Ubuntu 14.04 LTS (Trusty Tahr) released

Kaće zaživjeti ona najnovija nova opcija tzv. distribuirani meniji (ili kako su to već nazvali) gdje je svaki meni u odgovarajućem prozoru?

Ček, nek ovako, nadoće kroz par izdanja, čitao sam da ima finih novosti, a i desktop je novije nijanse boja:)… Ubiće me, brat, nidla:)

Vec je zazivjela: System Settings -> Appearance -> Behavior -> “Show the menus for a window”. Sad jos cekati da dodaju normalne ikone na desktop, spuste ono cudo sa lijeve strane na dno i naprave normalan taskbar, i eto moci ce se koristiti :stuck_out_tongue:

IMHO, najkompletniji distro release svih vremena

Nidla kakav je novi Unity 4.5?

ok

Grrrrrrrr, htio sam tvoje mišljenje, čitao sam da ima nekih novosti, reklamno malo previše, ipak neka ga još podalje od mene…:slight_smile:

Ne znam sta sad koristis, ali i na Archu radi skoro pa savrseno :slight_smile:

https://googledrive.com/host/0B-BX653Loct-bjBHaFFhTFhOZ3c/02_arch_unity.png
https://lh3.googleusercontent.com/-GwJAoANczdM/UPf6Y9UELII/AAAAAAAA37g/tyNN7Lket2M/s800/arch_unity_linux.png

Ok, evo ti brzi review od mene i za Ubuntu i za Arch. Ovo je izdanje vec i sada dovoljno stabilno i prilicno dobro radi, nisam imao nikakvih crasheva, potrosnja resursa je manja nego prije.
Ono sto je problem da neki prozori pobjegnu i nemas uopste buttona, da bi to rijesio samo pritisni alt+f7 i pomjeri ih negdje i onda ce raditi svaki put (konkretno LibreOffice Writer).
Na drugim distrama je Unity takodjer portan, medjutim zbog nekompatibilnosti izmedju paketa i verzija, ali i nekih stvari specificnih za Ubuntu, integracija nekih stvari na drugim distrama nije potpuna, ali manje vise radi dobro. Npr. na Archu Nautilus izgleda kao na Gnome 3, desava mi se da mi ikone se promjene na Gnome ikone kad pojacam osvjetljenje, ali to se desava samo s fglrx driverom izgleda, nemoj dirati i radice, inace valja ti logout. Crasheva nema ni tu takodjer.

[quote=Reznor]Ne znam sta sad koristis, ali i na Archu radi skoro pa savrseno :slight_smile:

https://googledrive.com/host/0B-BX653Loct-bjBHaFFhTFhOZ3c/02_arch_unity.png
https://lh3.googleusercontent.com/-GwJAoANczdM/UPf6Y9UELII/AAAAAAAA37g/tyNN7Lket2M/s800/arch_unity_linux.png[/quote]

Aham, fino, gledam sada, nema baš nekih tema na relaciji SUSE-Unity.

EDIT: E hvala, Reznor, to oko crasheva me i zanimalo i naravno funkcionalnost. Mislim da bi suse teškom mukom to podnio jer i osvježenje na Gnome 3.12 zna biti nesretno! Zanimalo me čisto ako bih na nekom računaru stavio i dsitru sa unity.

Ja koliko sam cuo openSUSE je jedna od najispoliranijih distribucija, pogotovo sto se tice Gnome3. Gnome 3.12 je napredovao, ali i dalje su neki bugovi tu.
Ako koristis opensource drivere, trebao bi savrseno da radi. Medjutim, s proprietary driverima i dalje se ne voli. Konkretno za atijeve drivere na Archu je kod mene slucaj da gdm uopste nece da se pokrene, pa sam ga morao zamjeniti s lightdm, i poslije toga sve odlicno radi. Imao sam problema s testing repozitorijem na Archu, pa ako na openSUSE koristis bleeding edge (tumbleweed se zove koliko znam) onda je vjerovatno do toga. Ali da ne idemo u off, o tom potom :slight_smile:

standardno dobar, nemam zamjerki, nista revolucionarno, još uvijek overall bolji od ostalih što se tiče Desktopa