Ubuntu Linux

[quote]Linux se uporno pokušava ugurati na desktop. Pojavljuju se Linspire i slični poluproizvodi koji rade sve na krivi način. No, sasvim potiho, tu se pojavila još jedna distribucija koja je problem nefleksibilnosti UNIX sustava kao desktopa prilično lijepo riješila…

Automatsko mountanje periferija, gašenje računala na tipku, jednostavna instalacija programa (apt-get) nisu nikakve novosti. Sve se to može izvesti na bilo kojoj drugoj distribuciji. No Ubuntu je od početka izgrađen za desktop. Nema zavaravanja nekim serverima. Desktop, samo to.

Nešto više o distribuciji na kojoj je administratorski (root) account onemogućen, a ništa od funkcionalnosti se ne gubi, saznajte na http://www.ubuntulinux.org. Debian korisnici posebno ce cijeniti ovu distribuciju jer je izgrađena na temelju Debiana i na njoj rade mnogi developeri iz Debiana. Čak štoviše, ova dva projekta savršeno koegzistiraju jer zajedno rade na uklanjanju grešaka i nedostataka.

Must-try desktop distribucija! [/quote]

Pozdrav,

Baš kad sam mislio da se nakanim da otkucam ovakvu jednu recenziju odem malo na google i gle… baš ono o čemu sam htio da govorim.
Naime, prije više od sedmice sam načuo za ovu distribuciju i odlučio da je skinem i malo protestiram…
Download sam napravio sa ubuntulinux.org i malo sam se iznenadio kada sam vidio da koristi sid kernel Debian-a… Lijepo iznenađenje u svakom slučaju. Instalacija ide u tekstualnom modu i opće nije komplikovana… Prema onome što sam vidio na oficijelnoj stranici od iduće verzije dolazi GUI instaler… To će biti po mom mišljenju biti veoma dobar potez za sve one ljude koji zaziru od Linux-a…
Veliko iznađenje je usljedilo kada su se podigli X-i (naravno iz prvog pokušaja) i kada se ukazao prelijepi GNOME 2.8…
Brz je, dolazi na jednom disku… Svijet je postao definitivno ljepše mjesto za življenje onima koji su molili za Desktop Linux…
Nažalost, nemam previše vremena, a o ovome bi se mogla knjiga napisati…

[quote]Mark Shuttleworth je zanimljiva ličnost. Rođen je na godišnjicu Hendrixove smrti 1973. u Južnoafričkoj Republici (JAR). 1995. osnovao je Thawte kojeg je 1999. prodao VeriSign-u. Bio je drugi svemirski turist, 25.4.2002. je u Sojuzu TM-34 poletio na ISS (International Space Station) gdje je sudjelovao u istraživanjima vezana uz AIDS i ljudski genom. Osnovao je Shuttleworth Foundation koja financira edukativne projekte u JAR-u.

Jedna od Markovih kompanija je i Canonical koja stoji iza Ubuntu Linux distribucije i još nekih open source projekata.

Ubuntu je afrička riječ koju opisuju kao “previše lijepu da bi ju preveli na engleski”. Esencija te riječi glasi da je neka osoba potpuna samo uz pomoć drugih ljudi. Naglasak je na dijeljenju, dogovaranju i zajedništvu. Kao stvoreno za open source. Dosta ljubavi, gdje je tu Linux, čujem kako već negoduju nestrpljivi čangrizavci. :slight_smile:

Pod haubom Ubuntu Linuxa kuca Debianovo srce, i to ono nestabilno (“sid”). Ubuntu dolazi na jednom CD mediju, instalater je u tekstualnom modu (u slijedećoj inačici je planirana njegova zamjena grafičkim sučeljem), glavno stolno okružje je Gnome, KDE-a nema. Planirano je izavanje nove inačice svakih 6 mjeseci i podrška za izdane inačice slijedećih 18 mjeseci. Nekima će se dići kosa na glavi kad čuju da se u Ubuntuu sve podešava uz pomoć grafičkog sučelja. Cilj autora je da distribucija bude što jednostavnija za korištenje, ali ne račun smanjenih mogućnosti. Pojedini recenzenti tvrde da je Ubuntu u tome uspio. Drugi opet tvrde da je ovo prva distribucija za koju se može reći da je spremna za desktop računala. Nisam imao prilike isprobati Ubuntu, ali planiram to uskoro napraviti. Još danas i sutra moguće je naručiti štampane CD-ove koje Canonical besplatno šalje u sve zemlje svijeta. Navodno su ih već poslali 340 000 komada.

Glavni programski jezik koji se koristi u razvoju Ubuntu distribucije je Python pa će ljubitelji zmija imati sve što im treba za razvoj. Ostali će morati skidati dodatne pakete.

Čini mi se da Ubuntu nije još samo jedna od novih distribucija koje niču kao gljive poslije kiše. Ima sve preduvjete da postane jedan od glavnijih igrača na Linux sceni.
[/quote]

jel ko skonto kako se moze kompajlirat kernel na Ubuntu?
nigdje nemogu da nadjem sorce…
ai kad otpakujem svoj i ukucam make menuconfig prikaze mi nekakve error-e…
jel ko skuzio do sada u cemu je caka ?

ps
nebi inace pokusavo kompajlirat…ali kad pokusam da kompajl. driver za modem onda mi kaze da trebam instalirat kernel-sorce…jer nemoze da nadje autoconf.h

Pregledat ću stvar ovih dana, kada se vratim kući…

Evo prije neki dan sam dobio 10 CD setova Ubuntu linuxa (“printed CD’s” naruceni sa Ubuntu web stranice), pa ko je zainteresovan da ga isproba neka se javi na PP ili na broj telefona 061/775-755 da se dogovorimo kako i gdje.
P.S. U Sarajevo idem u januaru, ne znam tacno kada, ovisi od ispitnih rokova, tako ako neko gore ima da je zainteresovan neka mi se javi prije nego krenem da mogu ponijeti.

Imam prijateljicu u gradačcu pa češ mi to poslati po njoj ako je moguće. O detaljima ću te kasnije obavijestiti.

A koja je minimalna konfiguracija potrebna ?

OK, nije problem nikakav. :slight_smile:

Kaže tamo ovako, ako ne laže, 32 MB RAM i 1,8 GB HD prostora za standardni Ubuntu desktop sistem ili 350 MB za minimalnu instalaciju.