Ja vise fakat ne znam sta da radim sa ovim ubuntu-om!??Svaki update,umjesto da nesto ispravi samo nesto prestane da radi!!Taman ga fino sredila,sve fino radilo,namucila se sa skype-om i sad uradila update i skype vise ne radi tj ne mogu vezu da uspostavim.Kada hocu bilo koga da nazovem,samo prekine poziv,tj pise call failed.To sam i probala sa test call-om ali isti djavo!Pojma vise nemam sta mu je i sta je sad to uzrokovalo!
Tacno mi dodje da ga vise nikad ne instaliram!
Pored ovoga imam jos jedan veci problem,a to je da kada idem na restart umjesto da fino restartuje samo se ekran ugasi i ne mogu vise nista tj ne mogu ni na tipku resetovati nego moram racunar ugasiti pa ponovo upaliti.Kada se to desi,ekran se ugasi i samo blinka lampica na njemu.Ovo mi se desava u 7od10 restarta!!
A da ne govorim o problemima sa konekcijom,o tome je rijeci bilo,ali evo koristim wicd pa nemam za sada problema.
Ima li iko ideju kako bar da ovo sa skype-om rijesim,ili pak ovo oko gasenja monitora!?Je li neko imao slican problem!?
Taj tvoj kompač baš izgleda ne voli Ubuntu, koliko pamtim, vazda neke zafrkancije Hajd’ par informacija, koji skype koristiš, s oficijelne stranice ili Medibuntu, static ili dynamic. Prvo što bih ja provjerio jesu profili u Gnome Sound Settings. U skype-u svakako nemaš šta namještati: imaš samo pulseaudio opciju. Za ovo drugo nemam blage veze. Jesi probala logout, pa onda shutdown? Sjećam se da mi se desilo par puta da direktni restart/shutdown prouzrokuju probleme, ali ne baš toliko drastične kao kod tebe.
Ma meho fakat ja ne znam do cega je!?Slusaj ovo: u postavkama zvuka sve radi fenomenalno,dakle vidim kako se bar za mikrofon pomjera kad pricam,zvuk radi,sve namjesteno,probam da se snimam u sound recorderu i sve ok.
Ali udjem u skype i sve je bilo ok do update-a sistema i onda nista mrtav!I pogedam sve postavke,sve isto,sve opet radi ali skype nece.Skype sam skidala direktno sa njihove web str dakle .deb paket verzija je beta 2.1.0.47 ali probala sam ja i sa drugim verzijama ali opet isto.
Ono sto je sad veci problem je da sada nemam nikako zvuka,znaci sad mi ne radi ni zvuk,ne samo u skype-u nego nikako!!!
U dr postu u vezi tv tunera sam sad cackala alsamixer settings i sad sam sve zahebala!
Citala sam neki post na ubuntu forums i lik mi rekao da uninstaliram pulse audio ali ni to nije pomoglo.
I sad ga ponovo inst!
Ma hej,ludilo,tacno ne znam vise.Sklonicu ga majke mi i cekati novu verziju.Instalirala bila Mint novi i sve radilo kao podmazano ali cim je update uradjen konekcija upala i vise nisam mogla nikako da se konektujem.
Probala sam i sa wicd,pa radio,pa mi on pao,srusio se i vise nije htio da se podize,pa vratim na gnome n. manager pa opet isto.
Tacno mislim da je sve ovo do moje maticne ploce jer ona mi dosta problema uzrokuje i u windowsu!
auff. probaj nam dati screen od alsamixer. pokreni skype u terminalu i prati output. postavi output ovdje. isto lspci | grep Audio. da nisi ukinula u alsi svoj audio device. probaj uci u volume control i pogledaj sta ti stoji pod device.
Ja ne stavi ovdje da je ovo rijeseno ali reinstalacijom ubuntu-a na 64bitnu verziju.Zatim sam prvo update sistema uradila a tek onda skype stavila i sad je sve ok ali opet imam problema sa drugim stvarima.Kad uslikam postavicu ovdje da vidite o cemu je rijec.
EDIT: dakle,javljalo mi je prije ulaza na desktop ovo i dok nisam kliknula ok ne mogu se logovati
error: could not update ICEauthority file home/mlada/.ICEauthority
Ja sam bio postavio temu 9.04 vs 9.10. Sve je bilo idealno na 9.04, kad sam uradio upgrade na desetku, katastrofa. Onda sam poravnao sistem i ponovo vratio na 9.04, i mislim da je to najbolja verzija Ubuntua trenutno.
