Ubuntu 8.04 graficki drajveri pomoc (Ati 1600)

vozdra,
instalirao sam ubuntu 8.04 a nakon toga u add/remove programs sam cekirao i instalirao drajvere za ati 1600(x-org). e kad restartujem racunar i dodjem do logon prozora sve je ok, ukucam username i pass ali nakon toga ekran pobijeli i nista se ne desava. tako da ne mogu vise da koristim ubuntu. inace imam i xp.
pomagajte kako da ispravim ovo i nakon toga kako da instaliram drajvere a da se ovo ne desava :slight_smile:
hvala unaprijed

ljudi ja nigdje na netu nisam nasao rjesenje za ovo. morao sam nazalost pobrisati linux. izgleda da ja jos moram doobro protabirit linux prije sljedece instalacije.
pozz

Il da probas koristit Pretragu na forumu???

Pa ako imaĆĄ problema sa Atijevim drajverima, nemoj instalirati Ati-jeve drajvere
 nisu sve Ati kartice podrĆŸane ovim drajverom, ako imaĆĄ problema drĆŸi se default drajvera koji dođe uz Ubuntu, ali moĆŸeĆĄ pokuĆĄati pretraĆŸiti na Googlu da li se neko joĆĄ susretao sa takvim problemima. Nisu ni ti default drajveri toliko loĆĄi, samo nemaĆĄ 3d ubrzanje.

ma ja sam u linux-u pocetnik al bas pocetnik. mislim da ne bi dosli do ovoga da sam skinuto i instalirao drivere sa atijeve stranice. tako da cu sljedeci put probati tiako pa cu vidjeti da li fercera.

U biti problem je u interakciji Ati drajvera i 3d efekata (compiz), moĆŸeĆĄ probati deaktivirati compiz nakon instalacije drajvera ali nisam naĆĄao neki jednostavan način kako se to radi na Ubuntu 8.04 (moĆŸda neko moĆŸe poslati uputstvo).

metacity --replace

ps:
sudo apt-get remove compiz*

:slight_smile:

Na ubuntuforums gdje sam naĆĄao temu o ovom problemu naĆĄao sam i postove ljudi koji kaĆŸu da im te dvije komande nisu pomogle i da se compiz i dalje pokreće, odnosno da metacity ima nekih drugih problema

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=714034

btw ja mogu ukinuti compiz sa metacity --replace, ma najbolje onda sudo apt-get remove compiz :slight_smile: i neće se dić

nisam ja ni instalirao compiz. nego samo drivere i ovo mi se desilo.

ma on sam dođe na 8.04
 ukini ga

odeơ na virtuelnu konzolu i ukidaj

ma on sam dođe na 8.04
 ukini ga

odeơ na virtuelnu konzolu i ukidaj
[/quote]
ni to ne pomaze. probao sam i ubuntu ultimate 8.04 i nece ni on. tako da sam sada instalirao ubuntu ultimate 7.10 i radi sve samo nemam drajvera a samim tim ni efekata. kad sam skinuo i instalirao i omogucio restricted drajvere za ati x1600 rezolucija je bila 800x600 i ne moze vise. a kad ih iskljucim rezolucija je ok. ma nije meni do efekata, nisu oni bitni al eto hocu da mi radi

probaj Envy NG instalirat