Ubuntu KDE 4.1 problem

Eh ovako koristim linux ubuntu 8.04 okruzenje gnome ali sam htjeo da vidim kako izgleda kde okruzenje instaliro sam ga ali imam dosta problema sa njim ev da nabrojim : nemogu uopste da napravim novi fajl ili document kad idem desni klik na desktop toga mi nema uopste, onda kad hocu da udem u document neki sto sam prije imo naprimjer u muziku nemogu uopste uci ni usta nema mi xp hard diska na gnome bilo cak ja uopste nevdim ni od ovog linux-a njegov hard disk ili filesistem.
Kad uradim minimize uopste mi nema dole na panelu da ponovo vratim da vidim nego moram iz task menadjera gasit neku aplikaciju koju sam pokreno, znaci nesmijem radit minimize uopste-

et to su najveci problemi koje imam ima ih jos ali da je ovo rijesit pa ako ko zna u cemu je problem da nije odakle sam skino ili sta vec. imam ja i gnome al ibi volio da ovo okruzenje koristim i da ga imam a ne vako imam ko da ga nema kad neradi najpotrebnije.

JA jos nesto kad otvaram taj neki fajl nece da otvori samo mi skace pored misa casa vina isto koda preko wine otvara izgleda da je tako aili ne otvori ga uopste.

Instaliraj KDE 3.5.10. Taj što se zove 4.1 je ustvari beta verzija.

  1. Ne mozes napraviti folder na desktop-u sa “desni klik > Novi folder”. Da bi to uradio, otvori File Manager (Dolphin ili Konqueror) i u njemu pravi/brisi file-ove i foldere. Takodjer, i kada napravis Folder na desktopu pomocu Dolphin-a, npr., on nece biti prikazan na Desktop-u. Da li postoji kakva opcija za to, ne bih znao (ipak se jos uvijek samo pomalo “igram” sa KDE4 :wink:

  2. Drive-ovi takodjer nisu prikazani na Desktop-u. Kao i za kreiranje file-ova/foldera, otvori Dolphin i pogledaj u lijevom dijelu da li su izlistani drive-ovi (XP i ostala raja). Ako ih ne vidis, onda pogledaj u /media folder-u

Osim toga Audio CDovi i DVDovi nisu ni na koji način prikazani nego moraš ručno pokrenuti neki media player. “It’s not a bug - it’s a feature!”

KDE 4.x je krcat takvim “feature”-ima :stuck_out_tongue:

ma ok dobro instal cu ja taj 3.5 verziju ova znma da je beta al et

nemogu nikako da instaliram 3.5 skino sam sa kde.org sa ftp ali nikao da instaliram neznam kako cu help

Lakse ti je to uraditi kroz Synaptic (System > Administration > Synaptic Package Manager). Potrazi “kde” (ili mozda “kdebase”). Obrati paznju na kolonu sa verzijom.

Nego, sta fali Gnome-u? :slight_smile:

Kgnome :smiley:

Instaliraj neku distribuciju koja podržava KDE 3.

nefali nista nego samo nako da probam jer me interesuje ako to izgleda to okruzenje