Ubuntu 9.10, direktna instalacija na USB

Pozdrav svima,

ponedavno sam cini mi se negdje na netu slucajno preletio preko nekih informacija o ubuntu, a jedna od njih je bila,… dali je moguce Ubuntu instalirati direktno na USB, a da nije persistent,…

upravo hrljam po netu,… ali nikako da naletim na to sto trazim,… samo mi se prikazuju rezultati i informacije o USB kreatoru,… i kako instalirati Ubuntu 9.10 sa USB sticka,… i slicno,… dakle.

Pokusao sam na 2 razlicita USB stika (4 i 8GB) instalirati Ubuntu 9.10 direktno na njega, dakle da nije persistent, nego u smislu standardne instalacije, ali e na HDD nego na USB,… ali nece pa nece,… odaberem da se UBS formatira u ext2 format i da ga mounta kao “/”,…

ali, cim instalacija pocne, i odmah na pocetku, cim pocne t formatiranje i stvaranje ext2 sistema,… prekine mi,… i zezne mi stick,… cak i gparted se malo namuci da taj usb stick ponovo nakarika kako treba,… ali oko toga se ne mucim, jer odmah mu kazem,… napravi mi novu particionu tabelu za stick, i imam opet fine particije na sticku,…

dakle, direktna instalacija Ubuntua 9.10 na USB stick ne ide u formatu ext2 (ali isti problem je i sa ext3)…

cesto nakon toga, teze malo mi uopce napravi ext particije na sticku,…

moje pitanje,… da nije ko od vas vec pokusavao instalirati Ubuntu 9.10 direktno na USB stick,… ili dali ko od vas mozda ima kakve informacije na ovu temu,… ili linkove,… ili bilosta,…

unaprijed hvala
Bosancero :wink:

Pitanje: zašto? Persistent instalacija radi toliko dobro da bih je rado koristio i na običnom disku :slight_smile:

Pitanje: kako kompajliras drugi/novi kernel na persistentu? :shock:

Nešto je komplikovanije, ali ne puno. Nakon kompajliranja moraš montirati “glavnu” (fat32) particiju i iskopirati sadržaj /boot foldera u /mnt/glavna_particija/boot. Naravno pod uslovom da imaš dovoljno prostora na sticku i da je isti dovoljno brz za kompajliranje (i pod uslovom da ga preživi - stickovi nisu namijenjeni za toliko čitanja/pisanja).

Sto se tice sticka, trebao bi valjda izdrzati toliki brij citanja i pisanja da ga makar par mjeseci mou koristiti,… ali to je sad druga prica,…

kod persistenta imam jednu fat32 particiju na kojoj je sadrzaj Ubuntu Live CDa,… i imam casper-rw…
pri bootanju tog persistent sticka, boota se iz foldera casper sa fat32 particije,… vmlinuz i initrd su na toj fat32 particiji…

nisam te skroz skontao kako si mi opisao to kompajliranje novog kernela…
dakle, ja bih zelio da umjesto sadrzaja live CDa koji mi se nalazi na fat32 particiji, i ima 2.6.31-14_generic kernel,… da umjesto tog kernela zveknem npr. 2.6.31.6 verziju kernela,… a da ne diram nista na casper-rw ako je to moguce, jer je casper-rw na neki nacin samo za dodatne podatke koji trebaju da ostanu memorisani za daljnji rad…

uglavnom,… na fat32 particiji se nalazi najveca datoteka /casper/filesystem.squashfs koji je 668MB velik… predpostavljam da je kernel i ostale stvari sve nekako zveknuto u tu datoteku,…

bil’ mi mozda mogao pojasniti,… kako si mislio da kompajliram i bootam novi kompajlirani kernel (2.6.31.6),… dakle da nemam vise nista sa kernel verzijom koja dodje uz LiveUSB persistent stick,…

unaprijed hvala
Bosanero

1. Kompajliraš kernel na regularan način.
  2. Kada se završi kompajliranje, kernel ti se ustvari nalazi na casper-rw particiji (cow particija)
  3. Prekopiraš vmlinuz i initrd na fat32 particiju
  4. Ne znam da li zadnji ubuntu instalira syslinux ili grub… preporučujem instalaciju gruba na fat32 particiju, mada nije veliki problem ni editovati syslinux.cfg kako bi se dodala opcija za novi kernel
  5. Naravno trebaš ostaviti /lib/modules i ostalo na casper-rw particiji…

