Ubuntu Linux

Jeste li dosli u posjed Ubuntu Linux distribucije?

Jaaaaako dobra, debian bazirana, cak je razvijaju debian developeri, distribuira se na jednom CD-u sa GNOME 2.8, Evolution 2.2, firefox 1.0 itd…

novi release je uredno svakih 6 mjeseci i imaju jako dobar community.

Ubuntu na africkom znaci humanost prema drugima i ono sam sto jesam zato sto smo to svi mi. totalno kool.

donosim kopiju prvog release-a i drugog pre-release-a pa se eto mozemo i vidjeti negdje da to predam nekome.

BGz

P.S. Nedavno su izbacijli i Kubuntu KDE+Ubuntu base isto na jednom CD-u (KDE 3.4) pa i to nosim.

[quote]
Nedavno su izbacijli i Kubuntu KDE+Ubuntu base isto na jednom CD-u (KDE 3.4) pa i to nosim.[/quote]

this is how it is: nabavio sam ubuntu linux malo “davnije”, i uspio da podesim modem tek danas tj danas i juce se lomatam da ga nastimam, evo upravo saljem post preko ubuntu+wvdial+mozilla-firefox, al sam se zato pošteno namučio dok sam snimio ovaj modem, ali trud se hvala Bogu isplatio, eto ja sam zainteresovan za KUBUNTU, a preporucujem ti da ako si u SA , poneseš na maraton u nedjelju 27.03 na ETF, imaš obavještenje na main page…

…pošto sam početnik što se tiče linuxa, kudio sam BHLD (debian) radi sporog pravljenja stabla paketa pa sam mislio da je to i sa ubuntu-om posto je debian, ali što se tiče ubuntu paketiranja stvar je prošla ok, snimio sam kernel headere i kompajlirao drivere za modem, ali pošto nije bilo boot scripte za ubuntu samo suse red hat etc, morao sam zaobilaznim putem ali nebih sad da vazim oko ovoga, znaci ako mozes da poneses na maraton bilo bi super za ostalu raju, jer bi svi bili na jednom mjestu, a ako ne dođeš cucemo se pa ugovoriti meeting.

ps:
jedino što me nije obradovalo je da nisam mogao koristiti bosnian, trenutno sam na slovenskom jeziku i tastaturi lol, jer nisam mogao odabrati crotian, jer ga nema, ima samo tastatura, a serbian je na cyrillic (znam citati i pisati ali eto uzeh slovenščina), kada uzmem bosnian, eror je negdje sa XKB ?!, ali pošto nemam dovoljno znanja o tome nisam barkao, nego ću nekoga pitati, ali prvo da vidim kakav je kubuntu.

Pravu je brz ovaj ubuntu, a sad malo zamjerki i pitanja,

• kako ću se diskonektovati sa ovog wvdiala na normalan nacin,
  • svaki put moram iznova insmod, mknod i ln -f, da bi se mogao konektovati modem je intel536ep,
  • kada idem kao user moram chown na nekoliko fileova i opet mi kaze da je daemon umro neocekivano lol,
  • nemam našu keyboard tj. bosnian,
  • nemogu da nađem win particije?! gdje bi trebale da se nalaze u mnt u media u dev u boot pa nema ih nigdje nije valjda da ih rucno moram mountati - kako,
  • kada hoću nešto da snimim na disketu, npr. copy (u mountovanu disketu) ali kada to otvorim ponovo nigdje file-a…

THANKS

Za Intel536ep modem, imaš u source code paketu startup skriptu ‘Intel536_boot’. Ako nije automatski prepoznao distribuciju (a vjerujem da ne zna prepoznati novije Debilane) iskopiraš u ‘/etc/rc.d’, pa jedan chmod +x Intel536_boot, e sad imaš više opcija kako da se to starta, ili edituj boot.local ili update-rc.d
Ako ti nije mrsko, kad proradi dodaj uputstvo na http://start.linux.org.ba/I536ep

Za wvdial, ne sjećam se više, ali killall pppd će te sigurno diskonektovati. (mada bi trebao i sam wvdial imati neku opciju). Ili možda da probaš sreću sa gnome-ppp, da se uklopiš u taj GNOME desktop.

Problemi sa našom tastaturom su do GNOME-a, u jednoj verziji radi (2.6), u drugoj ne (2.8 ). Ili ko bi im već znao, mora negdje biti bug-report (čini mi se da Vedran prijavio na njihovu bugzillu?) Zaobiđi tu totalno GNOME koristeći komandu setxkbmap bs. Stavi u neku startup skriptu (’~/.xinitrc’ ?)

To sa particijama, ma mora negdje biti već napisano, ljudi moji, po milijardu puta govorimo iste stvari. Dakle, RTFM :wink:

ma imam “samo” : rc0.d, rc1.d, rc4, 5, 6 … rc.s.d, pa nisam znao u koji ću lol, itako da nisam “otklonio kvar”, ali nije bitno samo sam htio da vidim moze li mi modem na ubuntu, posto na suse 9.1 i 9.2 imam “začepljenje” nakon 1 minute, a na 9.0 i na mdk 10.1 radi super, sto se tice wvdial-a, kada ga pokrenem preko konzole i kada on uspostavi vezu mozes u konzoli šarati do sutra ništa ga neće prekinuti, osim ako pritisnem alt+F4, probao sam u drugoj root konzoli sa killall pppd i on ga je “indeed” prekinuo ali ovaj se nije dao pa je nakon pet sekundi automatski poceo sa reconnecting, stoga ovaj unbuntu nema perspektive na mom kompjuteru zbog sitnih problemcica sa kojim se nemam kad baviti, probaću sa kubuntuom ako ga nabavim racunam da je brz kao i ovaj ubuntu (to mu je jedan malo veći plus, pošto mi je starija mašina), pa se javim…

jarane (ovaj sa ubuntuom), javi se ba da znamo sta ćemo za taj Kubuntu

[quote]- nemam našu keyboard tj. bosnian,

• nemogu da nađem win particije?! gdje bi trebale da se nalaze u mnt u media u dev u boot pa nema ih nigdje nije valjda da ih rucno moram mountati - kako,
  • kada hoću nešto da snimim na disketu, npr. copy (u mountovanu disketu) ali kada to otvorim ponovo nigdje file-a…

THANKS[/quote]
Nevjerovatno kako su razmaženi ovi savremeni Linux korisnici :wink:

• http://l10n.linux.org.ba/tastatura.htm - ja kada sam prisiljen da radim pod Gnomeom pokrenem kxkb
  • da, moraš
  • ako ne umountuješ disketu prije vađenja, nestaće ti sve što si pisao na nju

Adis je svakako mislio na /etc/init.d/ :wink: šta ćeš, puno se Slacka koristi…

Molim moderatora da ovu temu prebaci sa Oglasne ploče na grupu Debian (Ubuntu je derivat Debiana).

Adis je svakako mislio na /etc/init.d/ :wink: šta ćeš, puno se Slacka koristi…

Molim moderatora da ovu temu prebaci sa Oglasne ploče na grupu Debian (Ubuntu je derivat Debiana).[/quote]

ovo je možda bilo namijenjeno za oglas ali otislo se malo dalje…

[quote]
Nevjerovatno kako su razmaženi ovi savremeni Linux korisnici :wink:

• http://l10n.linux.org.ba/tastatura.htm - ja kada sam prisiljen da radim pod Gnomeom pokrenem kxkb
  • da, moraš
  • ako ne umountuješ disketu prije vađenja, nestaće ti sve što si pisao na nju[/quote]

hehe dobro si, kada si prisiljen evo i ja sam sebe prisilih lol, probavao sam sa editovanjem fstab-a ali nisam baš vrsan u tome, evo čekam kubuntu pa da onda probam sa fstab-om kako treba ako zatreba…

btw onaj link sa bs ne radi…

Koliko je meni poznato, za disketu se u fstab moze unijeti (ukoliko vec nije) opcija sync tako da se informacije odmah pisu na disketu.

