Ubuntu desktop korisnik

Prije svega, lijep i od srca pozdrav najjacoj ekipi :slight_smile:

Ja sam novi chlan, suvishe godina imam da sam napokon odluchio da malo predjem na linux, te sam ove nochi prije nego cu postavit ovu temu naruchio Ubuntu sa getubuntu projketa (valjda dostavljaju na kucnu adresu).

Sta vas zelim pitati ?

Naime, na windowsu nisam neki expert ali sam dovoljno snalazljiv za neke stvari na windowsu shto je jako lako uraditi na njemu. Koristim windows vec dugi niz godina i bio sam zadovoljan dok mi nije pocheo da ide na zivche, te sam prijasnjih godina rada na widndowsu odluchio da predjem na linux al nikako … te sam naruchio ubuntu, i sad … kao pochetnik na ubuntu shta, kako, kome se obratiti nevezano za pomoch nego cisto informativno. Znam da je linux malo kompliciran za nas pochetnike i da tu ima posla ali ja dolazim iz Bosanske Krupe eto da Vam se predstavim malo bolje :wink: i nemam bash neki extra kompjuter osim da je cfg dual core 2 gige rama etc … a pred kraj augusta uzimam “masinu” ako je tako mogu nazvati maxuz za linux i njegove sposobnosti.

Moja specifikacija na windowsu je bila sve osnovana na putiju, znaci ulazke na root accounte, instaliranje mnogih stvari na rootu te radechi neke povjerljive stvari :slight_smile:

Tnx unaprijed :slight_smile:

sreco.

vecinom sve sto si to naveo ima ovdje! :smiley: http://wiki.linux.org.ba/

Ajd da ja opisem svoj pocetak sa linuxom…
Bavio sma se vise neg dovoljno sa xp sistemom tocnije bavio sam se kao nekim “hackom” nije bilo bog zna sta ali znao sma se snaci vrlo brzo…
Onda mi je lupilo u glavu da moram preci na linux i da je to furka i da je to cool ali nisam znao da je ovoliko korisno.
Recimo da sam skonto da nema bas puno virusa za linux,nema toliko spywera nemoras mjesecno format,nema errora nema bas toliko ali et i ono sto je najbolje on je free a ako se ustekas postane 10000 puta bolji od xp-a sada nebi preso na xp nema sanse zanimljivije na linuxu jer uvjek nes moras da novo naucis jednostavno moras :smiley:
Bitno je nauciti raditi u terminalu barem one osnove za install i remove programe ili sl. pa onda mozes komotno da programiras i radis sta ti je volja…
Linux ti je kao da je rat svjetova a ti si u neutralnoj zoni :D(ovo cu staviti u personal na emesenu hehe)

Linux je danas došao do nivoa da nema potrebe za nekom posebnom pripremom prije prelaska :slight_smile: dovoljno je da počneš koristiti i javiš se ovdje ako bude nekih posebnih problema.