Ubuntu Muslim Edition

Kakva prasina kh, kh, kh
I to jos na asfaltu :frowning:
Zbog cega vi dizete prasinu, ko zeli da isproba neka downloaduje i nek testira.
Tko ne zeli neka barem rahet suti, znam da ima komunista jos uvijek, ali znam isto tako da ko skine cristian edition da ce respektovati i muslim edition.
Ne znam kako niste dizali prasine sa onom sto sam ja postavio Xmas verzijom, a dizete prasinu sa ovom.
Nije losa zamisao iz religijskog aspekta gledanja, valjda ce pametni ljudi shvatiti pa napraviti malo software i za religiozne stvari da se ipak malo bolje shvatim.

Eh kad bi tako bilo sutio bi ja.

Na tvoju srecu propustio sam taj tvoj post sa Xmas vrerzijom, inace bi te dobro izsib’o :wink: .

Sumnjam da hoce. Ali cilj ubuntu me-a (kako pise na stranici) je jednostavno da olaksa braci koja koriste linux a ne da motivise bracu koji ne koriste linux da pocnu koristiti linux. Dakle covjek nije to pokrenuo iz zelje da promovise FOSS i ne vidim zasto bi to bio problem.

Pa naravno da ne vidis - moderator je obrisao …

Ziv bio - fork pravi ko hoce kad hoce iz razloga iz kojeg hoce - to je bila i poenta free softvera. Ako ti se ne svidja stacu ti ja. Ako ubuntu muslim edition nema poente onda kakve poente ima BHLD ? Muslimana ima oko milijardu … mnogo manje ima “musterija” za bhld pa opet si i ti bio zagrijan da pravis bhld.

Ne bi bilo pametnije.

Pa cemu onda supljiranje ovoliko kad ne mislis da je to losa stvar?

Testni hamo nece da pomaze ubuntu a hoce da pomaze ubuntu me … Dalje kad pravis distribuciju onda si “sam svoj gazda”. Kad pravis metapaket ovisan si o drugome.

Ono sto si ti napisao je bio flame a ne diskusija. A flame je u neku ruku nasilno nametanje misljenja.

http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=3469
Izvoli link i vidi koliko je star, a ovdje odmah se uhvatila zbrka bespotrebno.
Nije to vise niti sto je ubuntu, niti nekakvi programi niti distribucije, jednostavno palo je u oko ono “Muslim” sta ima veze lakse bi preboljeli da je “Satanic” ili nesto deseto (vjerujem da nebi bilo niti jednog odgovora na takvu temu), gledajuci po onome sto je napisano za jednu temu za jedan dan i uopste nisam niti citao ono sto je napisano iskreno ode previse ovo daleko
OFF TOPIC

Jedino sto je glupo u svemu tome je da ti tvoj Ubuntu treba govoriti kad je namaz :roll: pa s toga nekako sve te “religion based” distribucije bas i nemaju smisla…

Licno ne koristim tu funkciju uopste - medjutim neki ljudi koriste i korisna je - jer ako se duboko skoncentrises na nesto izgubis osjecaj o vremenu pa se moze desiti da propustis. Opet rekoh - znam ljude u bosni koji to koriste i koji to sad ne mogu koristiti jer su presli na linux a ne znaju instalirati …

Po tebi je onda glupost koristiti i Sunbird :wink:

Ubuntu kao distro mi ima poentu ali Ubuntu ME, CE, WhateverE mi ima smisla koliko i ovo: http://parker1.co.uk/satanic/
Mrsko mi se raspravljat, ionako prica ne vodi nigdje (pametno).

eto vidite opt se dize prasina
oko muslimana.

ma sta vam je ljudi?!
ako je neko napravio distro za muslimane, hristijane , jevreje, ateiste…
to neznaci da se ja sad trebam naloziti na to sve.
postoji puno dobrih interaktivnih multimedia kur´ana i biblija itd
i ovo bi bila dobra stvar za ivz (da ima halall software) npr.

