evo nekoliko stvari koje sam lično probao, možda je malo kasno, ali eto… možda ipak nekom bude valjalo
boot…
prilikom bootanja pritiskom na F2 (ako se dobro sjećam) može se odabrati naš keyboard, u dapperu je mogao samo cro/slo, btw. može i language ali ja preferiram engleski
install… zemlja/region/kbd
može se uzeti naša tastatura i u ovom dijelu instalacije.
install… particije
particije,resize ntfs… filesys type…
u nekim slučajevima ubuntu 6.10 partitioner malo pomjeri particije, ako npr imamo već napravljene particije za linux i ako je “felšavo” napravljeno (da nisu na krajevima blockova cylindera itd. šta ti ja znam lol), onda se može desiti da kada pogledamo na raspored particija vidimo prazan prostor od 0.1MB… ovo se rijetko dešava ali eto ja sam primjetio dva-tri puta pa da javim, evo sad je kod mene ok ( ok je kada recimo uradim resize ntfs/ext3/reiser particije i ako stoji kvakica round to cylinders, ili ako ručno napravim particije sa fdisk i dobro pazim da zaokružim)
install… particije…još…
ako smo imali neku reiser particiju ili smo planirali napraviti istu i hoćemo ubuntu 6.10_i386 da snimimo na nju (džaba što je formatirana) neće moći… ovo je bug
znači uzeti ext3 FS (po defaultu je on)
edit: riješeno
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?pid=27450#p27450
install… pred kraj…
GRUB odabir gdje instalirati
od novina (u odnosu na dapper-a) tu je i mogućnost da se GRUB snimi gdje nam je ćejf fino ima kvadratić klikne se na njega i… tada, ako ništa ne diramo snimi normalno na MBR, prepozna uglavnom sve ostale linuxe na disku i doda ih u menu.lst
poslije instalacije
generic kernel
još jedna novina (u odnosu na prethodne ubuntu-e), u terminalu ukuacmo uname -r i vidimo da je kernel generic, može i on ali meni je “slađi” 386, ima dole postupak kako skinuti 386-icu
ndiswrapper 1.8
još novina… ko koristi ndiswrapper za wireless, treba umjesto apt-get install ndiswrapper-utils kucati sudo apt-get install ndiswrapper-utils-1.8, jer imaju dvije verzije ova starija 1.1 je izgleda bugy, znači striktno 1.8
OO.org crystal industrial
novina u odnosu na dapper-a… ako se snimi ubuntu 6.10 i otvori openoffice, probaju promijeniti ikone u crystal, on će prihvatiti promjene ali će umjesto crystal staviti one sun-ove, ovo se može riješiti snimanjem jednog OO.org paketa koji shipuje sa kubuntu-om (biće dole postupak)
firefox ikona
opet novina, na 6.10 kod firefox-a je stavljena “original” ikona… bilo je nekih nesuglasica, tako da su i mandriva i ubuntu stavili original ikonu, dok je debian napravio “novi firefox”, baš radi ovog peglanja…nejse
vi(m)
do sada je shipovao sa ubuntu-ima, ali na 6.10 ga nema ima ali je neki “felšav”, treba snimiti paket vim… ima dole postupak (gdje se može naći)
check ext3
na ext3 particijama desi se da nakon nekoliko mounta- ili određenog vremena radi automatski FS check, meni nekad kad mi baš treba brzo da se logiram onda nađe checkirati praticije… ma bjaži… rješenje(hda6 je particija na kojoj je ubuntu, mada on počne checkirati i ostale koje su ext3 a nalaze se u fstab-u:
sudo tune2fs -c0 -C0 -i0 /dev/hda6
može se isto uraditi i za ostale, tj. hda7 hda8 itd sve koje su ext3…
UUID & /etc/stab, ma bjaži…
[code]proc /proc proc defaults 0 0
/dev/hda6
UUID=3bdf315f-d773-4510-a369-172be3e6a097 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
/dev/hda1
UUID=F6C4EC28C4EBE8B7 /media/hda1 ntfs defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1[/code]
kada se snimi 6.10, u fstabu se zapiše UUID, eh sad, ako ja nakon toga instaliram neki novi linux na slobodnu particiju, koja se nalazi u ubuntu fstabu onda se prilikom boota&mounta počne buniti da ne konta praticiju…međutim može se staviti “old school”, umjesto UUID-a staviti samo dev, npr:
/dev/hda6 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
/dev/hda1 /media/hda1 ntfs defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1
menu.lst, quiet
title Ubuntu, kernel 2.6.17-10-386
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.17-10-386 root=/dev/hda6 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.17-10-386
quiet
savedefault
boot
#ovo mi nije jasno, zašto će ovaj quiet ispod initrd-a… nejse, može se ukinuti, a i ne mora, radi super i sa njim.
