Ubuntu ADSL (BIHnet)

Ova tema je više puta diskutovana i riješena na par načina, pa sam odlučio sve to objediniti u jedno korisno i kratko upustvo.

Za podešavanje ADSL konekcije na Linuxu se najčešće koristi pppoeconf za Point-to-Point protokol koji postoji kao zaseban paket u svim većim distribucijama, mada neke distribucije koriste i Roaring Penguin PPP koji nudi pppoe-setup za podešavanje konekcije. Uz pppoeconf podešavanje ide na sljedeći način:

Pokrenite pppoeconf u konzoli (sudo pppoeconf). Na samom početku biti će prikazani svi pronađeni Ethernet uređaji (mrežne kartice) na koje se spaja ADSL modem. Odgovorite potvrdno na pitanje da li su svi uređaji pronađeni, a ako nisu odaberite negativan odgovor da bi se potrebni moduli učitali tako da aplikacija opet pokuša pronaći dostupne uređaje.
Postavke se zapisuju u datoteku /etc/ppp/peers/dsl-provider pa je potrebno potvrditi pisanje u istu, pod uslovom da za svaki slučaj imate backup. Na sljedeće pitanje odgovorite sa Yes jer su u pitanju postavke noauth i nodefaultroute opcija. Unesite vaše korisničko ime koje koristite za pristup Internetu (koje ste dogovorili prilikom priključivanja na ADSL), a slijedi unošenje šifre za pristup. Dozvolite aplikaciji da izmijeni /etc/resolv.conf datoteku za ispravno podešavanje DNS servera, kao i postavljanje pppoe MSSa na 1452 bajta.

Kada je konekcija napravljena, trebate odabrati da li će se konekcija pokretati prilikom bootanja sistema ili ćete to raditi ručno. Na zadnjem koraku je moguće konekciju pokrenuti odmah; konekcija se pokreće sa pon dsl-provider a prekida sa poff dsl-provider. Uz komandu plog je moguće nedavne događaje poput spajanja na Internet, prekida konekcije, IP adrese itd. Uz ifconfig ppp0 (može biti i neki drugi interfejs) su vidljive informacije poput vaše IP adrese, download i upload transfera (u kilobajtima) i dr.

Ako imate problema sa pristupom Internetu, dakle možete pingati neki server upisom IP adrese ali ne možete surfati, provjerite DNS servere u /etc/resolv.conf. Datoteka treba izgledati ovako:

nameserver 195.222.32.10 nameserver 195.222.32.20
Također je moguće podesiti ADSL konekciju u browseru putem web interfejsa ako imate Speedtouch ADSL modem. Prije podešavanja potrebno je postaviti IP adresu mrežne kartice na 10.0.0.x i dodati ispravnu rutu (route). Uradite sljedeće:

(zavisi, najčešće je eth0 ili eth1, na principu ethX.)
Ako je interfejs eth0 već podignut onda ga prekinite sa

(ako već imate defaultnu rutu, u protivnom preskočite ovu komandu)

route add default route add default gw 10.0.0.138 eth0
Sada u browseru otvorite http://10.0.0.138 i pokrenite “Easy Setup” iz Advanced menija. Kliknite “Next” u novootvorenom prozoru. Odaberite “Routed PPPoE - DHCP - NAPT" i kliknite “Next”. Za VPI/VCI parametre odaberite 8.35 i kliknite “Next”. Unesite vaše korisničko ime (Username) i šifru (Password) za ADSL konekciju (nije potrebno unijeti ostale parametre) i pređite na sljedeći korak; gdje možete zaštiti ADSL modem od neovlaštenog pristupa podešavanjima. Detaljno provjerite sažetak podešavanja i ako je sve uredu odaberite “Start”. Kliknite na “Save All” u vrhu u desnom meniju kako bi spasili postavke. Na adresi http://10.0.0.138/dial.htm (Basic - Connections meni) možete upravljati konekcijama. Ako želite preći na Free zonu, diskonektujte se ako ste konektovani, i iza vašeg korisničkog imena dodajte “@bihnet” (bez navodnika) i konektujte se klikom na “Connect”. Ako želite preći iz Free zone na Internet uradite isto, samo bez “@bihnet” u korisničkom imenu.

Ako ima grešaka, molim druge da prijave tako da ispravim ovaj howto.

Edit: wikified @ http://start.linux.org.ba/Ubuntu/ADSL

KEWL! :smiley:
WIKIFY! :smiley:

wi-ki wi-ki wi-ki…

Prvo forum pa wiki :slight_smile: - http://start.linux.org.ba/Ubuntu/ADSL

wee-kee wee-kee wee-kee wee-kee wee-kee wee-kee :smiley: