Ubuntu - administratorske privilegije za montiranje particije i ostalo

Danas sam izbacio “Helenu” i instalirao Ubuntu 9.10 čisto radi probe jer ga ljudi hvale. Okruženje sam relativno dobro podesio, ali ima par stvari koje mi se ne sviđaju pa bih zamolio za malu pomoć.

• Svaki put kada pokrenem sistem prilikom pokušaja otvaranja recimo D:\ particije (ili bilo koje druge) pod nazivom “Arhiva”, dobijem prozor za potvrdu autentikacije tipa “Authentication is required to list open files on a mounted file system”, ili tako nešto… Kako se ovo može izbaciti, ali da mi ostanu privilegije za instaliranje odnosno uninstaliranje programa? Drugim riječima, ako poželim instalirati Ubuntu na još par računara, kako mogu omogućiti ljudima da particije mogu otvarati bez problema i bez passworda, ali da im za instaliranje ili uninstaliranje programa treba password? Particije ne bi trebale biti na desktopu.

• Po instaliranju sistema nisam imao podršku za preslušavanje i pregled par muzičkih i video formata pa sam instalirao w32codecs_20071007-0medibuntu5_i386.deb . Ostao mi je još problem sa pregledom fajlova .3gp formata koji bi se trebali otvarati u QuicTime-u. Pokušao sam nadograditi codece putem neta kako je i sugerisano od strane sistema, ali nisam uspio pa bih zamolio da mi date link za download ovog codeca i QuickTime playera za Linux, po mogućnosti u .deb formatu. Volio bih da imam ovo baš u .deb formatu i da ne koristim komandu “sudo apt-get install bilo_sta”, jer neki od računara na koje želim instalirati Ubuntu nemaju izlaz na net.

To bi bilo sve za sada, hvala na odgovorima. :slight_smile:

sto se tice otvaranja particija na ubuntu, ako su particije ntfs trebat ce ti ntfs-3g driver. vjerujem da je instaliran, provjeri u synapticu. fat particije mozes bez problema otvarat. e sad ako hoces odmah citljive particije na pocetku uredis /etc/fstab. ja imam jednu windows ntfs particiju pa sam na kraj file-a dodao ovo

format je uglavnom:
block device folder gdje ga kacis tip filesistema permisije
al to ti pise i u file-u samom. te nule na kraju mozes ostaviti tako po defaultu. .3gp izbjegavam

[quote=SoulSeeker]Danas sam izbacio “Helenu” i instalirao Ubuntu 9.10 čisto radi probe jer ga ljudi hvale. Okruženje sam relativno dobro podesio, ali ima par stvari koje mi se ne sviđaju pa bih zamolio za malu pomoć.

• Svaki put kada pokrenem sistem prilikom pokušaja otvaranja recimo D:\ particije (ili bilo koje druge) pod nazivom “Arhiva”, dobijem prozor za potvrdu autentikacije tipa “Authentication is required to list open files on a mounted file system”, ili tako nešto… Kako se ovo može izbaciti, ali da mi ostanu privilegije za instaliranje odnosno uninstaliranje programa? Drugim riječima, ako poželim instalirati Ubuntu na još par računara, kako mogu omogućiti ljudima da particije mogu otvarati bez problema i bez passworda, ali da im za instaliranje ili uninstaliranje programa treba password? Particije ne bi trebale biti na desktopu.

• Po instaliranju sistema nisam imao podršku za preslušavanje i pregled par muzičkih i video formata pa sam instalirao w32codecs_20071007-0medibuntu5_i386.deb . Ostao mi je još problem sa pregledom fajlova .3gp formata koji bi se trebali otvarati u QuicTime-u. Pokušao sam nadograditi codece putem neta kako je i sugerisano od strane sistema, ali nisam uspio pa bih zamolio da mi date link za download ovog codeca i QuickTime playera za Linux, po mogućnosti u .deb formatu. Volio bih da imam ovo baš u .deb formatu i da ne koristim komandu “sudo apt-get install bilo_sta”, jer neki od računara na koje želim instalirati Ubuntu nemaju izlaz na net.

To bi bilo sve za sada, hvala na odgovorima. :)[/quote]
postavi pitanje na ubuntu sekciji i pogledaj sticky postove

http://forum.linux.org.ba/viewforum.php?id=52

Jesi li podesio particije kad si instalirao sistem? Tj. jesi li podesio da se montiraju kad se sistem boot-a? U svakom slucaju, ako i nisi podesio trebala bi particija da bude u “Places” meni-u. Inace, tamo gdje si stavio da joj je folder kad si instalirao sistem.

