Ubuntu - besplatna kućna dostava

meni je kod debiana najsretnija okolnost instalirati pakete…
apt-get i instaliras sta hoces stvarno ne razumijem zasto tebi nije “sretna okolnost instalirati pakete”.
suse posto vidim da spominjes yast isto tako kao i mdk koristi redhat rpm-ove ali meni je drazi .deb …

[quote][quote]

fazon je što je debian i nije baš sretna okolnost instalirati pakete, rado bih jednu laganu distro sa KDE, koja ima neki “yast” lol ili kao kod MDK “paketiranje”, u rpmima,

[/quote]
meni je kod debiana najsretnija okolnost instalirati pakete…
apt-get i instaliras sta hoces stvarno ne razumijem zasto tebi nije “sretna okolnost instalirati pakete”.
suse posto vidim da spominjes yast isto tako kao i mdk koristi redhat rpm-ove ali meni je drazi .deb …[/quote]

fazon je što je debian (misli se na BHLD)…

Haj dobro ako si na Ubuntu-u, tu sam relativno brzo instalirao sources i nisam se puno peglao, snimim sve headere, i instalacija je isla dobro, ali ja sam mislio na BHLD, procitaj… Trebalo mu je pravo dosta vremena da sve izlista - za razliku od npr yast-a i sl. koji je malo pregledniji itd, radi toga mi je deb (na BHLD) malo antipatičan. E sad nisam probao nijedan drugi debian osim BHLD i Ubuntu-a pa sam rekao samo ono što sam osjetio na svojoj koži.

ps:
Ono je bilo nadovezivanje na Vedranove “KDE verzije laganih distros među kojima je spomenut i BHLD”.

Ja bih se pridružio vedranu u svrstavanju Debiana (i derivata) u kategoriju “end user friendly” što se tiče instalacije paketa; tu apt-get zaista dobro radi svoj posao…

S druge strane, i on i ja smo više puta “udarili u zid” i naišli na takve glupave greške, da ne povjerujete; sve prilikom masovnog uklanjanja paketa. (npr, uklanjam XFree86, a apt-get želi još dodatno instalirati neke gaim pakete, wtf …)

Zaključak?

Nije toliko bitno koji je package system (rpm, deb ili tgz), bitno je koliko se packager potrudio prilikom kreiranja paketa. A za mene i koliko sam sistem stoji na putu “iskusnijem korisniku”, a tu je Slack neprevaziđen :stuck_out_tongue:

[quote]
Nije toliko bitno koji je package system (rpm, deb ili tgz), bitno je koliko se packager potrudio prilikom kreiranja paketa. A za mene i koliko sam sistem stoji na putu “iskusnijem korisniku”, a tu je Slack neprevaziđen :-P[/quote]

Gentoo upravo radi to isto kao i slack… :wink:

meni je gentoo tu jos i najbolji…
samo nakon mjesec dana koristenja gentooa kompjaliranje mi je preko glave…

Instaliro sam ubuntu i stvarno mi se svidja, poskido sam sa internet packeta more i uspjem sam sve nastimat :wink: odlican je ali sam ga ipak promjenio za suse :wink: