Ubuntu 6.0.6 i xampp?

Instalirao sam Ubuntu 6.0.6. i sada hocu da na njega instaliram xampp za linux.
Skinuo sam Linux paket xampp-a ali ga ne znam instalirati.

Ovo je uputa za instalaciju:

[quote]# Go to a Linux shell and login as the system administrator root:

su

Extract the downloaded archive file to /opt:

tar xvfz xampp-linux-1.5.3a.tar.gz -C /opt[/quote]
Kad anapisem ovo zadnje: “tar xvfz xampp-linux-1.5.3a.tar.gz -C /opt” dobijem ovu poruku:

[quote]tar: xampp-linux-1.5.3a.tar.gz: Cannot open: No such file or directory
tar: Error is not recoverable: exiting now
tar: Child returned status 2
tar: Error exit delayed from previous errors[/quote]
Kako da ovo instaliram, pomagajte.

[quote=homer_simpson]Instalirao sam Ubuntu 6.0.6. i sada hocu da na njega instaliram xampp za linux.
Skinuo sam Linux paket xampp-a ali ga ne znam instalirati.

Ovo je uputa za instalaciju:

[quote]# Go to a Linux shell and login as the system administrator root:

su

Extract the downloaded archive file to /opt:

tar xvfz xampp-linux-1.5.3a.tar.gz -C /opt[/quote]
Kad anapisem ovo zadnje: “tar xvfz xampp-linux-1.5.3a.tar.gz -C /opt” dobijem ovu poruku:

[quote]tar: xampp-linux-1.5.3a.tar.gz: Cannot open: No such file or directory
tar: Error is not recoverable: exiting now
tar: Child returned status 2
tar: Error exit delayed from previous errors[/quote]
Kako da ovo instaliram, pomagajte.[/quote]
tar -xvvzf ime_paketa.tar.gz

nakon toga dobijes direktorije koje se zove ime_paketa ( tog nekog sta zelis da instaliras)

cd ime_paketa
./configure ( ako ima ovaj fajl u diretoriju ime_paketa )

make && make install

i to je to. ako ti bude falilo nesta od paketa od kojih dati program zavisi javiti ce ti gresku pa to se mora nastimati da ima i taj paket koji treba…

i to je to

Pozdrav

Ovako udji u konzolu
primjer:
medo@medo-desktop:~$ sudo tar xvfz /home/medo/Downloads/xampp-linux-1.5.3a.tar.gz -C /opt
password: ?
i gotovo (ne prijavljivaj se kao root ) to odradjivas sa “sudo”

znaci tipkaj " sudo tar xvfz"
onda privuci u konzolu ili terminal tvoj fajl kojeg si downloadovao
u mom slucaju /home/medo/Downloads/xampp-linux-1.5.3a.tar.gz
i dodaj -C /opt
izmedju xvfz i tvog direktorijuma ostavi prazno mjesto a takodjer na kraju izmedju .gz i -C
poslije ce te pitati za Password njega dodaj i pici
da i ja nekome pomognem :slight_smile:
E sada da dodam jos

prvo sigurnost to ti je sa xampp-om samo za testiranje na svom deskop-kompjutoru.

imas komandu
$ sudo /opt/lampp/lampp security
tu ubaci pass za lammp kod prijave
onda
XAMPP: MySQL is accessable via network.
XAMPP: Normaly that’s not recommended. Do you want me to turn it off? [yes] no

Startuj sa ovom komandom

$ sudo /opt/lampp/lampp start

@medo
Slijedio sam tvoje upute ( sudo tar xvfz /home/homer/Desktop/xampp-linux-1.5.3a.tar.gz -c/opt) i evo sta dobijem:

tar: You may not specify more than one `-Acdtrux’ option

Sta je sad?

Bilo je malo c, sad je sve instalirano. Hvala.

Evo jos pocetnickih pitanja.

1. Kako napraviti kraticu foldera na desktop? (manje vazno)
  2. Kada pokusam napraviti novi folder u htdocs folderu dobijem poruku: “You do not have permissions to write to this folder.”? (vazno)

Hvala jos jednom

Mislim da je vrijeme za jedan početnički RTFM :wink:

Evo da imaš odakle početi: http://www.linuxpowered.com/html/editorials/file.html

Inače, ima svega na http://start.linux.org.ba , pronađi/posudi neku dobru knjigu i pitaj kad zapneš…

P.P.S.
Meni je samo čudno što tebi uopšte treba xampp na Ubuntu? Sve to isto dođe uz distribuciju i vrlo vjerovatno je bolje zapakovano i podržano. Znači, Linux ™ way jeste da koristiš programe/alate koji dolaze uz distribuciju.

Prvo hvala na linkovima, a što se tiče XAMPP-a njega sam koristio i na Win-u iz prostog razloga što je na xampp-u već sve podešeno i radi. Znači sve su komponente testirane.

Ima mogucnost, ali vjeruj mi ja sam pocetnik mozda gori nego ti, ako hoces da svrljas tim root kao kod ostalih distribucija:
From the Linux Console
*
Switch to a virtual terminal with Ctrl+Alt+F1 (or F2, F3, …, F6). You can get back to your X session with Ctrl+Alt+F7.
*
Log in as yourself.
*
Become root with “sudo -i”.
*
Start a new X server on display :1 with “startx – :1”.

You can run a different window manager (say, fvwm) with something like "startx fvwm -- :1".
      o
        You must use display :1 because the default (display :0) is already being used by you.
*
  Be careful, you're the superuser. Don't forget to logout as soon as you're done, from both X and the console.

Uradio sam ovo jednom:
znaci otvori terminal ili konzolu
kucaj

sudo -i
Password
startx – :1
odradi sta zelis pa onda izloguj se

Ne slusaj me mnogo pocetnik sam teski :frowning:
ali ovo radi

Hvala medo

Uh koliko bi mi bilo lakse da nisam nikad koristio Win. Ovako sve poredim s Win-om pa sve izgleda komplikovano.

Ne boj se jarane neces imati virusa na njemu ti si taj virus koji ce ga kad tad srediti :wink:
Citaj citaj i sve je OK manje ce te zaboliti glava bubajuci od zid.
Evo ti par linkova za pocetak
https://wiki.ubuntu.com/
http://ubuntuguide.org/wiki/Dapper
http://wiki.ubuntuusers.de/ (ova je na njemackom)
Manje se oslanjaj na How to po nekim drugim Forumima (gdje useri to objasnjavaju iz samovolje kako i sta) tu ces sigurno zezanti stvar kao i ja dva puta. Ovi gore linkovi su dovoljni za pocetak mozda jos koji da se doda. A ostalo pitaj i ja vise pitam od tebe tu sam naaktivniji na ovom forumu (ako me ne izbace postacu prvak u postavljanju pitnja na forumu) :slight_smile:

Samo opet se pitam zasto izabra Ubuntu za xampp? Mislim da je bolja neka sa direktnim root accountom npr. Fedora, Suse itd…

Ne radi svakodnevne zadatke kao root! Linux nije Winblows pa da za svakodnevne zadatke trebaš root privilegije, niti dobre aplikacije zahtijevaju da budeš root …

Npr, gore spomenuti apache se može (za testa) naštimati bez root privilegija, jedine dvije stvari koje se trebaju prepraviti su apache direktive User i Group (staviš sebe i svoju defaultnu grupu), te neki port preko 1000 (recimo 8080),