Ubuntu distribucija za područje Banja Luke i šire!
pogledajte:
www.ubuntu-bl.org
Kao zvanični Ubuntu member i ujedno Ubuntu developer, pokretač Bosanskohercegovačkog Ubuntu LoCo tima, smatram da nije potrebno praviti Banjalučki Ubuntu tim koji nema niti IRC kanal ni mailing listu niti je službeno razmatran od strane Ubuntu Community Councila. Nadalje, izmjene poput ove na službenom Ubuntu wikiju dokazuju trenutno stanje u ovoj državi. Ako želite pomoći, priključite se bosanskom timu; ipak, i Banja Luka je grad Bosne i Hercegovine…
Screenshoti na ovoj stranici ne pokazuju pravi Ubuntu i GNOME, te krajnjim posjetiocima i korisnicima zainteresovanim za Ubuntu pokazuju drugačiju sliku ove distribucije.
Forum koristi potpuno isti forum kao i forum Ubuntu tima Srbije, čak i istu temu. Slika u vrhu pokazuje nezrelost samih administratora foruma, čime se ne pokazuje da je stranica ustvari forum za Ubuntu Linux distribuciju, koja je na kraju krajeva distribucija i slika nije potrebna, posebno ne kao header i dostupan javnosti. Na kraju krajeva, umjesto linka na ULK BiH, u gornjem desnom meniju dostupan je link na stranicu Ubuntu LoCo tima Srbije. Šta reći na to?
Nista,ignorisi.Nemoj si dozvoliti da osjedis prije vremena
Pozdrav.
Vidim ima vas dosta na ubuntu-ba svaka cast.I sve vam je nesto uskoro!
Upravu si nas sajt nije razmatran od strane Ubuntu Community Councila zato tako i izgleda. Mi kad budemo htjeli da ga prijavimo za LoCo sigurno nece biti ovakav.
Trenutno nemamo vremena a ni ljudi koji nam mogu pomoci.Zato neka ostane ovakav.
Jos jedna stvar umjesto linka ULK BiH dostupan je Ubuntu LoCo Srbije iz tog razloga sto su nam momci iz Srbije izasli u susret. Poslali su nam nekoliko dvd-ova o vlastitom trošku. Te su nam preporucili da koristimo XMB forum kao i oni.
A posto smo mi nas sajt radili uglavnom uz pomoc sponzora. Eto odgovora sponzori moraju biti reklamirani.
Na ULK cd ili dvd mozete dobiti samo ako ga platite.
Istina ja sam dvd trebao dobiti dzabe ali da platim postarinu sto je uredu.
Razmisljao sam da postavimo link i za ULK zato sto su nam obecali podrsku i sta god nam treba, ali nesto posle tvog komentara razmisljam.
Na nasem sajtu je dobro poznata akcija Share IT ne znam kako to nisi primjetio.
I mi smo sajt osnovali prvenstveno zbog nje jer na podrucju na kome se mi nalazimo veoma je tesko doci do Ubuntu CD-ova a jos teze DVD-ova.
A samim tim se smanjuju troskovi postarine i kopiranja.Uglavnom dijelimo CD-ove i ako nekoga nesto interesuje objasnimo.
Ovu temu nisam postavio da bi se svadjao sa nekim. Nego su mi lijepo rekli da postavim link za svoj sajt u dijelu za Banja Luku zbog akcije Share It. To sam i uradio
Ako se nekome ne svidj neka slobodno brise temu.
I svima dobro.
Ajd zdravo
Znam za ShareIT, isti projekat vodi Ubuntu LoCo tim Srbije. Ipak, ponavljam, Banja Luka je grad a Bosna i Hercegovina je država. Ne znam šta bi sabdfl rekao na Ubuntu-BL…
U Banja Luci sigurno neko ima Ubuntu, ako nema mogu poslati poštom sva Ubuntu izdanja dosad, tebi to ne košta ništa što ćeš primiti a ja ću platiti malu sumu novca za slanje.
Ma ne odnosi se sajt samo na Banja Luku.Nego na podrucje RS.Dosta korisnika se prikljucuje Srbijanskom LoCo timu.Iz tog razloga sto kad pretrazuju googl jedini forum koji nadju jeste Ubuntu Srbije i Ubuntu Hrvatske.
Ja sam do skora znao samo za LoCo Srbile i nesto malo o ULK. Jer ULK je za sve distribucije linuxa.
A ubuntu LoCo tim BiH nije imao svoju stranicu i forum kao Srbija.Zato sam posjecivao njihov sajt. I kada nam je sponzor ponudio hosting normalno postavili smo sajt. Da sve te ljude pokusamo zadrzati na podrucju BiH i RS.
Zašto se onda ne priključite Ubuntu LoCo timu Bosne i Hercegovine? Možemo završiti stranicu, razraditi forum, postati službeni LoCo tim, što donosi niz pogodnosti ali i obaveza… Na kraju krajeva, tu bi bio Ubuntu LoCo tim za cijelu Bosnu i Hercegovinu koji bi sigurno imao više članova, veći nivo podrške i naravno veću pokrivenost područja zemlje.
Banja Luka jeste grad Bosne i Hercegovine, ali je takodje i glavni grad Republike Srpske.
Evo prijedloga. Hajde da osnujemo loco za Republiku Srpsku. Svakako treba neko ko ce raditi prevode na cirilicu.
…
Mislim da si upravu. Zatvarajte temu!
pa sto si pokreno, pa onda “de zatvori”…
nije bilo uopste potrebe da se svadjate…moglo je finim putem sve…
momci su uradili projekat i nekome je ovdje izgleda krivo sto nije prije njih to obavio…
njihovo je pravo da rade sta hoce, nema im ko sta zabranit…
a ovo spominjanje nekih imena i upiranja prstiju i provociranja…minus veliki…nisi to trebo reci!
samo pokazujes koliko tebi smeta sve to…
muka mi je od ove scene!
Sve je ovaj change kriv sto me nagovori da procitam ovo.
Zanimljivo je to, kako se ni izlegli niste, niste nista ni kako treba osim tog Ubuntu-a iskusili, a vec znate koga i kako da mrzite.
Samo odabrali ste lose mjesto da izkazete tu vasu malogradjanstvinu. Idite na serbia-kafe i bolchat, tu se vode ovakve teme.
A i moderatori ovih foruma nista ne primjete … osim u slucaju da onaj Absinthe nekom nije mater pocjepo …
Spuštajmo tenzije…
ULK je bilo i ostalo udruženje svih Linuxaša sa područja BiH bez obzira na naciju, vjeru, jezik… prema tome, naša je dužnost a i želja da pomognemo svim Linux i free/open-source projektima na području Banja Luke, Mostara, Bijeljine ili bilo kojeg drugog grada. To može potvrditi i Che kojem smo maksimalno izašli u susret (http://bl.linux.org.ba).
ubuntu-ba nije projekat ULKa i vodi ga praktično sam Emx. Osim toga, na stranici koju sam gledao ima dosta grešaka npr. zvaničan naziv naše države je Bosna i Hercegovina pa se i stranica ne može zvati BosnianTeam nego BosniaHerzegovinaTeam. Drugo, zvanični jezici BiH su bosanski, hrvatski i srpski (abecednim redom) a ne samo bosanski. Stavovi izneseni tamo definitivno ne predstavljaju stavove ULK BiH.
Inače postoje projekti za lokalizaciju na srpski jezik u sve 4 varijante: ekavski ćirilica, ekavski latinica, ijekavski ćirilica, ijekavski latinica, s tim što je ovaj zadnji praktično isti kao bosanski (ranije smo posuđivali materijal jedni od drugih). Što se tiče hrvatskog prijevoda on je nešto drugačiji, što uostalom ste mogli i sami primijetiti. Prema tome, slobodno se uključite u koji god želite od ovih projekata, na kraju od toga svi imaju koristi jer ovo je open-source a ne politika
@vedran: Nije samo moj projekat već sam ja samo osnivač, i već duže vremena tražim zainteresovane članove koji bi pomogli na prevođenju Ubuntua, pomaganjem korisnicima i drugim stvarima koje spadaju u okvire LoCo tima. Nije mi bila namjera da ikoga provociram i da pravim svađu, ali ako neko iz Banja Luke može pomoći timu BiH, bilo bi dobro da se pridruži. Momci iz Banja Luke su pokazali da mogu napraviti stranicu (koja se ipak može doraditi) i da jednostavno imaju entuzijazma. Ako ste zainteresovani, pridružite se timu.
Vidite sad mi pade na pamet. Jer ce da Ubuntu-BL tim da osatne “nezavistan”, evo ponudjena im je ponuc, suradnja, i sto bi svaki pravi open source entuziazist prihvato, ai nekim je mozda ljepse bit “glavni” i u ovom stanju nacionalisticka strana mu ide na ruku … tako.
Bosna i Hercegovina je ponudila vasu pomoc, ako vi radite i dalje kako ocete. Znaci nemojte dolazit na BihULK da bi promovirali vase externe projekte, ako su ti projekti vec prisutni. Meni jednostavno pravi vise smisla, udruzit se ispravit greske jedni drugih i zaboravit na ove gluposti koji su se indicirale …
sretno
vidi sad apsurda:
neko stanuje u Tuzli, a neko u Bijeljini. eh sad ovaj iz Bijeljine će čekati na CD recimo iz Doboja ili BL, a ne iz Tuzle i obratno, ovaj iz Tuzle će čekati na cd iz Zenice a ne iz… ili Trebinje - Mostar…
Nacin na koji si to uradio podsjeca vise na provokaciju nego na informaciju. Mislim, zar nisi mogao napisati u postu sta je ShareIt i malo vise o projektu Ubuntu-BL umjesto oskudnog “Ubuntu distribucija za područje Banja Luke i šire!” (koliko znam Ubuntu je za cijeli svijet, cak su ga besplatno dostavljali sa druge strane Pacifika).
Stvarno ne vidim zasto tolika hampa oko cirilice, zar nije che napisao algoritam koji prebacuje latinicu u cirilicu? Ta .po fileovi nisu kriptika, uzmite postojeci prevod i prebacite algoritamski u cirilicu. Onda vam ostaje jedino ono sto je vedran rekao - ekavica ili ijekavica?
@EmX
Lijepo je sto ti imas strasti prema Ubuntuu ali raja u ULKu jednostavno ima drugih stvari na pameti. I ne moras napadat’ ljude zato sto su ti otvorili malo konkurencije, na kraju krajeva konkurencija je zdrava stvar ako ne ode u ekstreme.
Ostatak postova je poprilicno beskoristan.
Kad smo vec na temi, samo da kazem da smatram prevodjenje distribucije kao takve veoma apsurdnom stvari. Puno logicnije mi je prevoditi dijelove, npr. prevesti KDE cime bi taj prevod usao u preko 100 distribucija, ovako ce biti samo u Ubuntuu. Ali eto, ko voli da pati nek se distra lati (zar nisam pesnik?) .
Enivej, javite kako ide sa tim Ubuntuom.
Problem je što prevođenje na Rosetti stvara konflikte. Objasnio sam to i EmXu i nekim Ubuntu developerima ali izgleda da ih jednostavno nije briga. Da ne govorimo da bi neko iz ovih EmXovih linkova mogao zaključiti da i ja koristim Rosettu