Od danas se moze preuzeti Ubuntu 7.04. Za sada je nemoguce stupiti u kontakt niti sa glavnim serverom za preuzimanje niti sa mirror serverima. Neko ko se smije kladiti da Ubuntu 7.04 nece biti najvise preuzimani softver u narednih nekoliko sedmica?
Na desktop strani je izmedu ostalog pojednostavljeno koriscenje multimedije tako da se instaliranje onih codeca koji su potrebni za recimo gledanje nekog filma automatski preuzimaju i instaliraju.
Na serverskoj strani ce novi Ubuntu imati podrsku za vise motora za virtualizaciju: VMware, KVM i Xen (VMware se podrzava ali nije upakovan u distribuciju jer nije open sorce).
Eh, vidite dragi Linux skolarci do cega dolazi kada se u skoli u toku nastave cacka nos umjesto da se slusa uciteljevo predavanje. :P[/quote] @hamo, - cojk ti ga pravo suknu?
@dado, Jel treba toga prevod? ^
Ubuntu korisnici imaju neku cudnu cud, tako po njima izgleda da je absolutno normalno da se tako odgovara covjeku koji je na ovom forumu od 2003-e. Evo ja postavljam isto pitanje, fino kulutrno, ako ces i meni tako odgovorit ja cu do da shvatim ko provokaciju i bit ces mi na piku. Nemoj tako, to nije uredu.
Fakat ni ja neznam sta znaci ātocitiā. Nemogu cak ni da nadjem engleski ekvivalent iz kojeg se moglo to izvuc.
A sto se tice Ubuntu-a, jah, imam bas betu tu negdje, sad cu bas da vidim sta se desilo. Bolje davat Ubuntu nego Suse.
Pih ā¦ bas me to tangira
Smijesno mi je sto se to pojavljuje na ālinux novostimaā pa ide na prednju stranicu.[/quote]
Heh ja i zaboravio na to. Ma dobro prelijepi follow up komentari za novi release
Nisam ja nista suknuo hami, znam ja da hamo zna o cemu se radi kada sam ja pisao tocenje i da se on samnom sali. Ja sam mu na salu salom uzvratio - slazem se pak da sale internog tipa nisu dostojne pocetne strane tako da moju raniju poruku brisem.
[quote]@dado, Jel treba toga prevod? ^
Ubuntu korisnici imaju neku cudnu cud, tako po njima izgleda da je absolutno normalno da se tako odgovara covjeku koji je na ovom forumu od 2003-e. Evo ja postavljam isto pitanje, fino kulutrno, ako ces i meni tako odgovorit ja cu do da shvatim ko provokaciju i bit ces mi na piku. Nemoj tako, to nije uredu.
Fakat ni ja neznam sta znaci ātocitiā. Nemogu cak ni da nadjem engleski ekvivalent iz kojeg se moglo to izvuc.
A sto se tice Ubuntu-a, jah, imam bas betu tu negdje, sad cu bas da vidim sta se desilo. Bolje davat Ubuntu nego Suse.[/quote]
Sasvim si u pravu i raduje me da si napokon dosao pameti . Ubuduce cu koristiti dozvoljene i na linux.org.ba ustaljene izraze .
evo ljudi skinuo sam image meÄutim 3 puta mi tokom instalacije (copy) blokira na 71%ā¦maus se ponaÅ”a kako treba, ali se ne može niÅ”ta kliknutiā¦ jednostavno je sve āzamrznutoāā¦
molim vas recite mi da mi je image u redu da je problem na CD-u
Ovo nije vise Ubuntu kojeg poznajem, sve je pojednostavljeno. Mp3, Filmovi, 3D Desktop, Graficka. Samo klikas, jednom otvorio terminal prilikom instaliranja Beryl-a, ama misli na korisnika.
ja sam kukao na greÅ”ku u instalacijiā¦ iz nekog razloga nakon odreÄenog vremena uzasno usporiā¦ ja sam sinoÄ sluÄajno uspio da ga instaliram jer sam zaspao ÄekajuÄi da progres bar pokaže da je zavrÅ”io kopiranjeā¦ dali je do medija ili je neki bug u pitanju ne znam, ali volio bi da se javi neko ako je imao sliÄan problem da ustanovimo Å”ta se dogaÄaā¦ ZnaÄi nakon nekih 50 do 70% kopiranja fajlova dogodi se to da sve zablokira i onda ide nekim miÅ”ijim koracimaā¦ Ja sam ga jutros zatekao da je zavrÅ”io a od 50% do 59 mu je trebalo oko 60 minuta :S
moj desktop pc je siemens scenic p 4 ht, 512 mb intel chipsetā¦
kad instaliram Feisty-a racunar se na pocetku instalacije zaustavi ( black screen)
i nakon dvije minute prijavi gresku da je fd0 (floppy) neispravan. JA NEMAM FD DRIVE!
poslije dvije min. starta install i sve je gotovo za 25 min
stvar je bila u loÅ”em medijuā¦ kupio sam nekakve jeftine CD-oveā¦ sad sam pržio na Verbatim 52x i instalira kao lud. InaÄe mi traje onaj dio copying pa sigurno dobrih 2 sataā¦
Feisty Fawn CDove, takoÄer, možete naruÄiti putem ShipIt servisa ako imate sporu ili nikakvu Internet konekciju, kao i druga Ubuntu izdanja (Kubuntu i Edubuntu). NajveÄa koliÄina medija je 10 CDova.
ti si ubuntu developer, ja ?!
e pa i tebi da se zahvalim za ovo chudo
samo mi nije jasno sto su izbacili auto detect ( kad namjestam serijski modem).
i nekako mi je ovo malo nespretno rijesenje.
al evo uspio sam se zakachit na mrezu