Što se tiče upisivanja u filesystem.squashfs to se svodi na remastering Ubuntua, naime taj fajl je potpuno isti kao onaj na LiveCD-u pa ako znaš napraviti svoj custom livecd znaš kreirati i taj fajl.

Hvala na instrukcijama,…

ja sam to pokusavao, ali nisam uspio,… pri bootanju,… nesto krene bootati i onda trazi module,… kojih nema jer su na casper-rw, a njega izgleda jos nije stigao ucitati,…ili kako god…

pa sam ponovo nesto pokusavao,… i ako se dobro sjecam, opet nesto nije mogao naci,… opet mu neke stvari falile pri bootanju,…

ali hvala,… cim rijesim problem sa stickom,… pokusacu ponovo,… mozda sam negdje i ja pogrijesio,…

a nije mi problem ni grub ni syslinux,… jes da sam se odlucio za grub sa ubuntu verzije 9.04,… dakle ovaj novi mi jos nekako ne smeka,…

ovo za remastering ubuntu live-CDa nisam ni znao, ni na kraj pameti…malo cu da i po tome procackam,… u svakom slucaju, hvalaa :wink:

moracu isprobati.

Bosancero :wink:

Vjerovatno ti nije dobar initrd. Možda ne bi loše bilo da nekih modula ukompajliraš u kernel npr. squashfs podrška?

Isprobao sam “remastersys” opciju, uspio kreirati (na pocetku je to bilo probno, samo da vidim kako ce to ici) vlastiti squash image,… malo to sve popravio i islo je i na USB sticku,…

http://wiki.ubuntuusers.de/Remastersys

nakon toga sam kompajlirao kernel (2.6.32) kakav je meni potreban,… pomocu remastersys kreirao squashfs image i ostale stvarcice koje su mi potrebne,… ali imam jeden problem:

kad pokusam bootati, dobijem slijedecu gresku:

(initramfs) mount: mounting aufs on /root failed: No such device
aufs mount failed

u samoj “.config” datoteci kernela, medju ostalim imam slijedece:

CONFIG_AUFS_FS=y
CONFIG_AUFS_BRANCH_MAX_127=y

CONFIG_AUFS_BRANCH_MAX_511 is not set

CONFIG_AUFS_BRANCH_MAX_1023 is not set

CONFIG_AUFS_BRANCH_MAX_32767 is not set

CONFIG_AUFS_HINOTIFY is not set

CONFIG_AUFS_SHWH is not set

CONFIG_AUFS_BR_RAMFS is not set

CONFIG_AUFS_BR_FUSE is not set

CONFIG_AUFS_DEBUG is not set

CONFIG_AUFS_BDEV_LOOP=y
CONFIG_DM_RAID45=m
CONFIG_NDISWRAPPER=m

dakle AUFS_FS mi je u kernelu… (aufs = another unionfs filesystem)

koji mu je… sta mu sad ne pase? pitao sam cika google, hrljao po netu,… i nasao da u kernelu mora biti AUFS sadrzan,… ali kod mene je to slucaj,…

zna li ko mozda, sta mu ne pase? u cemu bi mogao/trebao biti problem?

unaprijed hvala
Bosancero

sto se tice “aufs”, ja sam u .config datoteci to zvekao, ali kernel verzija 2.6.32 nije mogla kompajlirati ubuntu stvarcice, jer su zasad (kolko je meni poznato) zastupljeni samo u 2.6.31.X kernelima,…

tako da cu sad pokusati svoju srecu sa 2.6.31 kernelom (ubuntu patches built in),…