Evo da javim da sam rijesila problem oko restarta racunara i gasenja monitora.Naime,bilo je do nvidia drivera.Koristila sam onaj sto dodje u hardware drivers onaj noviji.Ali sam ga sklonila pa onda skinula i instalirala zadnji sa nvidia stranice i sad je sve ok.
Ja sam korisnik ms windowsa i ozbiljno planiram prijeci na ubuntu 9.10.
Pomalo me strah jer je to potpuno novo okruzenje i necu moci da podesim kompjuter da mi u linuxu radi sve sto sam radio na windowsu.
Doduse pun mi je djavo virusa i MS-ove zafrkancije, buduci da tragam za legalnim OS-om, a nikako mi se ne daje toliki novac.
Postavicu vam par pitanja i volio bih da mi date odgovor:
Imam TV tuner i nekada prebacujem VHS u DVD
Koristim messenger (audio i video poziv)
Imam wireles internet
Igram ponekad igrice
Vrsim konverziju videa u razne formate i to snimam na DVD ili CD
Moze li se to sve na tom linuxu da se radi.
PS: Moze li se linux sistem oboriti ako mi sin obrise neki sistemski file
Nemam iskustva s ovim, pa ne bih znao kakva je situacija
OK (aMSN, Kopete, Pidgin za jabber protocol, Skype). Treba vidjeti samo da li je kamera prepoznata i da li postoje driver-i za nju (nažalost, ne podržavaju svi proizvođači hardware-a Linux)
OK
OK za Linux igre, neke za Windows rade preko wine, neke ne.
OK (Avidemux, WinFF, Handbrake /Handbrake za konverziju iz DVD formata u druge/ i dr.)
P.S. Ako sinu eksplicitno ne daš administratorska prava, bez brige. Linux nije Windows i nema opasnosti od rušenja sistema i brisanja sistemskih file-ova (osim za administratora), jer su svi korisnici “obični”, što znači da ne mogu pisati niti brisati osim unutar svog /home foldera i, eventualno, na nekim drugim sigurnim mjestima poput /tmp foldera. Samo napraviš za svakog člana porodice poseban account i to je to.
Ako ti engleski jezik nije problem, pogledaj Ubuntu Pocket Guide za upoznavanje sa Ubuntu-om, a pregledaj malo i ovaj forum (kao i oficijelni Ubuntu Forum) za upoznavanje sa eventualnim problemima i rješenjima.
I, na kraju, ovdje možeš naći i kratko uputstvo za instalaciju ukoliko je potrebno.
Drugo, ako znaš kako napraviti da video poziv radi na Kopete molim te reci mi, meni je radio isprve (ali vrlo sporo) na KDE 3.x dok sa četvorkom nisam uspio napraviti. Da ne govorimo da instalacija kompletnog KDE 4 na Ubuntu zna potrajati ako nisi na free zoni.
Treće Pidgin ima podršku za MSN ali nema za video poziv, ima video poziv na Jabberu ali Jabber nije MSN. Ako neko ima nanu u švedskoj ili tetku u njemačkoj kojoj je Jabber selo u tunguziji a Google Chat ono nešto sa čim se djeca igraju, Pidgin ti neće biti baš od koristi. Isto tako i Skype.
Prema tome tačan odgovor je: Linux nema podršku za video pozive na MSNu. Mogao bi vrlo lako imati da programeri koji prave te programe nisu kreteni i da im je imalo stalo do toga da to proradi.
Dalje, gore nabrojani Skype i Jabber bi mogli raditi ako je kamera podržana na Linuxu, neke kamere su jako fino podržane, neke nisu nikako. U svakom slučaju savjetujem distribuciju koja je barem godinu-dvije mlađa od kamere.
Što se tiče ostalih pitanja, postoji par chipseta za TV tunere koji su jako dobro podržani, ostali uglavnom nisu podržani, potrebno je da nam javiš proizvođača i model TV tuner kartice. Za sina je dovoljno kreirati “Unpriviledged account” koji nema mogućnost korištenja sudo naredbe. Druge metode osiguranja (u smislu od slučajnog obaranja sistema) su uzaludne ako je tu “sudo make me a sandwich”. Znam neke sedmogodišnjake koji su već naučili da ako im ne radi nešto probaju sa sudo i ukucaju svoju šifru.
Prema tome tačan odgovor je: Linux nema podršku za video pozive na MSNu. Mogao bi vrlo lako imati da programeri koji prave te programe nisu kreteni i da im je imalo stalo do toga da to proradi.[/quote]
Fino sjedneš i napraviš bolji ili da radi. Imaš source code dostupan, pa izvoli. To što ljudi ne mare za Microsoft-ovim (ili bilo kojim drugim) protokolom ne čini ih kretenima, ma koliko se to sviđalo ili ne sviđalo nekome.