Kas vi već rekao, kad ti wvdial “zauzme” terminala probaj sa CTRL+C :slight_smile:

(a ako te zanima šta znači CTRL+C, prouči malo kill komandu, i SIGTERM)

A što se tiče /etc/init.d i /etc/rc.d direktorija, ko bi sad tu sve pohvatao, Slack ima svoju filozofiju, na SuSE je rc.d symlink na init.d, pa onda RedHat i Debian…
Jedno je sigurno, ili je jedan, ili je drugi, a trećeg nema.

dobar ctrl + c,
a onaj boot.local neznam gdje da trazim, trazio sam u etc, malo po ostalim i bilo mi mrsko reko odoh vas pitati, ali sve sto vise hocu da popustim ovaj ubuntu sve vise mi se otvara posao, neznam ako neko jeoš bude htio ovaj ubuntu, i ako bude imao problema sa “no dial otne”, treba samo zamijeniti u wvdial.conf aATZ sa ATX3, staviti stupid mode = 1 (ja sam tako uradio i nemam terminal based nego odmah “uletim”)

dok sam probavao da manuelno mountujem particije, ubacio sam red /dev/hda1 /win/c, i tamo još nekih “džidža”(i nije radilo), ali sada nemam floppy i cdrom nikako u “disks” lol, helem izgleda da sam nesta pokvario, kada kucam mount /dev/fd0, kaze da u fstabu nema /fdo, a IMA, ma nemam sad vremena da istrazujem sta je, eto rekoh vam ja, sve što više neću da barkam oko ubuntua ono sve više i više traži da nešta pokušavam…

greetings

posto ja sada zivim i radim u ZG, pravo mi je kool bilo instalirati Ubuntu sa BH lokalizacijom, odmah sam se sjetio Safira.

Dofuracu u nedelju na maraton, ali samo na kratko da predam CD-ove i da malo vidim ljude.

Ako mene pitate, manite se ubunta. Mislim ako oces imalo ozbiljno da prihvatis linux, makni se ubunta I nabavite neku od “pravih” distribucija

A ko oce nek naruci djabe cdove sa: http://shipit.ubuntulinux.org/

[quote]Ako mene pitate, manite se ubunta. Mislim ako oces imalo ozbiljno da prihvatis linux, makni se ubunta I nabavite neku od “pravih” distribucija

A ko oce nek naruci djabe cdove sa: http://shipit.ubuntulinux.org/[/quote]

Ja bih se najradije prihvatio SuSE-a, ali mi “ledi”, koristim Mandrake 10.1, ali sad trenutno eksperimentisem sa Ubuntu-om, testiraam modem - radi (koji mi na SuSE-u nije mogao da radi kako treba)…
Ako bi nekad nekome zatrebalo ovako mi izgleda /etc/wvdial.conf: koji nije bio tu pa sam editovao

[Dialer Defaults]
Modem = /dev/modem
Baud = 57600
Init1 = ATX3
Init2 = ATM0
Phone = 1499
Stupid mode = 1
Username = ****
Password = ****

stupid mode je da ne prijavlje terminal window, init1 = ATX3 je da ne ceka dial tone, init2 = ATMO je da modem ne “vrišti”…
hint : CTRL + C za disconect …

Bolje vrijednosti za Init1 i Init2 stringove mogu se naći u manual stranici za wvdial ili wvdial.conf. A preporučljivo je da je Init1= ATZ (reset modema).

BTW, ne bi više trebalo biti problema sa Intel-536ep modemom, barem ne na SuSE 9.2, a i imam osjećaj da je prije ledio na SuSE-u zbog problema sa kinternet, a ne zbog samog drajvera. Može biti da me osjećaj vara, ali probavao sam na SuSE-u sa custom kernelom i pppd, i samo prilikom korištenja kinterneta bi se dešavalo da se I/O uređaji “zalede”, a i to samo nakon sljedeće sekvence: neuspio prvi pokušaj konekcije sa kinternet, pppd javi nekakvu glupu grešku (ne sjećam se više), konektujem se ponovo, ali prilikom diskontektovanja tastatura i miš odu na vječna lovišta.

Naravno, koristi posljednju verziju drajvera, 4.69, a ne onu uz SuSE (ova preporuka stoji i na http://start.linux.org.ba/I536ep )

[quote]Bolje vrijednosti za Init1 i Init2 stringove mogu se naći u manual stranici za wvdial ili wvdial.conf. A preporučljivo je da je Init1= ATZ (reset modema).

