pozdrav
kao što sm navodio u prethodnim temama novi sam u linux vodama koristim ubuntu 9.10 i pravim konekcijju za ADSL al nece pa nece…naime downloadovo sam sve komande koje trebam da kucam prilikom pravljenja konekcije al cim ukucam neku komadnu odmah dobijem ovu poruku please become root ovako nekako ne radi ni pppoeconf
i još nešto
kada mi dođe da ukucam linux password u terminalu ja kucam al on ništa ne ispisuje sve dok triput ne pretisnem enter i onda mi izbaci da je pogrešan pass:)
To sto kaze da postanes root to je normalno. Trazi ti administratorska prava da bi napravio konekciju. Zato kucaj “sudo pppoeconf” umjesto samo “pppoeconf”, jer na taj nacin pravis konekciju kao administrator. Inace da bilo sta uradis kao administrator kucaj “sudo” prije svake komande. I normalno trazice ti password svaki put. Da budes admin duze vrijeme (npr. ako trebas vise komandi unjeti kao root a da ne kucas svaki put “sudo”) kucaj “sudo -i” i pristisni enter. Unesi pass i root si tok si u terminalu.
Dok pises password ne ispisuje nista, ali ipak ga unosis, samo se nevidi.
sudo pppoeconf
passw..: samo ti kucaj, nek ne prikazuje... pa udri enter
[quote=Bo]sudo pppoeconf
passw..: samo ti kucaj, nek ne prikazuje... pa udri enter
[/quote]
Pa dok sam odgovarao nije bilo ni jednog odgovora. Bio si brzi.
hvala na brzoj pomoći odoh da to pokušam…Adios do sljedećeg posta
bump (da bi svi vidjeli novi topic pod “Nove teme”)
e ljudi pozdraw. Nemoj te se smejati molim vas. pročitao sam dosta toga ali nikako da nađem ono što mene muči. Prvi problem je naletio sam na netu na ubuntu zapržio na dvd iso sliku i to pokrenuo s dvd.a i stvarno sve lijepo izgleda pokušam da napravim konekciju prije same instalacije i ne ide trazio sam ja i to đe naći ipconfig sudo ne znam. Pomislim ja da nece ici dok ne instaliram komplet te pokrenem instalaciju i dođe do nekih 23-25% i javi da nesto nije u redu s tvrdim diskom, da premjestim pc u hladniju prostoriju i tako to. Samo da napomenem da su mi diskovi u veoma dobrom stanju i nije bas ni vrućo u prostoriji gdje je PC i hlađenje je na nivou. Pomislim ja ma nije to dobro skinuto s neta te spržim još jedan dvd. Ista stvar,pokušao na USB isto problem, neće. Tako nađem se pametan i naručim i DVD original sa net-a i došao al ista stvar nemogu instalirati OS osim samo pokrenuti s dvd-a,. Nakon ovih radnji kad pokrenem OS XP, ne prikazuje mi nikako drugi hard kao ni particiju koju sam bio odredio za instalaciju ubuntua. I zanima me ima li šanse da se ubuntu viori na mom pc-u ili da odustanem.Dobre savjete bih rado primio na e-mail fuad.sabic@bih.net.ba unapred zahvalan na bilo kakvom ponuđenom rješenju.
koliko je disk star? disk moze krepat a da ti pojma nemas. drugi hard ti je vjerojatno ili formatiran ili ostao napola formatiran pa ga windows ne vidi. moras uci u control panel, administrative tools, computer management pa na disk management, nadji tu particiju i probaj formatirati. kad to zavrsi provjeri bad sektore. koji ti je disk? obicno na stranicama proizvodjaca ima neki alat za provjeru diskova.
…na stranu to što je Windows dovoljno glup da ne prepoznaje ništa što nije fat, fat32 ili NTFS. Dakle, sasvim je normalno da particija koja je predviđena za Linux i formatirana kao ext3 ili ext4 ne bude prikazana u Windows-u. Uradi ovo što ti je Wizz savjetovao. Ja bih još dodao da umjesto Disk Management-a možeš koristiti i Partition Magic.
bolje acronis, partition magic je zapeo odavno samo ce poremetit sve. cak ga se symantec odrekao.
E pozz opetana. Da kazem uspio sam instalirati ubuntua i pojma nemam kako samo se instalacija do kraja izvrsila i radi konekciju uspostavio preko adsl routera na taj način sto sm isao preko mozile na 192.168.1.1 ukucao tamo username i pasword i nakon restarta rutera moze se goglat. Ali drugi racunar neće se konektovat viš+e isti ja OS XP pro . I na računaru gdje sam instalirao ubuntu kad pokrenem OS XP pro automatski se konektuje prilikom startanja a one ikonice za konekciju bezveze stoje, a i OS ubuntu se konektuje prilikom startanja. Ne znam za Ubuntu ali za XP sam siguran da bi trebao imati kontrolu nad konektovanjem. Pošto sam prvi put juče ušao u svijet linuksa bgm pored dobre jezične podrške našao sam se kao u avionu , e kad bi neko rekao koliko će vremena proći da savladam osnovne stvari.
