Ubuntu 6.10 - Fonts editing "BYTECODE_BW_MAX_PIXEL"

Isto je tako i na Fedori6, na Ubuntu nemam pojma sta je sa fontovima jednostavno kada sam god pokusao i sve how to prelistao nisam uspio dobiti niti priblizno slicno ovom gore. Drugo i kada stavim gornje opcije nekada mi slova budu nakrzana tako da uvijek vratim na defaut.

Vedrane jednostavno ne ide,
Evo sada sam zeznuo ubuntu pa ga popravljam inace pokusavao sam kopirati datoteke sa mandrive na ubuntu onu fonts.conf i sve ostale datoteke na koje sam naisao za fontove promjeni se ali nije niti priblizno slicno samo pokvaris jos vise inace to petljanje sa fonts.conf je za dapper-a ili za verzije ispod na forumima naletis na te stvari i za edgy ali samo jos vise pokvaris cekacu Adina da vidim sta on kaze, a ja ono sve gore brisem jer nije to to jednostavno.

Ne znam. O ukusima se ne raspravlja :slight_smile: Meni su ta slova kristalno čista i jasna, pojam čistoće i jasnosti, moguće je da vidiš nekakve fleke zato što je aktivan sub-pixel hinting prilagođen za moj LCD (RGB mod). Možeš li zumirati dio sa flekama u npr. Gimpu da ih i ja vidim :slight_smile:

Meni je npr. ovaj zdnet.de kod mede katastrofalan. U onom meniju gore kao da je svako slovo za sebe. Npr. u riječi Developer kao da je v iznad e, a u Videos slova eos su spojena i fale im vrhovi. Pogledaj dole lijevo u riječi Himmel kako je lijevi dio slova m puno manji od desnog. Pojedina slova imaju nekakva zadebljanja. U dijelu ispod Aktuelle News slovo w je kao boldovano u odnosu na ostala slova npr. u riječi Hardware slova w i e su bold a ostala nisu. U riječi Ausfallen slova f i a su spojena a onda ide veliki razmak do slova l. I tako dalje. Kod Aldina su neki čudni fontovi koji su ispravno renderirani ali meni lično su jako ružni, posebno npr. onaj dio ispod glavnog menija gdje piše ZDNet Special, a onaj dio ispod Aktuelle News je katastrofa, pogledaj u Apple kako su ppl spojeni a onda u schliesst imaš ogromne razmake između slova.
Mene takve stvari užasno nerviraju i otežavaju mi čitanje teksta. To je ona hrpa sitnica koje se normalno ne primijete, ali kad se nagomilaju…

Zna li iko koji font koristi Fedora za UI ??

Meni Firefox fontovi na Mandrivi 2007 izgledaju veoma ruzno cak i kad primjenim stvari o kojima si pisao u clanku (vjerovatno ima veze i sto je u pitanju tft monitor sa visokom rezolucijom). Negdje preveliki, negdje premali, i uglavnom mutni.
Kao sto neko rece, ovo je sitnica ali stvarno iritantna. Pa ako imate savjeta :slight_smile:

Ne znam. O ukusima se ne raspravlja :slight_smile: Meni su ta slova kristalno čista i jasna, pojam čistoće i jasnosti, moguće je da vidiš nekakve fleke zato što je aktivan sub-pixel hinting prilagođen za moj LCD (RGB mod). Možeš li zumirati dio sa flekama u npr. Gimpu da ih i ja vidim :slight_smile:

Meni je npr. ovaj zdnet.de kod mede katastrofalan. U onom meniju gore kao da je svako slovo za sebe. Npr. u riječi Developer kao da je v iznad e, a u Videos slova eos su spojena i fale im vrhovi. Pogledaj dole lijevo u riječi Himmel kako je lijevi dio slova m puno manji od desnog. Pojedina slova imaju nekakva zadebljanja. U dijelu ispod Aktuelle News slovo w je kao boldovano u odnosu na ostala slova npr. u riječi Hardware slova w i e su bold a ostala nisu. U riječi Ausfallen slova f i a su spojena a onda ide veliki razmak do slova l. I tako dalje. Kod Aldina su neki čudni fontovi koji su ispravno renderirani ali meni lično su jako ružni, posebno npr. onaj dio ispod glavnog menija gdje piše ZDNet Special, a onaj dio ispod Aktuelle News je katastrofa, pogledaj u Apple kako su ppl spojeni a onda u schliesst imaš ogromne razmake između slova.
Mene takve stvari užasno nerviraju i otežavaju mi čitanje teksta. To je ona hrpa sitnica koje se normalno ne primijete, ali kad se nagomilaju…[/quote]
Pa dobro u pravu si, jesu to sitnice sve, ali za mene koji sam prvi put prije 4-5 dana instaliro i uopste vidio Linux promjena je velika. Tj. razlika u fontovima na Linuxu i Windowsu.
Ali evo, polako se navikavam, dok se malo oci priviknu :slight_smile:

