Ubuntu 9.10 problem nakon instalacije

imam laptop 4510s
ATI Mobility Radeon HD 4330

mislim da je problem sa grafickom…
Naime, skinem iso file sa stranice ubuntu i sa http://releases.ubuntu.com.ba/9.10, “prebacim” to na cd preko programa koji se preporucuje sa oficijelne stranice ubuntua (isto i radio tako sto sam prebacio na USB stick),instalacija prođe normalno, ali nakon restarta, i odabira ubuntu (osim ubuntu instaliran je winows7 na laptopu), pojavi se samo crni ekran i kursor blinka. Pokusao sam na drugi nacin uci preko konzole i stane provjera hardwera na grafickoj kartici.

Inače ubuntu 9.04 radi sasvim normalno, ali nakon upgrade sa 9.10 ne radi, pojavi se isti problem.
Pokusao sam i sa ubuntu i386 i sa amd64, ali ne prolazi. jedino nisam pokusao sa alternate varijantom, jer nisam siguran kuda vodi instalacija prilikom odabira particija, bojim se da to ne radi automatski.

Jos nesto dok isntaliram orve spomenuti varijante 9.10 mogu da krenem sa isntalacijom ako odaberem prvu varijantu “Try ubuntu without any change…”, nece na “Install ubuntu”

Hvala unaprijed

Poslije svake vece nadogradnje, nadogradjuje se i kernel. Nadogradnja kernela trazi reinstalaciju drivera za graficku. Dakle ucitaj ubuntu live cd, otidji na ati.com i skini driver. Restartuj komp, i pokreni sistem. kad počne da blinka pritisni CTRL+ALT+F1 i unesi user i pass kad ti trazi. Lociraj se na mjesto gdje si driver skinuo i pokreni install sa “sudo sh ime.tvog.drivera.sh”, odnosno umjesto ime tvog drivera unesi naziv fajla koji si skinuo. Unesi par prvih slova a onda pritisni TAB i samo ce da dopuni ostatak imena.

Bez uspjeha!
Jednostavno sve isto, i ne zelim vise pokusavat do izlaska 10.04…

Ubuntu se pokazao kao jedna od najnestabilnijih i najnepouzdanijih Linux distribucija koja uspješno u svakom novom izdanju uspjeva pokvariti stvari koje su prije radile, nametnuti neke čudne “dizajnerske” folove i odluke, uz sijaset drugih stvari za koje se ne može naći odgovarajuća riječ, stoga: http://bit.ly/caeycU Nekad se pitam ko su ustvari developer-i? Da li se radi o ozbiljnim programerima/developerima ili djeci koja se igraju i eksperimentišu?

Ako verzija 9.04 radi, možda je najbolje da se držiš nje, do 10.04 koja će, nadati se, manje-više raditi. Ako želiš stabilniji OS, možda da isprobaš Mandrivu 2010.0 koja, po mom mišljenju, “šije” Ubuntu u svakom pogledu. Ako želiš OS-beton, onda, naravno, Debian.

eh hvala na preporuci:)

[quote=meho_r]Ubuntu se pokazao kao jedna od najnestabilnijih i najnepouzdanijih Linux distribucija koja uspješno u svakom novom izdanju uspjeva pokvariti stvari koje su prije radile, nametnuti neke čudne “dizajnerske” folove i odluke, uz sijaset drugih stvari za koje se ne može naći odgovarajuća riječ, stoga: http://bit.ly/caeycU Nekad se pitam ko su ustvari developer-i? Da li se radi o ozbiljnim programerima/developerima ili djeci koja se igraju i eksperimentišu?

Ako verzija 9.04 radi, možda je najbolje da se držiš nje, do 10.04 koja će, nadati se, manje-više raditi. Ako želiš stabilniji OS, možda da isprobaš Mandrivu 2010.0 koja, po mom mišljenju, “šije” Ubuntu u svakom pogledu. Ako želiš OS-beton, onda, naravno, Debian.[/quote]
+1
dodao bih naravno i slackware

Ne bih se složio baš sa mandrivom “da baš šije” ubuntu i da je nastabilan - jednostavno nije tačno. Ako ćemo već iznositi lična iskustva (a vi ste to uradili) meni ubuntu radi bolje nego ijedna distro.

meni slackware radi bolje nego… samo bolje :slight_smile:

ubuntu se okrenuo na estetiku davnih dana. boli njih briga radi li ili ne, glavno da fino izgleda. kind of like windows :slight_smile:

Nema potrebe da se slažeš ili ne slažeš, boby, dovoljno je da pogledaš samo naš forum, ne moraš ići dalje. Ono što sam rekao je rezultat 3 godine i 11 mjeseci korištenja Ubuntu-a kao glavnog OS-a (prosječno 12 i više sati dnevno, za sve namjene, od privatnih do poslovnih), te praćenja iskustva korisnika, kako na Ubuntu Forums, tako i na drugim mjestima, te raznim recenzijama itd. Kada Ubuntu ne bi imao ogromnu marketing mašineriju iza sebe, te kada bi korisnici bili u stanju birati distribucije na osnovu performansi i kvaliteta u tehničkom smislu, a ne na osnovu propagande, Ubuntu ne bi bio ni u prvih pet, kamoli na prvom mjestu po popularnosti.

Ono što je interesantno jeste to da veliki broj ljudi Ubuntu vidi samo kao prelaznu tačku u svijetu Linux-a, vrata kroz koja uđu, a zatim ih zatvore iza sebe (toy-distro?). Ako pratiš diskusije na Ubuntu Forumus, vidjet ćeš veliki broj ljudi koji su napustili/napuštaju Ubuntu u korist Archlinux-a i drugih distribucija. Ne mislim da se radi tek o znatiželji i eksperimentisanju. Ubuntu jednostavno iz verzije u verziju postaje sve manje privlačan, nešto zbog tehničkih gafova, diskutabilnih odluka developera, te niza slučajeva degradacije, kako u performansama, tako i u pouzdanosti/stabilnosti. Neću ni pokušati pobrojati opravdane (?) prigovore etičke i “filozofske” prirode. Za servere ne znam.

Naravno, sve ovo ne znači da je Ubuntu loš. Za nekoga je dobar, za nekoga ne. Kod mene radi prilično dobro. Bilo je par zavrzlama oko konekcije i nekih drugih glupih bug-ova, ali se da uriktati. Međutim, veliki je broj ljudi poput jaskola kojima iz neobjašnjivog razloga Ubuntu neće da radi (a da apsurd bude veći, prethodna verzija radi odlično na istoj konfiguraciji). Pa hajd’ objasni šta je sad to? (nisu driver-i za grafičku, to sigurno).

Što se tiče Mandrive (naročito 2009.1 i 2010.0), i dalje tvrdim da je u svakom pogledu bolja od Ubuntu-a: stabilnija, pouzdanija i brža, te lakša za korištenje. A za Debian, kako amar-ze jednom reče, najnestabilniji Debian stabilniji je od najstabilnijeg Ubuntu-a…

Ovo?

Ako ništa drugo, ovo zadnje (naglašavam: u mom slučaju) nije tačno. Juče sam instalirao Mandrivu 2009.1 Powerpack malo problema bilo oko grub-a ali sam riješio. Ali sam se vratio an ubuntu. Zašto? Update manager se par puta zamrznuo. Podiže se znatno duže nego ubuntu. Driver za grafičku nije radio (ne starta X), ponovo ga instaliram on radi! Pokrenuo update i vidim da ima previše za skidanje (oko 3 GB) i ja to prekinem, nakon restarta (Error neki nemam pojma) ponovo X ne radi. Meni je to bilo dovoljno da se vratim na ubuntu. Još jednom: to je moje iskustvo i smatram da se distro i treba birati na osnovu toga kako ga shvataš i kako ti radi a ne na osnovu onog što ti neko kaže zato što je kod njega drugačije. Samo moje mišljenje.

Hmm, zanimljivi komentari…
Ja koristim ubuntu vec 4 godine, ne bas kontinualno, i desavali su se neki problemi, rjesavao sam ih, ili uz pomoc ovog foruma, ili sam skontam, ili traganjem na google-u… Ubuntu mi se pokazao jako dobar. Međutim, sada imam slučaj koji sam naveo. I kada sam skinuo drvajvere kako je meho_r rekao, kao nije vise problem sa grafickom, ali i dalje početan problem nije riješen. S druge strane, htio sam isprobati verziju- notebook remix, ili kako se vec zove, starta normalno nakon instalacije, ali uzasno spor. Vratio sam se privremeno, na ubuntu 9.04, podesio zvucnu karticu a nigdje problema sa grafickom karticom i radi bez problema.

Ako bi mi preporucivali neki drugi distro koji bi to bio, debian, OpenSUSE, Mandriva ili nesto drugo:) i je li ovo mirror za linux ftp://ftp.bih.net.ba/pub/linux/ ili ima jos neki za neke distribucije. Hvala.

Ako ništa drugo, ovo zadnje (naglašavam: u mom slučaju) nije tačno. Juče sam instalirao Mandrivu 2009.1 Powerpack malo problema bilo oko grub-a ali sam riješio. Ali sam se vratio an ubuntu. Zašto? Update manager se par puta zamrznuo. Podiže se znatno duže nego ubuntu. Driver za grafičku nije radio (ne starta X), ponovo ga instaliram on radi! Pokrenuo update i vidim da ima previše za skidanje (oko 3 GB) i ja to prekinem, nakon restarta (Error neki nemam pojma) ponovo X ne radi. Meni je to bilo dovoljno da se vratim na ubuntu. Još jednom: to je moje iskustvo i smatram da se distro i treba birati na osnovu toga kako ga shvataš i kako ti radi a ne na osnovu onog što ti neko kaže zato što je kod njega drugačije. Samo moje mišljenje.[/quote]
Powerpack? Kupio si Mandrivu, a zatim se vratio na Ubuntu?! Ili je piratska verzija (onda nije čudno da imaš probleme). Usput, Mandriva ima dobru praksu da redovno objavi “Errata”-u, koja pobraja poznate probleme i rješenja, i to treba biti prvo mjesto gdje ćeš pogledati ukoliko imaš problem. Naravno, Mandriva forum je na drugom mjestu.

Kako god, naravno da treba birati ono što korisniku najbolje odgovara. Međutim, kako će neko ko nije koristio Linux znati šta da isproba? Odgovor: ono što mu neko drugi savjetuje :slight_smile: Za početnika savjeti se uglavnom svode na: 1. Ubuntu, 2. Mandriva, 3. openSUSE, jer su ove tri distro poznate kao jako “user-friendly” (s time da bih ja ipak Mandrivu stavio na prvo mjesto, pošto je kompletnija nakon instalacije /kodeci, flash i ostale zavrzlame su instalirane odmah/).

EDIT: @jaskolo, s obzirom da imaš iskustva sa Linux-om, a zavisno od tvojih potreba, moja preporuka je da isprobaš Mandrivu (koja, nažalost, nije dostupna preko FreeZone) ili Debian. Ako želiš ostati u “Ubuntu fazonu”, možeš isprobati Linux Mint, koji je dorađeni i ušminkani Ubuntu. Ako želiš ići malo ekstremnije, onda Slackware :slight_smile:

Piratska je verzija. I trebalo je samo da ju isprobam a da onda odlučim ostati ili ne. I nisam. Da, važi to što kažes za početnike, ali je početnik diskutabilan naziv. Ja koristim linux neke 3 godine i smatram se početnikom, a kolega jaskolo i duže pa prema tome ne smatram da mu treba govoriti šta je bolje. Jer je tvoj komentar da to važi za ljude koji su tek prešli na linux. Ali mislim da je ovo sve otišlo previše off pa nema smisla dalje raspravljati. Ja prvi mislim (i napisao sam to jednom) da, kad bi ljudi odgovarali na ovom forumu ono što neko pita da bi bilo upola manje postova. Ali neko valjda hoće da bude što prije “primljen za stalno” :slight_smile:

https://help.ubuntu.com/community/BinaryDriverHowto/ATI

Sretno!

Jedan off topic komentar:

Da sam ja neki pirat koji prodaje Windows i hoće da u instalaciju “uvali” neki trojanac i da to sve skupa izgleda kao original, antivirusi ne vide ništa i slično, poprilično bih se namučio… sa Linuxom je to trivijalno… ali BAŠ trivijalno… posljedica otvorenosti…

[quote=vedran]Jedan off topic komentar:

Da sam ja neki pirat koji prodaje Windows i hoće da u instalaciju “uvali” neki trojanac i da to sve skupa izgleda kao original, antivirusi ne vide ništa i slično, poprilično bih se namučio… sa Linuxom je to trivijalno… ali BAŠ trivijalno… posljedica otvorenosti…[/quote]
Što znači ono što sam ja skinuo sa rapid share-a je…? Mislim nisam znao da moram još i o tome voditi računa.

[quote=boby][quote=vedran]Jedan off topic komentar:

Da sam ja neki pirat koji prodaje Windows i hoće da u instalaciju “uvali” neki trojanac i da to sve skupa izgleda kao original, antivirusi ne vide ništa i slično, poprilično bih se namučio… sa Linuxom je to trivijalno… ali BAŠ trivijalno… posljedica otvorenosti…[/quote]
Što znači ono što sam ja skinuo sa rapid share-a je…? Mislim nisam znao da moram još i o tome voditi računa.[/quote]
Meni nije jasno koji je razlog da si skinuo piratiziranu Powerpack verziju kad je One verzija dostupna besplatno (a svakako sa piratskom verzijom nema šanse da ostvariš prednosti koje Powerpack nudi, stoga je to totalno pogrešan korak). Pošto koristiš Ubuntu, sigurno ti je zapelo za oko koliko se naglašava instalacija softvera iz oficijelnih repozitorija i izbjegavanje bilo kakvih drugih izvora koji nisu debelo provjereni. Isto važi i za kompletne distribucije. Stoga, dalje od piraterije (pirotehnike) :smiley:

Ni ja ne vidim prednosti Powerpack-a naspram One paketa za desktop korisnika, osim knjige koja se dobije, ukoliko
je nekom teško čitati preko kompjutera. Mada se sve te informacije mogu dobiti i na internetu ili pretraživanjem foruma.
Mislim da kod nas nije ilegalno koristiti libdvdcss i slične kodeke, pa je upitna i vrijednost Fluendovih kodeka i DVD playera.
Acrobat Reader, Skype i Operu se lako instalira, za VMware ima dosta dobrih alternativa, a Arkeia… hmm… backup preko
mreže… čekaj… kad mi je to ono trebalo?

EDIT: Da, ima i podrška od Mandriva-e. Koliko je to korisno kad za sve rješive probleme ima howto ili neka druga uputa,
je upitno.

Evo ovdje usporedbe:
http://www2.mandriva.com/linux/which/

Nisam ljubitelj rpm distribucija, niti onih nastalih iz Red Hat-a, no pored Linux Mint-a i možda open.SUSE je ovo jedina
distribucija gdje komercijalni, ali besplatni softver se može najlakše instalirati. Sve ostale distro nisu puno komplikovanije,
ali iziskuju barem 10 min vremena. Na Debian-u recimo se samo doda jedan repozitorij, na Ubuntu 2-3 ako se ne varam,
i to je to.