Ono sto si ti uradio jeste da si namjestio modem/router da ti radi u routed modu i zato ti se konekcija dize automatski kada podignes OS bilo da je to win xp bilo da je ubuntu.Namjesti modem u bridge mode da radi pa ces opet moci da pozivas normalno konekciju u win xp a u ubuntu kucaj u konzolu “sudo pppoeconf” bez navodnika i prati upute.Ha ya
Ja bih preporučio da prije svega uradi update sistema (prije čega je poželjno prešaltati se na free zonu, naravno), a zatim proba napraviti konekciju preko network manager-a (gore, desni ćošak, naći će već), umjesto komande “sudo pppoeconf”. A ako ne bude radilo iz nekog razloga, onda “sudo pppoeconf”
P.S. Usput, najbrži način da se router vrati na bridge mode je jednostavno ga resetovati, automatski se sve vrati na “tvorničke” postavke, a to znači “bridged” mode.
P.P.S. Ja da sam na tvom mjestu, ostavio bih routed mode. Na XP-u će konekcija naravno biti uvijek aktivna kao i na Linux, čim upališ kompjuter, a ako to ne želiš, napraviš kraticu do mrežnih postavki i kad ne želiš da je konekcija aktivna, samo desni klik na Local Area Connection (ili tako nešto, ne sjećam se najbolje), a zatim “Disable”.
pozz… Poslije igranja i malo istrazivanja po OS ubuntu.odlučio sam odustati.Zelen sam za njega utvrdio sam.naime na firefoxu adobe player mi radi ali pola stvari ne prikazuje.OK. Bilo kakav dawnload je uspjesan ali instalacija mi ne ide na otvorenim zip datotekama ne prikazuje ikonu za instalaciju programa. U ubuntu centar software pronađem programe skinem ih ali nece da se pokrene mada sam ga instalirao. Bootanje je sporo do kraja, a onda moram dva tri restarta da pokrenem firefox. Mozda ovo kod nekoga radi odlično. Ali nesto se kod mene urotilo pa mi se ne da, probacu još mint pa se javim. pozzzzz.
Za početak, moraš shvatiti da Linux NIJE kopija Windowsa. Instalacija na Ubuntu ide na četiri načina:
- Ubuntu Software Center ili System > Administration > Synaptic Package Manager
- Instalacija iz .deb paketa (ovo je nešto kao .exe na Windows-u)
- Instalacija iz izvornog koda (Source Code); uglavnom .tar.gz ili tar.bz2 arhiva, raspakuje se, a zatim pokrene par komandi kroz konzolu. Za ovo definitivno nije vrijeme.
- Ovo ustvari i nije instalacija: neki programi dođu u binarnom obliku, tj. samo raspakuješ i pokreneš, ne treba instalacija.
Mint ti je ušminkani Ubuntu, sumnjam da ćeš primijetiti bilo kakvu razliku osim vizuelne.
Ako planiraš ozbiljnije koristiti Linux (a Ubuntu je za početak ipak naprikladniji), morat ćeš odvojiti malo vremena i upoznati se sa sistemom. Ako ti engleski nije problem, odlična literatura za početak jeste Ubuntu Pocket Guide
prije nego pokrenes sistem, na grub meniju gdje imas izlistane sisteme, oznacis ubuntu zatim pritisnes e da uredis entry. sljedeca stvar je da pronadjes liniju gdje pise linux na pocetku. na kraj te linije dodaj noapic nolapic noapic=off nolapic=off nohz=off, i pazi da ne ubacis ovo u sred linije jer ako je linija duza moguce je da se postojeci tekst prelomio u sljedeci red. ako koristis ubuntu 9.10 onda za bootanje trebas pritisnuti ctrl+x. imas upute za opcije ispod menija. ako je racunalo i dalje sporo mogu ti samo reci da pospremis sve svoje podatke na drugi medij i zamijenis disk.
Usput, možda da probaš Mandrivu, ako ni Mint ne bude radio. Mandriva One sadrži driver-e za grafičku kartu (koja lahko može biti uzrok tvojih problema sa Ubuntu), te flash, codec-e itd., tako da nakon instalacije ne moraš ništa posebno ganjati. Za instalaciju programa koristiš fenomenalni Mandriva Control Center. Prosto da prostije ne može
da, zaboravio sam, kao sto meho kaze, nedostatak drivera za nvidia kartice poprilicno uspori sistem