suse-pend
kod mene na laptopu (edgy) suspend neće da radi ako mu nije vga=0 (na dapperu je radio ok i bez toga)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.17-10-386 root=/dev/hda6 ro vga=0
zašto suse-pend, ma probah nekad na suse 10.1 da odem na suspend, javi se neki message box i kaže da nemere dok ne stavim vga=0, i to je fakat proradilo, ja probah i na edgyu 6.10… kad RADI.
dodavanje KDE-a i ostalog, link na ftp.bih.net.ba/pub/linux/
ovaj vjerovatno prvi nabavite (od raje):
ftp://ftp.bih.net.ba/pub/linux/ubuntu-6.10/ubuntu-6.10-desktop-i386.iso
ovo su “extra” cd-ovi, koji se mogu iskoristiti da džaba ne trošite bandwith
ftp://ftp.bih.net.ba/pub/linux/kubuntu-6.10/kubuntu-6.10-alternate-i386.iso
ftp://ftp.bih.net.ba/pub/linux/ubuntu-6.10/ubuntu-6.10-server-i386.iso
ja to ovako…terminal pa kucanje
echo > /etc/apt/sources.list
sudo apt-get update
sudo apt-cdrom add
ubaciti kubuntu cd, kad očita, ponoviti komandu, pa ubaciti server cd…
(a može i onaj package manager pa da dodamo cd grafički, nejse)
poslije ovog dodavanja, skinuti što više stvari (mada nekome ne treba sve biće mu dovoljno samo kubuntu-desktop) sa cd-ova da ne bi bilo po bandwithu (paziti kako se kopira, ova linija je u kompletu od sudo apt-get install kubuntu-desktop do iptraf):
sudo apt-get install kubuntu-desktop build-essential linux-image-2.6.17-10-386 linux-headers-2.6.17-10-386 linux-restricted-modules-2.6.17-10-386 ndiswrapper-utils-1.8 vim php5* samba smbfs mysql-client-5.0 mysql-server-5.0 libapache2-* openssh-server dhcp3-server vsftpd subversion cvs elinks knetworkmanager nmap traceroute dnstracer iptraf
kad nas pita koji DM… uzeti GDM (zatreba za xgl sesiju)
za dodavanje “internet repozitorija pogledati” # System -> Administration -> Synaptic Package Manager -> Settings -> Repositories
usplash odabrati
poslije apt-get install kubutnu-desktop, umjesto standardnog ubuntu bootsplasha, pojavi se plavi kubuntu bootsplash, ko hoće nazad onaj stari bootsplash neka uradi ovo:
sudo update-alternatives --config usplash-artwork.so
[code]There are 2 alternatives which provide `usplash-artwork.so’.
Selection Alternative
-
1 /usr/lib/usplash/usplash-theme-ubuntu.so
-
2 /usr/lib/usplash/usplash-theme-kubuntu.so
Press enter to keep the default[*], or type selection number:[/code]
poslije toga kucati:
sudo dpkg-reconfigure linux-image-$(uname -r)
fontovi (malo su boldirani u terminalu i firefox) subpixell
na dapperu sve ok, ovdje treba malo nešto da se odradi…
na GNOME-u uraditi ovo
System -> Preferences -> Font -> Subpixel smoothing (LCDs)
i još na KDE-u uraditi ovo:
system settings->apearence->fonts->force fonts 96 DPI (staviti kvakicu)->antialiasing configure->use subpixel hinting(staviti kvakicu), hinting style ->full
logout, pa odabrati veličinu fonta koja nam paše…(zavisi od naše rezolucije monitora)
gtkstyle human, under KDE
ako je tema (style) na gnome-u human, staviti isto i u kdekontrol centru kod gtkqtstyle
system settings->apearence->gtkstyle->use another style -> human
i po volji…
system settings->apearence->colors->apply colors to nonkde apps (kvakica - bez kvakice)
note:promjene se ne prikažu odmah nego kada se neka aplikacija pokrene/ugasi/pokrene/ugasi itd
ovaj dokument dolazi bez ikakve garancije (moguće je da se negdje pogriješi), u nadi da će nekome biti od koristi…
ako neko ima kakvu reviziju, bujrum.