Ubuntu 8.04 i printer HP LaserJet 4250

Ne znam dali neko ima iskustva sa ovim printerom i ubuntuom, ali imam jedan pomalo čudan problem. Naime kada želim da printam neki skenirani dokument ili bilo koju sliku malo jače rezolucije printeru treba jako puno vremena ili uopšte ne isprinta šta mu je zadato… Ovaj printer koristi 40-tak MB DDR 100 pinske memorije što mi po zdravoj logici izgleda kao nešto što je više nego dovoljno… znači ako printam sliku od 2 MB nema razloga da ova memorija ne zadovoljava najosnovnije potrebe.

S druge strane sam našao da za ovaj laptop mogu kupiti 512 MB dodatne memorije što me navodi na zaključak da bi se određena razlika ipak mogla pojaviti, a prije nego bacim pare volio bih čuti druga razmišljanja.

Što se tiče drivera za HP on je apsolutno podržan i automatski ga prepozna, a pošto je isti problem postojao sa defaultnom verzijom CUPS-a, instalirao sam najnoviju stabilnu (problem je naravno ostao!).

Svaki savjet i razmišljanje će dobro doći.

Hvala

Neki od foo2* drajvera su poznati po svojoj sporosti, recimo jednom sam štampao nekih stotinjak stranica sastavljenih uglavnom od slika i štampač se “sjetio” da ih odštampa par dana kasnije :slight_smile: Navodno da slični problemi sa istim štampačem ne postoje na Windowsu. Kada sam se igrao s tim primijetio sam da uglavnom ghostscript proces radi u pozadini i troši ogromne količine CPU&RAM. Razlog za to je mislim sama arhitektura drajvera gdje se prvo tvoja stranica konvertuje u PS, pa iz PS u neki standardni međuformat (foo), pa iz foo formata u binarne formate specifične za štampač (zjs, xqx…)

znači kupovina još jednog modula neće pomoći…

Nemoj biti siguran. Ja sam imao slučaj da sam zadao štampaču da otprinta par stranica na WinXP i, vjerovao ili ne, sjetio se to odraditi… nešto preko 6 mjeseci kasnije :slight_smile:

Nemoj biti siguran. Ja sam imao slučaj da sam zadao štampaču da otprinta par stranica na WinXP i, vjerovao ili ne, sjetio se to odraditi… nešto preko 6 mjeseci kasnije :)[/quote]
potvrdjujem ovo :D, hp officejet 5610, stavio da se printa, nece! nakon 3 dana, gasim racunar, kad on krenu da printa :S sva sreca nije bilo puno samo 3 stranice! :smiley: (windows xp) xD

Možeš li posuditi od nekoga memoriju? Javi da li je pomoglo :slight_smile:

imam 2 ista printera tako da ću jedan obezglavit u korist drugog pa ćemo vidjeti dali memorija pomaže! Javim rezultate:)