Ubuntu 9.10 bugovi

[quote=vedran][quote=meho_r]Fino sjedneš i napraviš bolji ili da radi. Imaš source code dostupan, pa izvoli. To što ljudi ne mare za Microsoft-ovim (ili bilo kojim drugim) protokolom ne čini ih kretenima, ma koliko se to sviđalo ili ne sviđalo nekome.

Što se tiče ostalog, manje-više slažem se s tobom. U pogledu audio/video poziva, mislim da je najbolja varijanta Skype.[/quote]
Ljudi su sjeli i napravili, imaš čitav niz patcheva, problem je što maintainer originalnog paketa npr. Pidgina ne želi da uključi te patcheve, a pokretanje vlastitog projekta je ogroman posao koji jedan čovjek fizički ne može uraditi. I šta sad?
Kompletna open-source zajednica čijim se dijelom smatram je investirala jako puno truda u taj Pidgin, bivši Gaim, da bi se neko sada pravio pametan i “odlučio” da “ne podržava Microsoftov protokol” (iako je svrha postojanja Gaima podrška za razne proprietary protokole kao što je AIM po kojem je dobio ime). Takvo ponašanje se ne može nazvati nikako drugačije nego kretenizam.[/quote]
To nažalost nije jedini opensource projekat čiji je razvoj u rukama nekog autokrate.

[quote=aNTropocentrio][quote=vedran]Ljudi su sjeli i napravili, imaš čitav niz patcheva, problem je što maintainer originalnog paketa npr. Pidgina ne želi da uključi te patcheve, a pokretanje vlastitog projekta je ogroman posao koji jedan čovjek fizički ne može uraditi. I šta sad?
Kompletna open-source zajednica čijim se dijelom smatram je investirala jako puno truda u taj Pidgin, bivši Gaim, da bi se neko sada pravio pametan i “odlučio” da “ne podržava Microsoftov protokol” (iako je svrha postojanja Gaima podrška za razne proprietary protokole kao što je AIM po kojem je dobio ime). Takvo ponašanje se ne može nazvati nikako drugačije nego kretenizam.[/quote]
To nažalost nije jedini opensource projekat čiji je razvoj u rukama nekog autokrate.[/quote]
Ako autokrata ima dovoljno vremena da pokrene i održava jedan opensource projekat (odnosno radi ogroman posao), ko smo onda mi da mu prigovaramo? Nama mrsko, a njemu nije; a nama nije mrsko da prigovaramo? Vala kad su ljudi mogli forkat gcc mogu i gaim, al pod uslovom da im je do toga stalo. Nek se projekt zove TINP (this is not pidgin)

+1. Činjenica je da, zajednici ako je zaista stalo, napravit će fork Pidgin-a. Tako je bilo do sada, zašto bi Pidgin bio izuzetak?

Evo vec jedan dan radim na linux MINT Elyssa, svidja mi se iz razloga sto cu nekada moci napraviti sistem koji ce moci raditi sve sto mi treba i sve mi biti pri ruci.
Interesantno, prijavio mi je odmah zvuk, wirelees ali nije izgleda graficku (Nvidia GT 9400).
Sada je kasno pa cu se poabaviti time sutra

Hvala vam puno.

PS. Mozda je linux Helena bolji jos od ove Elysse

:slight_smile:

[quote=adis][quote=aNTropocentrio][quote=vedran]Ljudi su sjeli i napravili, imaš čitav niz patcheva, problem je što maintainer originalnog paketa npr. Pidgina ne želi da uključi te patcheve, a pokretanje vlastitog projekta je ogroman posao koji jedan čovjek fizički ne može uraditi. I šta sad?
To nažalost nije jedini opensource projekat čiji je razvoj u rukama nekog autokrate.[/quote]
Ako autokrata ima dovoljno vremena da pokrene i održava jedan opensource projekat (odnosno radi ogroman posao), ko smo onda mi da mu prigovaramo? Nama mrsko, a njemu nije; a nama nije mrsko da prigovaramo? Vala kad su ljudi mogli forkat gcc mogu i gaim, al pod uslovom da im je do toga stalo. Nek se projekt zove TINP (this is not pidgin)[/quote]
Svaka čast na uloženom trudu, to niko ne spori. Ali zar bi bilo kakav projekat trebao biti sam sebi svrha? Kakav je to programer koga ne zanimaju potrebe (i želje) korisnika svog proizvoda?

