Danas sam izbacio “Helenu” i instalirao Ubuntu 9.10 čisto radi probe jer ga ljudi hvale. Okruženje sam relativno dobro podesio, ali ima par stvari koje mi se ne sviđaju pa bih zamolio za malu pomoć.
-
Svaki put kada pokrenem sistem prilikom pokušaja otvaranja recimo D:\ particije (ili bilo koje druge) pod nazivom “Arhiva”, dobijem prozor za potvrdu autentikacije tipa “Authentication is required to list open files on a mounted file system”, ili tako nešto… Kako se ovo može izbaciti, ali da mi ostanu privilegije za instaliranje odnosno uninstaliranje programa? Drugim riječima, ako poželim instalirati Ubuntu na još par računara, kako mogu omogućiti ljudima da particije mogu otvarati bez problema i bez passworda, ali da im za instaliranje ili uninstaliranje programa treba password? Particije ne bi trebale biti na desktopu.
-
Po instaliranju sistema nisam imao podršku za preslušavanje i pregled par muzičkih i video formata pa sam instalirao w32codecs_20071007-0medibuntu5_i386.deb . Ostao mi je još problem sa pregledom fajlova .3gp formata koji bi se trebali otvarati u QuicTime-u. Pokušao sam nadograditi codece putem neta kako je i sugerisano od strane sistema, ali nisam uspio pa bih zamolio da mi date link za download ovog codeca i QuickTime playera za Linux, po mogućnosti u .deb formatu. Volio bih da imam ovo baš u .deb formatu i da ne koristim komandu “sudo apt-get install bilo_sta”, jer neki od računara na koje želim instalirati Ubuntu nemaju izlaz na net.
To bi bilo sve za sada, hvala na odgovorima.