Ubuntu-download aplikacija i instalacija na externi medij?

E ovako,posto nemam hdd-a a ubuntu ce biti instaliran preko compact flash-ide adaptera na cf karticu od 4gb ili najvjerovatnije xubuntu zbog malog kapaciteta kartice,mene interesuje kako da se namjesti da kad u synapticu ili preko add -remove skinem neki software da to skida i direktno instalira recimo na usb stick?Da li je to moguce i kako to uraditi.
Hvala

Nisam u toku - o kojoj se masini radi - o onoj sto je preslatka ili onoj sto je haman preslatka :stuck_out_tongue: .

Odgovor na tvoje pitanje - naravno da moze, ali prije no sto krenemo u detalje imaj u vidu da linuxova stara boljka - uspavljivanje i budenje - komplikuje citavu stvar. Na mom (sada uzasno zastarjelom) eeepc701 se usb nemontira pravilno prilikom budenja zarad cega neinstaliram nikakve programe na taj nacin (a nije mi ni trebalo).

Moguće je uraditi preko onog ubuntu persistence o kojem smo pričali, mislim da nema jednostavnijeg načina.

[quote=DadoV]Nisam u toku - o kojoj se masini radi - o onoj sto je preslatka ili onoj sto je haman preslatka :stuck_out_tongue: .

Odgovor na tvoje pitanje - naravno da moze, ali prije no sto krenemo u detalje imaj u vidu da linuxova stara boljka - uspavljivanje i budenje - komplikuje citavu stvar. Na mom (sada uzasno zastarjelom) eeepc701 se usb nemontira pravilno prilikom budenja zarad cega neinstaliram nikakve programe na taj nacin (a nije mi ni trebalo).[/quote]
Ma nije rijec o netbooku nikakvom(taj netbook je moj san)nego o jednom dr laptopu koji imam,a jako je star:-(,ali sluzio bi i on svrsi.
@Vedran: ma ok to za persistance,znam to,to radi sad ok,nego ja kontam da li moze da se kad imas ubacen usb stik na vec instaliranom os-u navesti ubuntu da sav naknadni software instalira na usb s.???Da li je to uopste moguce?Ako jeste kako to izvesti?

Nije. Aplikacije se na Ubuntu instaliraju po čitavom sistemu, ne možeš reći “instaliraj ovu aplikaciju pod /mnt/stick/programi”, ali zato možeš koristiti nešto kao unionfs i copy-on-write particiju tako da se sve promjene koje napraviš na sistemu drže negdje drugo, a to je upravo persistence.

može se doći do uštede ako se u /etc/fstab stavi
/dev/stick1 /var
ali prije toga to se sve mora kopirati na taj stick, normalno stick treba da je formtiran u ext3/reiser itd radi permisija

[quote=nidla]može se doći do uštede ako se u /etc/fstab stavi
/dev/stick1 /var
ali prije toga to se sve mora kopirati na taj stick, normalno stick treba da je formtiran u ext3/reiser itd radi permisija[/quote]
A sta je ovo “reiser”??

http://en.wikipedia.org/wiki/ReiserFS

[quote=nidla]može se doći do uštede ako se u /etc/fstab stavi
/dev/stick1 /var
ali prije toga to se sve mora kopirati na taj stick, normalno stick treba da je formtiran u ext3/reiser itd radi permisija[/quote]
Kada isključiš logging /var uopšte nije tako velik, ustvari većina stvari je pod /usr ili pod /home.

a kako bi bilo da root particija bude taj usb stick?

ili sa alternative cd-a da bude zajedno sa cf kartom lv?

sigurno ima jos opcija.

Ma kako god da rasporediš particije, prije ili kasnije ćeš skontati da si se zeznuo :smiley: i praviti neke direktorije tipa /usr/mojestvari. Vjerujte da je cow najlakše rješenje :slight_smile: ili nemojte vjerovati i izmislite svoj bolji i okrugliji točak :slight_smile:

Eh vidi sta mi se izgugla kad sam trazio linux cow

http://www.linuxdevices.com/news/NS4275702675.html

nemoj sta zahaterit, sta je to cow? neka skracenica od …

ma najlakše uradiš “cd /; du”

man du

i šta ti najviše zauzima to montiraš na stick

pps:
šta li će sljedeće biti na trubleshootingu kod partizanke

Ili od boby-a :smiley:

no hard feelings

Vidim ja da misevi kolo vode dok mace nema :mrgreen: Ma sta bih,moram malo da vas namucim,kad ste svi pro i uvijek interesantnih ideja od vas ima,zato i jeste najbolji.Uh sto vas nahvali :roll: .Ma posto je meni prostor bitan,najbolje je ipak,cini mi se,da ja fino puknem slax na cf i mirna Bosna:-=)