BTW, ne bi više trebalo biti problema sa Intel-536ep modemom, barem ne na SuSE 9.2, a i imam osjećaj da je prije ledio na SuSE-u zbog problema sa kinternet, a ne zbog samog drajvera. Može biti da me osjećaj vara, ali probavao sam na SuSE-u sa custom kernelom i pppd, i samo prilikom korištenja kinterneta bi se dešavalo da se I/O uređaji “zalede”, a i to samo nakon sljedeće sekvence: neuspio prvi pokušaj konekcije sa kinternet, pppd javi nekakvu glupu grešku (ne sjećam se više), konektujem se ponovo, ali prilikom diskontektovanja tastatura i miš odu na vječna lovišta.

Naravno, koristi posljednju verziju drajvera, 4.69, a ne onu uz SuSE (ova preporuka stoji i na http://start.linux.org.ba/I536ep )[/quote]

kako se prije ne sjetih CTRL+C, tako gasim dosemu…

ono sa ubacivanjem boot scripte je malo komlikejšn za mene (skoro sam poceo da se bavim Linuxom), pa nisam nista uradio, da bi mogao staviti na start.linux.org.ba/I536ep

ovaj ATZ je po defaultu tu, ali dok je on stalno mi javlja no dial tone, pa sam malo googlao, i nasao da treba izmijeniti Z u X3,
a meni je nesto poznato to zaleđavanje svega, na 9.0, kada snimim rpm drivere uvijek nakon prvog pokusaja sve se zaledi…

nije problem do modema sto mi SuSE “ledi”, to je jos misterija… znaci, suse 9.2 ledi bilo sa modemom bilo bez njega, a na 9.1 sam imao bukadam problema, nije ledio, ali kada kompajliram drivere, cim startam konzolu javlja mi neku gresku, non stop, i ispisuje je bez prestanka, nemozes je ukinuti moras alt F4, sada u vezi modema, kada kompajliram najnovije drajvere sa intelove str. sve prođe glat, ali kada se konektujem nakon minute ili dvije veza stane jednostavno nema protoka podataka, to je bilo na 9.1, a na 9.2 mi je jednom proradio cak imam dokaz za to, (ostavljen post na forumu) kada je konekcija radila ali kada sam ponovo snimio taj isti suse i isto ponovio sa driverima konekcija se zacepila, ma gori mi je problem sto mi suse ledi sam od sebe nego modem, neko mi rece da kompajliram kernel (šta je to lol)… ali evo cekam na 9.3, pa da vidim šta će biti

za Vedrana, onaj floppy ne reaguje, mountujem snimim, umountujem, nista se ne desi, cak mi nekada kaze da je busy:

root@ubuntu:/media/floppy0 # mount /media/floppy0
root@ubuntu:/media/floppy0 # cp /home/aldin/Desktop/a.c /media/floppy0
root@ubuntu:/media/floppy0 # umount /media/floppy0

root@ubuntu:/media/floppy0 # mount /media/floppy0
root@ubuntu:/media/floppy0 # cd /media/floppy0
root@ubuntu:/media/floppy0 # ls
root@ubuntu:/media/floppy0 # cp /home/aldin/Desktop/a.c /media/floppy0
root@ubuntu:/media/floppy0 # ls
a.c
umount: /media/floppy0: device is busy
root@ubuntu:/media/floppy0 #

ma nema veze… mozda proradi

Aldine to sto ti kaze “Device is busy” jer zato sto pokusavas da umountujes /media/floppy0 , a nemozes, jer se nalazis vec u tom direktoriju… izadji iz /media/floppy0 i onda uradi umount /media/floppy0

tj:

cd /
mount /media/floppy0
cp /put/do/file.a /media/floppy0
umout /media/floppy0

to je to :slight_smile:

A koje su to po tebi “prave” distribucije i zašto su ostale “lažne”? (garant se ispod ne nalazi Linux kernel nego BSD ;))

Ah, uvijek iste priče . :x