio nastimati rezoluciju s xorg neka opise kako je to uradio ako nije problem.

Apparently, nisam jedini sa problemom:

http://askubuntu.com/questions/66603/gnome-top-panel-discolored-when-running-fglrx

Sta mi ostaje kao moj problem je sto kod mene iste rezultate imam i sa open source radeon driverom.
Weird.

ustanovio sam da je problem samo kada koristim compiz/unity, dok kada nabacim nvidia open source ili nvidia proprietary drivere gnome-shell radi normalno - kao što se i očekuje

…hmmmm ima nade :slight_smile: ako to poštimaju u sljedećim updateima bilo bi extra :slight_smile: sad za sad još uvijek vrebam sa 11.04-ke

[quote=nidla]ustanovio sam da je problem samo kada koristim compiz/unity, dok kada nabacim nvidia open source ili nvidia proprietary drivere gnome-shell radi normalno - kao što se i očekuje

…hmmmm ima nade :slight_smile: ako to poštimaju u sljedećim updateima bilo bi extra :slight_smile: sad za sad još uvijek vrebam sa 11.04-ke[/quote]
Kod mene je problem u fglrx driveru. I to je known issue, vec je davno prijavljeno, ceka se nova verzija drivera gdje bi to trebalo biti popravljeno.

Al’ fakat ne kontam zasto mi radeon pravi probleme… Zona sumraka :slight_smile:

Nakon sedam dana peglanja, vratio se na 10.04. Mnogo spor, freeza svako malo, etc, etc.

http://askubuntu.com/questions/67194/unity-runs-slow

probao sam meni nije nešta pomoglo… možda nekome drugom valjadne

btw. dalje na 11.10 vrtim gnome-shell, on i dalje radi veoma dobro

btw. kubuntu odnosno KDE na 11.10 kod mene radi ok

Izasao novi fglrx driver. Ostao stari problem sa Gnome-om 3…

btw na jednom toshiba laptopu sa ati karticom, live cd sa opensource ati driverom unity radi extra nisam mogao da vjerujem svojim očima, niđe veze…

Toshiba Satellite L655-1DM

Ati Mobility Radeon HD 5470

No idea. Fakat cudno.

i meni radi ok sa O.S.driverom. Problemi pocinju nakon instalacije fglrx (gfx glitchevi, zamrzavanja) i od tog trenutka ne mozes nista normalno raditi.
P.S. Pala mi na pamet glupa ideja: iskompajlirati driver s buildandinstallpkg? Ja ovo necu vise isprobavati, ali ako je neko probao neka javi ima li kakvih promjena.

Ma sacekacu jos par dana, ako se sredi dobro i jeste, ako ne, uskoro izlaze Fedora i openSUSE…