Mozda linux programer ? :slight_smile:

Volio bih misliti da nije tako. :slight_smile:

Pa ako radiš na opensource proizvodu, a nisi direktno plaćen, vrlo je vjerovatno da taj projekat i jeste sam sebi svrha, odnosno da ga radiš za svoj ćejf, a ne da proizvodiš nešto za nekoga :smiley:

[quote=medion]Evo vec jedan dan radim na linux MINT Elyssa, svidja mi se iz razloga sto cu nekada moci napraviti sistem koji ce moci raditi sve sto mi treba i sve mi biti pri ruci.
Interesantno, prijavio mi je odmah zvuk, wirelees ali nije izgleda graficku (Nvidia GT 9400).
Sada je kasno pa cu se poabaviti time sutra

Hvala vam puno.

PS. Mozda je linux Helena bolji jos od ove Elysse

:)[/quote]
Pa, Elyssa je zasnovana na Ubuntu Hardy Heron ili 8.04 (što znači da je objavljena 2008. godine), dok je Helena zadnji vrisak :slight_smile: Međutim, Ubuntu 8.04 je LTS ili Long Term Support verzija, što znači da je podržana što se tiče sigurnosnih i drugih nadogradnji do sljedeće godine, što se odnosi i na Mint Elyssa, tako da možeš, ali i ne moraš instalirati Helenu (usput, “obična” izdanja Ubuntu i Mint izbacuju svakih 6 mjeseci /podržani 18 mjeseci što se tiče update-a/, dok LTS izlazi svake dvije godine /podržani 3 godine što se tiče update-a/, pa je na tebi da vidiš koji termini ti bolje odgovaraju; sljedeći Ubuntu LTS izlazi krajem aprila ove godine, što znači da će i Mint objaviti svoj LTS nešto kasnije ove godine, možda maj ili juni).

Što se tiče driver-a za grafičku, uglavnom se svodi na aktiviranje kroz Menu > All Applications > System > Administration > Hardware Drivers.

Ala i vi odoste daleko sad od teme:-)

Koje? :slight_smile:

Pa ako radiš na opensource proizvodu, a nisi direktno plaćen, vrlo je vjerovatno da taj projekat i jeste sam sebi svrha, odnosno da ga radiš za svoj ćejf, a ne da proizvodiš nešto za nekoga :-D[/quote]
Da, ali ako ti nije stalo da ga ljudi koriste što ga onda uopšte objavljuješ? Mogao si ga zadržati za sebe.

Stvari nisu tako jednostavne. Možda sam ja napravio neki komad softvera koji autokrata koristi svakodnevno i bez njega ne može, kako bi bilo da ja ukinem neku opciju koja njemu treba pa da se “dogovorimo”? Meni bi npr. trebali mjeseci da razumijem kod Pidgina, za sviju je puno korisnije da radim nešto drugo. Free software je zajednica a ne niz izolovanih ostrva, kome to ne odgovara nek ne objavljuje svoj kod pa neće biti ni kritikovan.

Gcc i XOrg su se mogli forkati zato što su firme bile spremne da plate taj fork. Održavanje forka je ogroman posao (barem u prvom periodu, dok se ne pridobije većina programera na svoju stranu). Pidgin ne razvija jedan čovjek nego barem par desetina, od kojih su neki full-time. Ko to misli da može sam raditi njihov posao svakodnevno? Možda se dobar broj tih Pidgin programera slaže da treba promijeniti neke stvari ali su nemoćni da sami bilo šta urade.

Vrlo je kretenski mahati palicom koja se zove fork kad god neko zatraži nešto što ti se ne sviđa, kada iza sebe imaš godine rada, iskustva i desetine volontera koji rade za tebe.

Koje? :)[/quote]
Kako bolan koje,pa naslovne…xD

Koje? :)[/quote]
Kako bolan koje,pa naslovne…xD[/quote]
A teeee :smiley: