Ubuntu tim sa zadovoljstvom objavljuje beta izdanje Ubuntu 9.10 Desktop i Server edicija, a tu je i Ubuntu Netbook Remix. Kodnog imena “Karmic Koala”, verzija 9.10 nastavlja Ubuntu-ovu ponosnu tradiciju integrisanja najnovijih i najboljih open source tehnologija u visoko-kvalitenu, la(h)ku za korisiti Linux distribuciju.
Ubuntu 9.10 familija varijanti Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu, Ubuntu
Studio, and Mythbuntu, takođe je dostigla beta status.
pravo je šminka ovaj ubuntu 9.10, to nove ikone, to nova tema, extra (konačno se promijenio smeđi metacity u tamno smeđi metacitiy :D)
naravno, ne bi valjalo da samo zamišljate po opisu, pa zato evo jedna sličica od mene (desni klik na sliku pa view image ko nema ogromnu rezoluciju monitora :D)
pravo je šminka ovaj ubuntu 9.10, to nove ikone, to nova tema, extra (konačno se promijenio smeđi metacity u tamno smeđi metacitiy :D)[/quote]
Vjerovatno će još biti rondanja oko smeđe, ali de, ne može insan svakom ugoditi Tema je bolja nego ranije, ali su i neke od tema koje će doći uz Karmic stvarno prva liga. Night Impression, npr., je IMHO odlična (mada se možda ne čini tako na prvi pogled). https://wiki.ubuntu.com/Artwork/Incoming/Karmic/
pravo je šminka ovaj ubuntu 9.10, to nove ikone, to nova tema, extra (konačno se promijenio smeđi metacity u tamno smeđi metacitiy :D)[/quote]
Vjerovatno će još biti rondanja oko smeđe, ali de, ne može insan svakom ugoditi Tema je bolja nego ranije, ali su i neke od tema koje će doći uz Karmic stvarno prva liga. Night Impression, npr., je IMHO odlična (mada se možda ne čini tako na prvi pogled). https://wiki.ubuntu.com/Artwork/Incoming/Karmic/[/quote]
ma meni je ovaj look na beta extra, IMHO, ne bi valjalo da se sad ide na “vista” crne ili “mac” sive boje, ovo je taman da se ostane authentic
evo instalirao sam taj update
ima amsn videopoziv
ali moram neki farsight2 instaliratiinstaliram ja njega i neki libnc koji sam morao prije nejga
ali opet ne radi javlja kao da nije instaliran farighsight
Slažem se. Ubuntu treba zadržati smeđu boju, samo malo doraditi (što su izgleda i uradili). Sjetim se kako su SUSE bili uprskali kad su zelenu zamijenili plavom. Srećom, popravili su to i vratili se zelenoj.
Evo ima 2-3h cackam ga.Ima jos dosta bugova,ali sve u svemu su dosta uradili,a vizuelno mi se svidja i super je.Naravno,opet sam problem imala sam mrezom kao i u 9.04 verziji,a konekciju nisam ni mogla namjestiti preko network manager-a nego onako preko konzole samo.Software nisam mogla instalirati preko synaptica nikako a ni rucno debian pakete.Uvijek sam dobijala neki error u vezi citanja nekih “flags” djavola:-).
Jedini nacin na koji sam mogla da vrsim instalaciju je preko add-remove tj software centra.
Mislila sam da ce se rijesiti update-om bar nesto ali opet ista stvar.Sve sam bug-ove prijavila uredno pa eto nadam se ispravci.
Sto se tice sminke stvarno su napravili korak naprijed ali nekako mi nedostaje pidgin, ovaj empathy je za mene uzas.
Ubuntu One isto ne radi, nadam se da ce to srediti do konacne verzije.
Ja sam sa Empathy imao interesantan problem da pomijesa prozore – ti kucas nekome poruku a druga osoba (s kojom pricas u isto vrijeme) dobije tu poruku …
[quote=reni90]mebe samo zanima moze li tu amsn da pravi videopozive?
ako je neko instalirao pa da napise da li radi to? hvala[/quote]
Probao sam instalirati aMsn i nakon desetak pokusaja uspio konfigurirati sve za video poziv.
Isprobao, radi par minuta onda sve zaledi, nesto u stilu live messengera na Visti.
Ne volim Empathy ali mi je u svakom slucaju bolji od Amsn-a. Ako hoces probati video poziv na Empathy skini telepathy-butterfly paket sa Debian Sid repositorija.
Bolja privacy situacija je ona sa Kopete, koji (KDE…) sadržaj primljenih poruka ispisuje kao debugging na stdout, u kombinaciji sa XScreenSaverom koji ispisuje na ekranu sve što se dešava na nekim random pseudo-terminalima tako da se poruke koje mi ljudi šalju fino vide preko “zaključanog ekrana”.