Ok, ok, jbg. Ali ONE nema 64 bitna? Koja je razlika izmedju one i free?
- Download ISO image sa provjerene lokacije (npr. www.mandriva.com)
- Download MD5 sume sa provjerene lokacije. Provjera MD5 sume.
- Korištenje samo oficijelnih repozitorija.
- Import SHA ključeva sa oficijelnih repozitorija (to bi na Mandrivi trebalo ići automatski + već su uključeni ključevi za standardne repozitorije).
I prilično si siguran, uz naravno uobičajene mjere sigurnosti. Glavni izvor nesigurnosti na Windowsu je to što ljudi instaliraju svakakve gluposti s Interneta, to je kulturološki problem koji se neće lako riješiti. Linux nema taj problem jer se u svim vodećim distribucijama forsira instalacija paketa sa repozitorija. Na kraju krajeva, to je pristup koji koriste praktično sve platforme osim Windowsa (“app store” na mobilnim platformama i slično).
One je live cd sa nekim proprietary paketima, free je instalacioni dvd (ne-live) koji je 100% open-source, a proprietary paketi se mogu doinstalirati tako što dodaš non-free repozitorij. Jedini problem je ako ti je kompjuter neupotrebljiv bez nekog non-free drajvera (što je rijetkost danas).
A imaš i ovaj projekat: http://www.community64.net/
Ako im vjeruješ a izgleda da su pouzdani prilično, postoje već nekoliko mjeseci i niko se nije žalio.
[quote=vedran]A imaš i ovaj projekat: http://www.community64.net/
Ako im vjeruješ a izgleda da su pouzdani prilično, postoje već nekoliko mjeseci i niko se nije žalio.[/quote]
Na kom je ovo jeziku? Nije valjda mandriva ta koju skinem na jeziku na kom je i stranica? A prema screen-ovima s desne strane izgleda da je tako.
Ne vjerujem. To je samo site. Paketi za jezik su isti bez obzira na arhitekturu. Na engleskom mora biti.
Razlika izm. free i one - free valjda ne koristi neslobodni softver. Dakle, nema garant nekih drajvera, Flash, kojekakvih kodeka, itd.
EDIT: Kad smo već tako off-topic, ajmo početi distro-war. Ovako… Mandrivu nikad nisam volio jer me boje podsjećaju na kaladont.
/me se krije od Vedrana iza fotelje…
kao sto kaze moj potpis
Mogao bi distro rat. Da bude malo zanimljivo svaki dan nešto pročitati. Ja ne znam šta ne volim, ja ne volim ništa i sve. Šta sam uopšte sad rekao?!
Evo još jedan:
Bojim se instalirati Slackware, jer su paketi toliko stari, a ja imam puno knjiga u PDF-u.
Ovaj fazon isto može za Debian Stable.
zato postoji debian testing
Ubuntu je slon (elephant). Ne znam je li ga zato (ne)volim.
E a biće na kraju ko sa husom kad ide tražiti od hase bicikl. Pa usput razmislja koje ce mu ovaj sve razloge reci da sto mu ne moze dati bicikl pa kad dodje kod njega a haso otvori vrata, ovaj mu kaze: Jbt. te tvoj bicikl i ode!
Da ne bude da tako i mi odustanemo od linux-a i vratimo se windows-u? Auuuuuuu…sta sam sad rekao…ima da me ubijete zar ne?
haj sam se kazni da ne trazimo gdje zivis!
[quote=boby]Ubuntu je slon (elephant). Ne znam je li ga zato (ne)volim.
E a biće na kraju ko sa husom kad ide tražiti od hase bicikl. Pa usput razmislja koje ce mu ovaj sve razloge reci da sto mu ne moze dati bicikl pa kad dodje kod njega a haso otvori vrata, ovaj mu kaze: Jbt. te tvoj bicikl i ode!
Da ne bude da tako i mi odustanemo od linux-a i vratimo se windows-u? Auuuuuuu…sta sam sad rekao…ima da me ubijete zar ne? :)[/quote]
Blasfemija!
Taj silni izbor je samo bogastvo. Danas sutra ako u Debianu nesto urade sto mi se ne svidja, kazem “Ko vas sisa?” i instaliram Arch.
ljudi se trebaju maknuti od ubuntu-a i uzet nesto sto se moze namjestiti po vlastitoj mjeri. jedino sto mi se kod ubuntua svidja je prenapucenost repoa
Fazon je što je Ubuntu prilično po mjeri velikog broja korisnika, zato i jeste tako popularan (+marketing, naravno). A repoi su OK, još kad dodaš PPA, onda je fakat rahatluk
Majstore odma da ti kažem… nemaš problem sa grafičkom… imaš problem sa GRUB-om… Skini live grub CD koji će ti pomoć samo prvi put da se uloguješ u sistem, čim se uloguješ upali sve moguće i nemoguće dostupne repozitorije i uradi update. Time ćeš riješiti problem. Ja upravo sada kucam sa identičnog laptopa koji ima Win7 i Ubuntu 9.10…
Inače 9.10 jeste jedna od najlošijih izdanja Ubuntua od kad ga ja koristim, a koristim ga 3-4 godine. U mojoj firmi najveći broj mašina upravo stabilnosti radi koristi LTS 8.04 kojem sam samo dodao najsvježiju verziju openoffice-a i naravno predloženih update-a.
[quote=nidla]de okani se blaćenja ubuntua… por favor…
http://distrowatch.com/[/quote]
hehe. haj dobro necu vise :). vise posla za nase forumase
Ako ti je boja najveći problem, to mora da je dobra distribucija
Re: distrowatch - da se njih pita svi bismo koristili pclinuxos već 3 godine. Taj sajt samo pokazuje ko ima najfanatičnije pobornike.
Iskreno ne znam kakva je Mandriva više. Davno sam ju probao, ali tad je instalacija rpm paketa bila dosta sporija,
a ja sam imao Pentium II, pa se zaljubio u Debian - Fluxbox i emelfm, to je to. Vjerovatno bi sad bila drukčija priča.
ma daaaaj
ps:
pa eto onda naš forum ne laže ako laže rog