Drugo da bi ljudima omogucio to sto hoces, napravi usere sa manjim pravima. Usere pravis u “System > Administration > User and groups” i tamo podesis sta mogu a sta ne.

Za quicktime imas na google more sajtova a evo ti prvi koji dobijes kad kucas u pretragu na google “quicktime linux” : http://www.tucows.com/preview/9912

Da bi prenjeo na drugi racunar program, nece ti bas raditi tako sto ces prenjeti samo jedan deb file, zato sto programi imaju dependencies tj. zavise od drugih paketa. Ono sto mozes da uradis to je pjeske i tesko tj. da vidis od kojih paketa zavisi odredjeni program i prekopiras ih sve. Ili da nadjes surce programa pa ga kompajliras na tom racunaru, ili da kopiras folder:
var/cache/apt/archives pa onda ces imati u njemu sve pakete koji ti trebaju za neki program. Inace to ti je folder u koji se snima sve sto skines kad kucas “sudo apt-get install bilo_sta”

Moja greška. Uz izvinjenje modovima zamolio bih da se tema prebaci na odgovarajuću rubriku. Hvala.

U pravu si, particije su NTFS, nisam imao potrebu bilo šta instalirati, i bile su vidljive po samom instaliranju sistema. FAT već ne volim. :slight_smile:

Problem mi je samo ovo, što za otvaranje bilo koje particije svaki put moram upisivati password… Na “Heleni” nisam imao tih problema.

Ne sjećam se da sam uopšte pri dizanju sistema imao postavljeno ovakvo pitanje. Particiju za instaliranje sam odabrao sam (napravio sam je prije instalacije zajedno sa SWAP particijom), izvršio formatiranje u Ext4, i instalirao sistem. Sve particije po dizanju sistema mogu uredno vidjeti, samo što me malo zbunjuje ovo sa “passwordom” koji je potreban za otvaranje istih jer sa “Helenom” već nisam imao takvih problema.

[quote=boby]Da bi prenjeo na drugi racunar program, nece ti bas raditi tako sto ces prenjeti samo jedan deb file, zato sto programi imaju dependencies tj. zavise od drugih paketa. Ono sto mozes da uradis to je pjeske i tesko tj. da vidis od kojih paketa zavisi odredjeni program i prekopiras ih sve. Ili da nadjes surce programa pa ga kompajliras na tom racunaru, ili da kopiras folder:
var/cache/apt/archives pa onda ces imati u njemu sve pakete koji ti trebaju za neki program. Inace to ti je folder u koji se snima sve sto skines kad kucas “sudo apt-get install bilo_sta”[/quote]
Da li bi kopiranje tih fajlova u odgovarajući folder bilo dovoljno za pokretanje programa koji mi trebaju? Konkretno, ako iskopiram sadržaj tog foldera sa svog računara na drugi računar, da li ću imati codece, Kate, i nešto malo programa koje imam namjeru dodati?

Da budem jasniji, na računarima na koje imam namjeru instalirati Linux ne treba biti instalirano puno toga. Dovoljan je OS, uredski paketi koji se instaliraju zajedno sa sistemom i codeci kojem moram instalirati sam. To bi bilo sasvim dovoljno jer ljudima sa kojima radim u principu treba malo toga u što spada kreiranje ili obrada nekog dokumenta, i preslušavanje muzičkih ili pregled video fajlova kada nemaju šta raditi. :slight_smile:

Radi se o tome da oni uopšte ne vole Linux jer im je neko usadio u glavu da je to težak OS sa kojim je isto tako jako teško raditi pa im samo pominjanje Linuxa diže dlake na koži, a meni se opet ne da zezat sa BSA administrirajući piratske OS-ove, servere, i programe, jer ako ja mogu imati originalne verzije OS-a i svega ostalog, valjda mogu i oni jer imaju više para… U skladu sa tim, odabrao sam Linux Ubuntu koji ću im instalirati jer će tu imati sve u jednom bez mogućnosti da puno prčkaju i da sve kvare na način kao do sada, a ako im ni to ne bude odgovaralo, u skladu sa mojim demokratskim svjetonazorima slobodno mogu naći drugu osobu kojoj mogu postavljati takve zahtjeve. :slight_smile:

Da bi podesio particije pri dizanju sistema moras odabrati rucno particionisanje u (cini mi se) 4-om koraku instalacije.

