Hello
Nakon uspjesnog instaliranja SuSE-a i konfigurisanja 90 % HW zastao sam kod ATI graficke kartice hmm nisam mogao nastimati 3d ( ima negdje tema na forumu jos je otovorena ).
Pa sam pokusao sa Ubuntu 6.10 i evo sta sam docekao …
1.)Pokrenem instalaciju … ok
2.)Predjem sve instalacione procedure … ok
3.)Izvadim cd … ok
3.)Resetujem comp … ok
4.)Bootam Ubuntu … error
nece
hda: dma_timer_expiry: dma status == 0x21
hda: error waiting for DMA
hda: dma timeout retry: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest }
i stalno tako non-stop ova greska, sistem nece da se pokrene nema sansi !
I tako ja njega fino DEL kako sam ga i snimio pa postavim SuSE 10.2
Mozel se kako sredit ovaj problem HOCU 3d podrskuuuu !!!
ako hoćeš izvadi taj “hda - ko fol bad sector” disk i stavi taj drugi na koji ne sumnjaš - nek bude sam u kućištu, i onda uradi instalaciju ubuntu-a (traje 20tak minuta) vidi ima li te greške
ps:
kad si već zapeo, jesi li probao Mandriva One, ima 3D drivere (ATI & NVIDIA) “ugrađene”
nije isto mandriva free i mandriva one, na mandriva one dolaze driveri a na free ne dolaze, mandriva one je samo na cd-u, tj. malo paketa ali uhar su ti 3D driveri
Zašto da plaćaš za Mandriva One samo zato što ne znaš / ili ti se ne da pročitati kratke upute i sam to instalirati?
Platiti za 50 MB drivera koje možeš skinuti besplatno? Čitaj dalje
1. Problem zvani HD:
Činjenica da Suse ne javlja tu grešku na HD ne mora značiti da ne postoji, možda je samo ignorira i sakrije
iza onog splash screena. Probaj ponovo na dr HD instalirati Ubuntu. Bolje je i to neg da misliš da je sve u redu
i onda ti rikne sve i podaci odu… Takve stvari ne treba ignorirati! Ne mislim da je to greška Ubuntu-a, jer
bi se znalo za to.
2. Distribucija:
Lično bih ti savjetovao da ostaneš na Ubuntu, jer ćeš više podrške imati. Postoji ogroman forum sa korisnicima,
a ljudi vazda pišu nekakve upute za najbanalnije stvari. Ako ti je mrsko to što ima malo softvera, i što sve
moraš skidati sa interneta, onda skini/naruči Ubuntu Ningi
[quote=canci]Zašto da plaćaš za Mandriva One samo zato što ne znaš / ili ti se ne da pročitati kratke upute i sam to instalirati?
Platiti za 50 MB drivera koje možeš skinuti besplatno? Čitaj dalje :)[/quote]
Mandriva One je besplatan
[quote=canci]1. Problem zvani HD:
Činjenica da Suse ne javlja tu grešku na HD ne mora značiti da ne postoji, možda je samo ignorira i sakrije
iza onog splash screena. Probaj ponovo na dr HD instalirati Ubuntu. Bolje je i to neg da misliš da je sve u redu
i onda ti rikne sve i podaci odu… Takve stvari ne treba ignorirati! Ne mislim da je to greška Ubuntu-a, jer
bi se znalo za to.[/quote]
Viđao sam ovakve poruke na potpuno ispravnim kompjuterima koji su poslije toga radili godinama. Ukratko, mislim da tvoj kontroler nije podržan od Ubuntua.