Vozdra,
imao sam velikih problema sa svim distribucijama Linuxa (Ubuntu, Mandriva, Suse…) kada je u pitanju cistoca i ostrina Fontova-slova.
Slova, a pogotovo ona u browserima su bila tako nejasna i “mrljava” da me prosto glava zaboli od citanja.
Pokusao sam razne metode koje sam nasao u Wiki-u i po stranim forumima, ali nijedna mi nije pomogla, sve dok kod Suse 10.1 nisam naisao na opciju u kojoj je moguce promijeniti takozvani “BYTECODE_BW_MAX_PIXEL” sa standardnog stanja koje iznosi 0 na 96.
Na Suse se to jos zove i: “Enabling the Bytecode Interpreter”.
Screenshot: http://img499.imageshack.us/my.php?image=yast2sysconfig2up.png
Nakon ovog koraka slova su mi bila jasna i ostra kao na Windowsima. I ovo je bio jedini nacin koji mi je pomogao da na svom TFT monitoru dobijem trazeni rezultat. Medjutim Suse je pretezak za moj pc, guta mi skoro 500 MB RAM-a i odlucio sam se za Ubuntu koji ne trosi vise od 200 MB na mojoj kanti.
Moje pitanje glasi: “da li ovo isto moguce podesiti i kod Ubuntu-a, te gdje pronaci ovu opciju”? Logicki gledano, ako je to moguce na Suse-u, trebalo bi biti i na Ubuntu-u. (sad koliko je moja logika razvijena, to je drugo pitanje)
Takodjer sam instalirao msttcorefonts i postavio “arial” kao “default font” i editovao /etc/fonts/local.conf sa slijedecom komandom:
false… cime sam ugasio antialiasing (ili kako se to vec zove) i vecina “mrlja” na slovima je nestala i u meniju, te u programima sam dobio skoro pa istu ostrinu slova na Windowsu, ali ipak nije 100% cisto.
Medjutim, ne zelim da odustanem dok to 100% ne uradim, ako je to uopste moguce na Ubuntu-u kao na Suse 10.1.
Nadam se da mi neko moze pomoci.