Za te kodeke uradi ovako:
Na tek frisko instaliranom sistemu instaliraj (preko apt-get, znaci moras imati net) samo one programe koje ces dati tim ljudima,
kodeke i programe, a zatim kopiraj onaj folder koji sam ti rekao na stick. To kopiraj na racunar koji nema net u jedan folder.
A zatim kucaj u terminalu na tom racunaru: sudo dpkg -i *.deb (moras biti u folderu archives ili u koji si kopirao pakete)
To nije bas najpravilnije ali bi trebalo poslije toga da imas iste programe kao i na racunaru na kom si ih instalirao s neta.

jel iko citao sta sam napisao? mozes pri particioniranju namjestit particije, ali sve naknadno moras ubacit u /etc/fstab da bi ti pri pokretanju sistema particije bile nakacene i mozes se slobodno kretat okolo

što se particija tiče, imaš drama jednostavan način.
otvori synaptic pacage menager, ukucaj u search ntfs-config, tako nekako se zove, tamo imaš opciju da ti se automacki mountaju particije pri dizanju sustava, i da imaš pravo read/write po njima bez problema.
najlakši mogući način

haj pa javi rezultate

[quote=kvaju]što se particija tiče, imaš drama jednostavan način.
otvori synaptic pacage menager, ukucaj u search ntfs-config, tako nekako se zove, tamo imaš opciju da ti se automacki mountaju particije pri dizanju sustava, i da imaš pravo read/write po njima bez problema.
najlakši mogući način

haj pa javi rezultate[/quote]
Hvala ti, uspio sam. :smiley:

Znam kako ti je :smiley:
I sam sam početnik oko Linuxa, i evo sada, kako ga koristim već neko vrijeme, samo gledam objašnjavanja ova po forumima, i tutorijale po internetu, sve ide na teži način, a postoji puno lakši. doduše ne za svaki problem, al eto.

[quote=kvaju]Znam kako ti je :smiley:
I sam sam početnik oko Linuxa, i evo sada, kako ga koristim već neko vrijeme, samo gledam objašnjavanja ova po forumima, i tutorijale po internetu, sve ide na teži način, a postoji puno lakši. doduše ne za svaki problem, al eto.[/quote]
Linux sam instalirao prije otprilike sedam dana jer su mi rekli da je to teško… i tako dalje, bla bla bla… Ali eto, ne dam se. :slight_smile:

[quote=kvaju]Znam kako ti je :smiley:
I sam sam početnik oko Linuxa, i evo sada, kako ga koristim već neko vrijeme, samo gledam objašnjavanja ova po forumima, i tutorijale po internetu, sve ide na teži način, a postoji puno lakši. doduše ne za svaki problem, al eto.[/quote]
“Teže” i “lakše” su veoma subjektivni termini.

Pretpostavljam da je u pitanju neka firma koja ima svoj LAN i neku vrstu pristupa Internetu. Svi paketi koji tebi trebaju nalaze se na nekom od repozitorija. Možeš na jednoj mašini odraditi “tipsku instalaciju” i vidjeti šta ti je sve potrebno. Onda to zapišeš i pripremiš kratku skriptu tipa
sudo apt-get install ovo ono
Možeš tu dodati još neke komande, npr. izbacivanje nekih paketa iz default instalacije:
sudo apt-get remove igrice
Podešavanje IP adrese, standardnih foldera itd. Sve to zapišeš u fajl pod nazivom skripta.sh, na početak dodaš jednu interesantnu liniju
#!/bin/sh
Možeš i kompletan sadržaj home foldera zapakovati (tu se nalazi konfiguracija svih mogućih i nemogućih programa, od Mozille do default wallpapera):
tar czvf defaulthome.tar.gz /home/korisnik
A u svoju skriptu dodaš naredbu za raspakivanje arhive (naravno, prethodno mora arhiva biti skinuta u isti folder)
tar xzvf defaulthome.tar.gz

Nedavno je bila tema kako svaki novi korisnik koji se kreira da dobije ovaj tvoj default home umjesto Ubuntu default home.

Onda na svakom računaru trebaš skinuti te fajlove, postaviti execute permisije na skriptu i pokrenuti, i mašina je spremna za upotrebu!!