Sacekat cu jos Aldina da javi kako je on nastimao one fontove kod sebe i pokusati ih na mojoj kanti tako podesiti te onda uporediti sa ovim sto ja imam.
Kod njega je rezolucija monitora 1400x1050, dok je kod mene 1280x1024 i ja mislim da je do toga. Sto i sam kaze: “inače kod mene je 1400x1050, pa ih fino usitni hehe”. Al vidjet cemo jos dok ne objavi svoj metod :slight_smile:

Trenutno mi izgleda kao na Ubuntu-u kod Mede, dakle ovako: http://img141.imageshack.us/my.php?image=bildschirmfoto1ed0.png

Inace velika hvala svima na pomoci.

Samo kad ce Aldin doc? :smiley:

Mandrivu koristim povremeno tako da je i ne cackam :wink:

nisi jedini… a savjet je ubuntu (bez uvrede V.), btw ja bih volio debian, ali onaj sarge (xfree86) je “kanta” a etch (final) još nije izašao …

mada sam ja na mandrivi bio naštimao haman da mi odgovaraju

@vatana
ma samo instalirao ubuntu…ozbiljno, nikakve specijalne “dopinge” nisam uzimao, žao mi je ako si očekivao neki “font-help” koji bi riješio taj problem… i ja sam se malo “čudio” kad sam tek prešao na linux (bio je tada suse 9.0), inače oni screenshotovi su tu samo da odbrane čast linux fontova hehe, znači standardna ubuntu instalacija i Preferences->fonts pa stavi tačku na subpixelsmoothing ->details> 96dpi->full-> rgb-> close… ovo je postupak za desktop look

jah, ne koristim mssttfonts, ni one patchove (probao sam samo da vidim ali nije nešta spektakularno) i btw meni su fontovi koji dođu (DejaVuSans) ok na na CRT 15"(1024x768@85Hz) i LCD 15" (1400x1050@60Hz)

firefox fontovi… zavisi kako si poceo instalaciju jel default english ili neki nas jezik, uglavnom imaš u firefox među font opcijama…central european/western itd, kod svih stavi DejaVu sans ili sans serif (gdje može), ja sve ostavim po defaultu (ali uzimam engleski jezik prilikom instalacije, pa mozda on stavi en.utf encoding ili nesto sl.)

ps:
kasnim zato što nemam ADSL pa da sam non-stop online

pps:

na freebsdu nije loše evo me trenutno testiram KDE + sans serif i isto ko na ubuntu možda čak bolje lol (radi USRObotics ko zmaj)

FreeBSD 6.1-RELEASE FreeBSD 6.1-RELEASE #0: Sun May 7 04:42:56 UTC 2006 root@opus.cse.buffalo.edu:/usr/obj/usr/src/sys/SMP i386

OK, hvala Aldine. Tacno je sto kazes, treba se naviknuti.

Samo kod ovih msttcorefonts nedostaje jedan iz te kolekcije koji imamo i na Windowsu, a to je “Tahoma”.
Skino sam ga onda manualno ali mi ne dozvoljava da ga kopiram u folder (/usr/share/fonts) sa ostalim fontovima te da ga onda isprobam?
Kako to da izvedem?

[quote=vatana]OK, hvala Aldine. Tacno je sto kazes, treba se naviknuti.

Samo kod ovih msttcorefonts nedostaje jedan iz te kolekcije koji imamo i na Windowsu, a to je “Tahoma”.
Skino sam ga onda manualno ali mi ne dozvoljava da ga kopiram u folder (/usr/share/fonts) sa ostalim fontovima te da ga onda isprobam?
Kako to da izvedem?[/quote]
ne ulazeći šta želiš kopirati… vjerovatno je do permisija… klasični windows pristup (na windowsu si vjerovatno logiran kao computer admin pa možeš raditi šta hoćeš), dok si na linuxu - radi sigurnosti logiran kao limited user a kad hoćeš nešto da kopiraš ili instaliraš u “sistemske” foldere onda ti treba root-admin privilegija, da ne trunim više probaj

sudo cp imefajla lokacijadirektorija

recimo

sudo cp mojaslika.jpg /usr/share/wallpapers

Sredjeno :wink: Mozete temu oznaciti kao rijesenu.

Al javit cu se ja jos u vezi Ubuntu-a :smiley:

apendix

[quote=vatana]Sredjeno :wink: Mozete temu oznaciti kao rijesenu.

Al javit cu se ja jos u vezi Ubuntu-a :D[/quote]
samo otvori novu temu (nemoj šta zamjeriti ali uglavnom početnici - i ja sam vjerovatno, pišu samo u onaj svoj prvi post, o svojim “problemima”)