Što se tiče ostalog, manje-više slažem se s tobom. U pogledu audio/video poziva, mislim da je najbolja varijanta Skype.
Hvala vam na tako finom objasnjenju. Evo upravo sam od jednog kolege dobio linux (Mandriva 2009) na CD-u i on mi kaze da on nije u rangu ni sa win 98 u sto cisto sumnjam.
Sto se tice video poziva on ne mora da radi bitno je da radi audio poziv.
Pokusat cu sa linuxom, a smatram da samo napredniji korisnici kompjutera koriste linux.
audio poziv ce definitivno raditi. linux nije samo namijenjen naprednijim korisnicima nego se ciljaju i sire grupe korisnika. madriva nije u rangu sa win98? kako on to misli? ne mogu da ne pretpostavim da je tvoj kolega pokrenuo mandrivu punih 5 min i zatim ostavio.
Upravo sam htio da instaliram tu mandrivu i butabilna je. Nigdje mi nije javila za formatiranje particija samo ono uobicajeno da se nastimaju lokacije itd.
Imam osjecaj da se pokrenula sa CD-a i tako radila, cim sam resetovao kompjuter vratio mi se win 7.
Moj prijedlog, mandriva je ok distribucija, ali moja preporuka je linux mint http://www.linuxmint.com/
to ti je elegantnija verzija ubuntu-a, i jako je jednostavna za koristiti.
ti si mandrivu samo pokrenuo live i to je to, trebaš je instalirati na hd, trebala bi postojati na desktopu mandrive opcija install.
skini si neki manual sa mandrivine stranice i instaliraj je, al opet moja je preporuka linux mint 8.
… Evo upravo sam od jednog kolege dobio linux (Mandriva 2009) na CD-u i on mi kaze da on nije u rangu ni sa win 98 …[/quote]
Što me nasmija Dobro ti je on rekao, nije u rangu ni sa Win98, niti bilo kojim novijim, čisto iz razloga što je Mandriva par svjetlosnih godina ispred i neuporedivo bolja od svakog Windows-a koji je ugledao svjetlo dana (uključujući i malkice popravljenu Vistu, tj. W7) Mandriva 2009.1 bila je fantastična, a 2010.0 je fenomenalna. Sa KDE4 (koji, istina, zna pući po šavu tu i tamo, pošto je još uvijek svjež i u razvoju), i vizuelno i funkcionalno Mandriva “šije” Windows. Stoga ne nasjedaj na priče ljudi koji su, pretpostavljam, parminutni korisnici Linuxa ili su odustali kod prvog ozbiljnijeg problema, uz uobičajenu poštapalicu koja neminovno slijedi: “Koje je ovo <zna_se_šta>!”.
Naravno, treba ipak spomenuti da Linux nije za svakoga, može se desiti da bude problema sa hardware-om, ili se mora koristiti neki specijalan softver koji ne radi pod Linuxom, i sl., u kojem slučaju korisnik može biti prisiljen da koristi Windows. Što se tiče ostalih, uz malo strpljenja i učenja, dobije se sistem iz snova: kompletan, stabilan i siguran operativni sistem sa ogromnom količinom legalnog softvera za sve moguće namjene.
Mislim da je Linux Mint dobar izbor, pošto se radi o malo ušminkanom Ubuntu. Trebat ćeš neko vrijeme da se privikneš, zavisno od potreba i intenziteta korištenja kompjutera, ali je vrijedno truda…
[quote=meho_r]Fino sjedneš i napraviš bolji ili da radi. Imaš source code dostupan, pa izvoli. To što ljudi ne mare za Microsoft-ovim (ili bilo kojim drugim) protokolom ne čini ih kretenima, ma koliko se to sviđalo ili ne sviđalo nekome.
Što se tiče ostalog, manje-više slažem se s tobom. U pogledu audio/video poziva, mislim da je najbolja varijanta Skype.[/quote]
Ljudi su sjeli i napravili, imaš čitav niz patcheva, problem je što maintainer originalnog paketa npr. Pidgina ne želi da uključi te patcheve, a pokretanje vlastitog projekta je ogroman posao koji jedan čovjek fizički ne može uraditi. I šta sad?
Kompletna open-source zajednica čijim se dijelom smatram je investirala jako puno truda u taj Pidgin, bivši Gaim, da bi se neko sada pravio pametan i “odlučio” da “ne podržava Microsoftov protokol” (iako je svrha postojanja Gaima podrška za razne proprietary protokole kao što je AIM po kojem je dobio ime). Takvo ponašanje se ne može nazvati nikako drugačije nego kretenizam.