Sljedeće pitanje je: kako prištediti Internet link tako da se isti fajlovi ne skidaju po hiljadu puta? Pa lakše rješenje je da koristiš BiHnet u kojem slučaju kompletan Ubuntu repozitorij se nalazi na free zoni. Možeš se raspitati kod svog providera da li nude nešto slično. Ako nemaš tu opciju, možeš napraviti svoj repozitorij:
http://www.howtoforge.com/local_debian_ubuntu_mirror

Ako želiš dodavati svoje pakete u taj repozitorij, moraćeš pročitati još par howtos recimo:
http://www.google.com/search?hl=bs-BA&q=creating%20ubuntu%20repository

Sljedeće pitanje koje postavljaju Windows administratori kada žele da se naprave pametni je “kako instalirati odjednom neki softver na svim računarima a da ne moram hodati od jednog do drugog”? Pa jednostavno. Prilikom instalacije trebaš da napraviš jedan virtualni paket koji se zove mojafirma.deb i instaliraš ga na svim mašinama. Pošto je paket virtualni, njime ustvari ništa nije instalirano :slight_smile: Onda kasnije kada želiš da instaliraš paket recimo firefox.deb, dodaš ga na repozitorij a paket mojafirma.deb updatuješ tako da sada ima dependency na firefox.deb. Presto što bi rekli na reklamama :slight_smile:

Ostaje da iskonfigurišeš mašine da se automatski updatuju. Jednostavno, kreiraš cron zadatak (pročitaj “man cron” za detalje) koji radi sljedeće naredbe:
apt-get update
apt-get dist-upgrade
Mada će ti ovo updatovati kompletnu distribuciju pa moraš paziti da disabluješ one repozitorije koji se vuku izvana. Postoji i kulturniji način:
https://help.ubuntu.com/8.10/serverguide/C/automatic-updates.html

A šta ako postoji više tipova računara? Onda umjesto mojafirma.deb praviš mojafirma-racunovodstvo.deb, mojafirma-it.deb, mojafirma-direktor.deb itd.

Behold the power of Linux :slight_smile:

P.S. Vidiš ti šta obećanje pive radi od čovjeka :wink:

jel iko citao sta sam napisao? mozes pri particioniranju namjestit particije, ali sve naknadno moras ubacit u /etc/fstab da bi ti pri pokretanju sistema particije bile nakacene i mozes se slobodno kretat okolo[/quote]
Odgovor je, “kako u toku instalacije” a ne poslije. Ne moras ubacivati nista u fstab ako podesis pri instalaciji.

jel iko citao sta sam napisao? :slight_smile:

Daaaaaaaaaaaaaaaaa… :slight_smile:

Znam za “sudo”-a (tip je inače sestrić od pulutetke moje pokojne nane, i dođe mi sto maraka :slight_smile: ), probao sam već kako sve ide na laptopu i jako sam zadovoljan. Ono što se zove problemom je konfiguracija mreže o kojoj sam tek počeo učiti, jer je Linux okruženje definitivno različito od Win-ovog.

< cut >

Hvala, kopirao sam čitav tekst. Kakva iskustva imaš sa PCLOS-om 2009? Mislio sam ga naručiti preko ovog foruma jer .iso fajl koji sam preuzeo sa njihovog sajta navodno ima grešku.

Prepoznao sam te po stilu pisanja pa kad nisam vrisn`o ovdje jer smo se par dobrih godina zajedno sa ostalima (Igor, Pee Junk, Amadin, onaj tip sa vječitim problemima kojem sam zaboravio nick, i svi ostali…) družili na news grupama, razmjenjivali iskustva, zezali “hackere” sa grupa i tako… Nemoj se ljutiti, ali imaš unikatan smisao za humor. :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: Nisam se ni nadao da ću te “sresti” ovdje, a pivara (pivnica, pivosprem, haram divanhana, i tako dalje… da me bolje razumiješ) je svakako na listi prioriteta. :slight_smile:

PCLOS je nastao prije nekih 5-6 godina kada je čovjek sa nickom Texstar na Mandriva Linux (tadašnji Mandrake) portao apt-get - alat za instalaciju softvera poznat po distribucijama Debian i Ubuntu koje ga koriste. PCLOS je fina i dosta ušminkana distribucija, ali sa prilično neredovnim izdanjima, osim toga mi repozitoriji djeluju prazno.

Eeee… davno je to bilo :slight_smile:

Hahaha :slight_smile: