Ubuntu 6.10... zabilješke za leteći start

evo nekoliko stvari koje sam lično probao, možda je malo kasno, ali eto… možda ipak nekom bude valjalo

boot…
prilikom bootanja pritiskom na F2 (ako se dobro sjećam) može se odabrati naš keyboard, u dapperu je mogao samo cro/slo, btw. može i language ali ja preferiram engleski

install… zemlja/region/kbd

može se uzeti naša tastatura i u ovom dijelu instalacije.

install… particije
particije,resize ntfs… filesys type…
u nekim slučajevima ubuntu 6.10 partitioner malo pomjeri particije, ako npr imamo već napravljene particije za linux i ako je “felšavo” napravljeno (da nisu na krajevima blockova cylindera itd. šta ti ja znam lol), onda se može desiti da kada pogledamo na raspored particija vidimo prazan prostor od 0.1MB… ovo se rijetko dešava ali eto ja sam primjetio dva-tri puta pa da javim, evo sad je kod mene ok ( ok je kada recimo uradim resize ntfs/ext3/reiser particije i ako stoji kvakica round to cylinders, ili ako ručno napravim particije sa fdisk i dobro pazim da zaokružim)

install… particije…još…

ako smo imali neku reiser particiju ili smo planirali napraviti istu i hoćemo ubuntu 6.10_i386 da snimimo na nju (džaba što je formatirana) neće moći… ovo je bug
znači uzeti ext3 FS (po defaultu je on)

edit: riješeno
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?pid=27450#p27450

install… pred kraj…
GRUB odabir gdje instalirati

od novina (u odnosu na dapper-a) tu je i mogućnost da se GRUB snimi gdje nam je ćejf fino ima kvadratić klikne se na njega i… tada, ako ništa ne diramo snimi normalno na MBR, prepozna uglavnom sve ostale linuxe na disku i doda ih u menu.lst

poslije instalacije
generic kernel
još jedna novina (u odnosu na prethodne ubuntu-e), u terminalu ukuacmo uname -r i vidimo da je kernel generic, može i on ali meni je “slađi” 386, ima dole postupak kako skinuti 386-icu

ndiswrapper 1.8
još novina… ko koristi ndiswrapper za wireless, treba umjesto apt-get install ndiswrapper-utils kucati sudo apt-get install ndiswrapper-utils-1.8, jer imaju dvije verzije ova starija 1.1 je izgleda bugy, znači striktno 1.8

OO.org crystal industrial

novina u odnosu na dapper-a… ako se snimi ubuntu 6.10 i otvori openoffice, probaju promijeniti ikone u crystal, on će prihvatiti promjene ali će umjesto crystal staviti one sun-ove, ovo se može riješiti snimanjem jednog OO.org paketa koji shipuje sa kubuntu-om (biće dole postupak)

firefox ikona

opet novina, na 6.10 kod firefox-a je stavljena “original” ikona… bilo je nekih nesuglasica, tako da su i mandriva i ubuntu stavili original ikonu, dok je debian napravio “novi firefox”, baš radi ovog peglanja…nejse

vi(m)

do sada je shipovao sa ubuntu-ima, ali na 6.10 ga nema ima ali je neki “felšav”, treba snimiti paket vim… ima dole postupak (gdje se može naći)

check ext3

na ext3 particijama desi se da nakon nekoliko mounta- ili određenog vremena radi automatski FS check, meni nekad kad mi baš treba brzo da se logiram onda nađe checkirati praticije… ma bjaži… rješenje(hda6 je particija na kojoj je ubuntu, mada on počne checkirati i ostale koje su ext3 a nalaze se u fstab-u:

sudo tune2fs -c0 -C0 -i0 /dev/hda6
može se isto uraditi i za ostale, tj. hda7 hda8 itd sve koje su ext3…

UUID & /etc/stab, ma bjaži…

[code]proc /proc proc defaults 0 0

/dev/hda6

UUID=3bdf315f-d773-4510-a369-172be3e6a097 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1

/dev/hda1

UUID=F6C4EC28C4EBE8B7 /media/hda1 ntfs defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1[/code]
kada se snimi 6.10, u fstabu se zapiše UUID, eh sad, ako ja nakon toga instaliram neki novi linux na slobodnu particiju, koja se nalazi u ubuntu fstabu onda se prilikom boota&mounta počne buniti da ne konta praticiju…međutim može se staviti “old school”, umjesto UUID-a staviti samo dev, npr:

/dev/hda6 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1 /dev/hda1 /media/hda1 ntfs defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1
menu.lst, quiet

title Ubuntu, kernel 2.6.17-10-386 root (hd0,5) kernel /boot/vmlinuz-2.6.17-10-386 root=/dev/hda6 ro quiet splash initrd /boot/initrd.img-2.6.17-10-386 quiet savedefault boot
#ovo mi nije jasno, zašto će ovaj quiet ispod initrd-a… nejse, može se ukinuti, a i ne mora, radi super i sa njim.

suse-pend

kod mene na laptopu (edgy) suspend neće da radi ako mu nije vga=0 (na dapperu je radio ok i bez toga)

kernel /boot/vmlinuz-2.6.17-10-386 root=/dev/hda6 ro vga=0

zašto suse-pend, ma probah nekad na suse 10.1 da odem na suspend, javi se neki message box i kaže da nemere dok ne stavim vga=0, i to je fakat proradilo, ja probah i na edgyu 6.10… kad RADI.

dodavanje KDE-a i ostalog, link na ftp.bih.net.ba/pub/linux/

ovaj vjerovatno prvi nabavite (od raje):
ftp://ftp.bih.net.ba/pub/linux/ubuntu-6.10/ubuntu-6.10-desktop-i386.iso

ovo su “extra” cd-ovi, koji se mogu iskoristiti da džaba ne trošite bandwith

ftp://ftp.bih.net.ba/pub/linux/kubuntu-6.10/kubuntu-6.10-alternate-i386.iso
ftp://ftp.bih.net.ba/pub/linux/ubuntu-6.10/ubuntu-6.10-server-i386.iso

ja to ovako…terminal pa kucanje

echo > /etc/apt/sources.list

sudo apt-get update

sudo apt-cdrom add

ubaciti kubuntu cd, kad očita, ponoviti komandu, pa ubaciti server cd…

(a može i onaj package manager pa da dodamo cd grafički, nejse)

poslije ovog dodavanja, skinuti što više stvari (mada nekome ne treba sve biće mu dovoljno samo kubuntu-desktop) sa cd-ova da ne bi bilo po bandwithu (paziti kako se kopira, ova linija je u kompletu od sudo apt-get install kubuntu-desktop do iptraf):

sudo apt-get install kubuntu-desktop build-essential linux-image-2.6.17-10-386 linux-headers-2.6.17-10-386 linux-restricted-modules-2.6.17-10-386 ndiswrapper-utils-1.8 vim php5* samba smbfs mysql-client-5.0 mysql-server-5.0 libapache2-* openssh-server dhcp3-server vsftpd subversion cvs elinks knetworkmanager nmap traceroute dnstracer iptraf

kad nas pita koji DM… uzeti GDM (zatreba za xgl sesiju)

za dodavanje “internet repozitorija pogledati” # System -> Administration -> Synaptic Package Manager -> Settings -> Repositories

usplash odabrati
poslije apt-get install kubutnu-desktop, umjesto standardnog ubuntu bootsplasha, pojavi se plavi kubuntu bootsplash, ko hoće nazad onaj stari bootsplash neka uradi ovo:

sudo update-alternatives --config usplash-artwork.so

[code]There are 2 alternatives which provide `usplash-artwork.so’.

Selection Alternative

•     1    /usr/lib/usplash/usplash-theme-ubuntu.so

•    2    /usr/lib/usplash/usplash-theme-kubuntu.so

Press enter to keep the default[*], or type selection number:[/code]
poslije toga kucati:
sudo dpkg-reconfigure linux-image-$(uname -r)

fontovi (malo su boldirani u terminalu i firefox) subpixell
na dapperu sve ok, ovdje treba malo nešto da se odradi…

na GNOME-u uraditi ovo
System -> Preferences -> Font -> Subpixel smoothing (LCDs)
i još na KDE-u uraditi ovo:
system settings->apearence->fonts->force fonts 96 DPI (staviti kvakicu)->antialiasing configure->use subpixel hinting(staviti kvakicu), hinting style ->full

logout, pa odabrati veličinu fonta koja nam paše…(zavisi od naše rezolucije monitora)

gtkstyle human, under KDE

ako je tema (style) na gnome-u human, staviti isto i u kdekontrol centru kod gtkqtstyle
system settings->apearence->gtkstyle->use another style -> human
i po volji…
system settings->apearence->colors->apply colors to nonkde apps (kvakica - bez kvakice)

note:promjene se ne prikažu odmah nego kada se neka aplikacija pokrene/ugasi/pokrene/ugasi itd

ovaj dokument dolazi bez ikakve garancije (moguće je da se negdje pogriješi), u nadi da će nekome biti od koristi…

ako neko ima kakvu reviziju, bujrum.

Odlično!
Ovo treba dodati u Ubuntu priručnik.

[quote=Emx]Odlično!
Ovo treba dodati u Ubuntu priručnik.[/quote]
mislim nije ovo bio klasični pristup kako “razvaliti” ubuntu, nego ono “annoying things that can happen and be solved”

ko će dodati lol, mojne mene, slab sam ti totalno sa wikijima

Pretvaranje Windows ikona u iskorištive PNG ikone:
Pozicionirajte se u direktorij gdje se nalaze .ico datoteke i uradite sljedeće:

[code]for i in *\ *
do
mv “$i” echo "$i" | tr ' ' '_'
done
for i in *.ico
do
j=${i%.ico}.png

or: j=${i}l

mv $i $j
done[/code]
Tako ćete dobiti png ikone od kojih možete napraviti icon package ili neke od njih kopirati u /usr/share/icons/ i koristiti ih.
Kako popraviti xorg.conf
Ako vam se desi da vam iz nekog razloga Xorg ne radi kako treba ili uopšte ne možete podići X-e, provjerite /etc/X11/xorg.conf fajl.

Čime ste trenutnu xorg konfiguraciju pomjerili u drugi fajl.
Sada ponovno konfigurišite Xorg:

I to je to.

Malo i od mene :wink:

Emx, mislim da ovim nisi pretvorio ikone u PNG nego si im samo promijenio ekstenziju!

[quote=Emx]sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
[/quote]
Pozdrav Emx! :slight_smile:
Majstore, prioritet je po defaultu high tako da ne treba -phigh (lekcija iz Debiana). Ono -p{critical,low,medium} po zelji ali obicno se koristi bez -p switcha.
Dakle samo:

biti ce dostatno :mrgreen:

Da, to je to :slight_smile: - radio sam prema http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=322702

U /etc/X11/xorg.conf piše:

[code]# If you have edited this file but would like it to be automatically updated

again, run the following command:

sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg[/code]

Pa sam išao po tome.
Evo još malo tips & tricksa:

Backup i restore sistema
Za backup sistema potreban je samo tar, ništa više. Za razliku od Windowsa, Linux dozvoljava čitanje cijele root particije i možete uraditi jednostavni backup cijele particije kopiranjem u tar datoteku!
Da bi to uradili, pozicionirajte se u root direktorij (/):

cd /

i onda:

sudo tar cvpf backup.tar --exclude=/backup.tar --exclude=/proc --exclude=/sys --exclude=/lost+found --exclude=/media /

da malo objasnimo:
‘tar’ dio je, očito, program koji se koristi.
‘cvpf’ su opcije programa tar, kao ‘create archive’, ‘preserve permissions’ (da permisije ostanu iste), i ‘gzip’ da se smanji veličina konačne arhive.
Ime arhive će biti backup.tgz u našem slučaju. Slijedi root direktorij čiji backup želimo napraviti. Pošto želimo uraditi backup svega;
Sada dolaze direktoriji koje želimo isključiti iz arhive. Ne želimo uraditi backup baš svega jer neki direktoriji nisu uopće potrebni niti ih se preporučuje stavljati u arhivu. Osigurajte se da se oni ne nalaze u arhivi ili ćete dobiti čudan rezultat.
Zasigurno ne želtie uključiti /mnt folder ako imate druge particije montirane ili će i one biti backup-ovane. Također osigurajte da nemate ništa montirano ni u /media.
Dobijeni fajl backup.tgz možete snimiti na DVD jer će sigurno biti povelik.
Možete koristiti i bzip:

sudo tar cvpjf backup.tar.bz2 --exclude=/proc --exclude=/lost+found --exclude=/backup.tar.bz2 --exclude=/mnt --exclude=/sys /

Da bi uradili restore ili prethodno napravljeni backup vratili, uradite sljedeće:

sudo tar xvpfz backup.tgz -C /

Ako ste koristili bzip:

sudo tar xvpfj backup.tar.bz2 -C /

Nakon što se proces završi, imate potpuno vraćen Ubuntu sistem!
Napravite potrebne direktorije:

sudo mkdir proc sudo mkdir lost+found sudo mkdir mnt sudo mkdir sys itd...
Eto, to je to :slight_smile:
P.S. radi se na grafičkom backup alatu: https://wiki.ubuntu.com/HomeUserBackup

Koristan link: Edgy Customization Guide - od A do Ž

Kako ubrzati OpenOffice.org?
Applications–>OpenOffice.org Writer–>Tools–>Options

Na OpenOffice.org headingu, odaberite Memory
U Graphics Cache promijenite “Use for OpenOffice.org” na 30 MB
Promijenite “Memory per Object” na 2.0 MB

Restartujte OpenOffice i primijetite razliku u brzini!

BTW, postoji i OpenOffice quickstart za KDE - http://segfaultskde.berlios.de/index.php?content=oooqs
i za Gnome (iako se i ovaj za KDE može koristiti) - http://ooqstart.sourceforge.net/
Također su dostupni i paketi:

tj.

Instaliranje Flock browsera
Flock je FOSS browser baziran na Firefoxu koji ima zanimljive i korisne dodatke, i jako je popularan. Ovom instalacijom dobijate 0.7.8 verziju za i386 procesore:

Unesite sljedeće:

[code]#!/usr/bin/sh

echo "Krenimo :)“
echo”"
wget http://hyperedit.gottabrez.com/flock-0.7.8.en-US.linux-i686.tar.gz

tar -C /opt -xzvf flock-0.7.8.en-US.linux-i686.tar.gz

ln -s /opt/flock/flock /usr/bin/flock

rm flock-0.7.8.en-US.linux-i686.tar.gz[/code]
Postavite permisije:

I pokrenite:

Na kraju:

I pokrenut će se Flock browser.
Dosta FAQ/tips&tricks se može naći na Ubuntu forumima.

supplemental

smooth images

oni koji koriste gwenview za pregled slika (pod KDE-om):

Settings -> Configure Gwenview -> Image View -> Best

btw. ovo sam primjetio da je na svim novijim distro Mandriva, openSUSE, kubuntu, prije je bilo po defaultu da fino “zoom-ira” sliku u datoj veličini prozora

gnome ikone pod kde-om

ako pod KDE-om (bilo sa xgl-om ili xorg-om) pokrenete neku GTK aplikaciju (recimo nautilus, gaim etc), vide se “1990 g.” ikone, u konzoli kucati:

gnome-settings-daemon &

ili alt + f2 -> gnome-settings-daemon

kome dosadi kucati komandu može sebi skripticu fino…

echo '#!/bin/bash' > ~/.kde/Autostart/gsd echo "gnome-settings-daemon" >> ~/.kde/Autostart/gsd chmod +x ~/.kde/Autostart/gsd
ova komanda je kod mene neizbježna kada koristim gnome+xgl+beryl+ati, jer gnome ode u helać totalno, a ova komanda ga vrati, a pod običnim xorgom (!xgl) + gnome je ok

fglrxinfo -> mesaproject umjesto OpenGL
ako hoćete 3D na ovoj verziji ubuntu-a onda bez ovog dijela u xorg-u neće moći, zato:

file: /etc/X11/xorg.conf

dodati (kao root):

Section "Extensions" Option "Composite" "Disable" EndSection
internet preko kppp-a

ako prvi put idete na mrežu, kppp će se buniti jer nema resolv.conf file, lijek-konzola:
1.) sudo su
2.) echo > /etc/resolv.conf

nakon instalacije (prvi drugi boot) pokrene se (automatski) ovaj scrollkeeper, koji baš “uspori” sistem na neko vrijeme…

[code] PID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND

5409 root 35 10 19688 17m 1392 R 86.0 7.4 7:52.24 scrollkeeper-up[/code]
man scrollkeeper

lijek… sačekati nek odradi svoj posao ili ga killovati

reiser; no root filesystem - ubuntu live cd

evo nađoh rješenje za one koji žele reiserfs za “/”:

[quote=rsambuca - ubuntuforums.org’s user]You can also quickly get around the “no root file system” error by changing the validation.py file.
When running the liveCD, but prior to installation:

go to the end of the file, and edit the line that says

if not root: result.add(MOUNTPOINT_NOROOT)
Change to:

if not root: pass
Make sure you leave the indentation in before the word “pass”. Save the file, close it, and then you can run the installer.
Now, when you run the installer, it won’t check for a “/” directory, so make sure you have one!
[/quote]
upravo ga instaliram sa ovom fintom, sada je 82%, df -Th radi, vidjeću poslije reboot-a, ako se ne javim znači da radi hehe

edit: radi!

poslije apt-get install kubuntu-desktop u konkueroru|nautilusu kada se ode u lokacji na “/” nema ništa sem “media” i “home” foldera
mislio sam da je bug (baš konto raditi dist-upgrade), ali sam sasvim slučajno vidio ovo

ls -lha / da ima

.hidden -> /etc/kubuntu-default-setting/hidden-root

aldin@dual:~$ cat /etc/kubuntu-default-settings/hidden-root bin boot dev etc initrd lib lib32 lib64 emul opt proc root sbin srv sys tmp usr var initrd.img vmlinuz initrd.img.old vmlinuz.old mnt cdrom lost+found aldin@dual:~$
ko hoće da vidi root dir u konqueroru ili nautilusu neka samo

sudo rm -rf /.hidden

ili neka uključi show hidden files (upalila mi se “lampica” da i ovo može nakon ovog .hidden symlinka “pronalaska”), mada ova opcija ako se koristi za stalno “unakazi” home dir jer prikazuje sve živo što treba ostati sakriveno

ps:
lol dobra finta za sakrivanje

Bas zbog tih malih sitnica instaliram KDE okruzenje u Ubuntu, a ne kubuntu-desktop.

kako tačno kucaš, jel kdesktop ili kdebase-bin kdebase-data?

Greska u pisanju gornjeg posta :slight_smile: na=ne
sudo apt-get install kde
Povuce sve zivo, ali Kubuntu desktop to no no bar kod mene, hocu da imam orginal :roll:

Kako surfati anonimno
U pitanju je Tor browser, baziran na Firefoxu.
Prvo pogledajte koja je vaša stvarna IP adresa:
http://whatismyip.com/

sudo apt-get install tor privoxy sudo gedit /etc/privoxy/config
Dodajte sljedeće:

sa tačkom na kraju.
Idite na https://addons.mozilla.org/extensions/moreinfo.php?application=firefox&id=125 i instalirajte ekstenziju.
Nakon instalacije ekstenzije restartujte Firefox.
Onda u Firefoxu odaberite :

Unesite Hostname: 127.0.0.1 i port: 8118.
Odaberite Tools > switch Proxy > Preferences > označite "show toolbar"
Prikazat će vam se Toolbar, unesite 127.0.0.1 za proxy server koji ste maloprije instalirali
Za druge proxye pogledajte http://proxy.org/tor.shtml
Nakon završenog posla, pogledajte opet http://whatismyip.com/ . IP adresa treba biti drugačija od prošle.

Ako imate probleme sa konekcijom, možete pingati IP adresu ali ne i domenu, problem je u resolvanju domena.
Dodajte sljedeće DNS servere u /etc/resolv.conf datoteku:

nameserver 195.222.32.10 nameserver 195.222.32.20
Navedeni serveri su Bihnetovi serveri, za Logosoft koristite sljedeće:

nameserver 217.75.192.10 nameserver 217.75.192.11
I Europronet:

nameserver 80.65.162.101 nameserver 217.199.128.11

@Emx: .ico Windows ikone nisu png, već bmp. Stvarno ne znam kako to postaje png samom promjenom
ekstenzije. Prije će biti da programi koji su zaduženi za postavljanje ikona uredno prepoznaju bmp, pa ignoriraju
.png ekstenziju! Valjda zato što su mu sve te slike iste ako ih sve može učitati.

Anyway, ako vam se na brz način pretvaraju slike, a želite usput malo naučiti rad u konzoli, onda nema niš
bolje no ImageMagick.

Onda imate komandu convert, kojom možete konvertovati slike u razne formate. Npr.:

će vam pretvoriti veliku bmp sliku u lakši jpg. Sa ovom komandom možete naravno raditi i dr stvari,
kao resize, promjena u crno/bijelo i sl.