“I jos bolje tripple boot jewish-christian-islamic (za zblizavanje svijetova)”

@vedran
kod onog “sevapa za ukrast”

moj bi ti shejh opalio samar i naredio
da godinu dana hranis mahluk (ptice) kuruzima
:slight_smile:

ako je vijerniku drago da postoji ubuntu za njegove dnevne i vjerske potrebe,
onda ce ga i koristiti, i biti zadovoljan.

i Gospodar svijetova ce se smijati, i biti sretan zbog ljudi.

That´s all folks.

mir vama svima!!

@adioe3: Slažem se, metapaket bi bio bolja solucija, al što onda BHLD nije tek metapaket
Debian-a (jel ono bilo na Knoppix-u?)? Naravno da je to efikasnije meni i tebi, ali nekome ko nema
3 čuke o računarima nije! Nekome se na to sve i neda kucati

sudo apt-get install ubuntu-muslim-desktop

bez obzira što će taj paket promijeniti i temu i sve, bla bla bla. Nekome je jednostavno ljepše startati
live CD. Usput, i meni je muka kad instaliram Ubuntu i onda moram 3/4 Gnome-a brisati, pa staviti Fluxbox,
MPlayer i ne znam ti šta. Zato ima Ubuntu sa Fluxbox instalacijom. To je samo drukčiji flavour.
To je čar live distribucija. Neko će uzeti taj cd zbog gdesklet-a koji mu tačno kaže kad treba klanjati
i usput će otkriti još hrpu drugog softvera tipa Inkscape i sl, a inače nikad ne bi to uradio.

Ja sam prijatelja nagovarao godinu dana da instalira Linux i svi razlozi džaba - na kraju ga je instalirao
zbog mencodera-a. Vremenom je pak počeo i surfati na Linuxu. itd.

Muslim Edition se treba shvatiti više pragmatično nego “Equal but separate”.

ovakve i slicne teme na internet forumima se veoma brzo prilicno dobro popune… sto li…

pa koja je onda poenta pravljenja bhld-a, me je napravljen sa svrhom, i mislim da je ok, a ako postoji grupacija, nebitno dal’ je vjerska, nastrana… il kakva vec, ako ce svojim “clanovima” olaksati odredjene stvari custom verzijom nemam nista protiv toga.

kao muslim podrzavam ubuntume

Poenta pravljenja BHLD: http://start.linux.org.ba/BHLD2#Ciljevi
@canci: Napravi BHLD kao metapaket mi cemo ga takvog i objaviti.

Ubuntu ME ima smisla. Ubuntu ME ima poentu. Ubuntu ME je lijepa distribucija. Ubuntu ME je krasan.
HITLER. (Mozemo li sada zavrsiti ovaj post?)

ne, pitanje za bhld je bilo sarkasticno… :smiley:

Ne, to je jako pametno, obzirom da MOJ/NAS namaz nije bas svaki dan u isto vrijeme, vec se pomijera po par minuta, zavisno od Sunca na nebu. A zena koja je u hajzu ne moze obavljati namaz u tom periodu, tako da nakon heftu ima ko da je podsjeti, da Allah s.v.t. nagradi sve ljude koji su doprinijeli razvoju UbuntuME.

Ne, to je jako pametno, obzirom da MOJ/NAS namaz nije bas svaki dan u isto vrijeme, vec se pomijera po par minuta, zavisno od Sunca na nebu. A zena koja je u hajzu ne moze obavljati namaz u tom periodu, tako da nakon heftu ima ko da je podsjeti, da Allah s.v.t. nagradi sve ljude koji su doprinijeli razvoju UbuntuME.[/quote]
Malo mi je to neprakticno hanumice. Racunari veliki, teski, i nenose se stalno sa sobom. Puno bi bolje bilo tu aplikaciju napraviti za mobitele (mozda vec postoji?).

Onda su i Microsoft Outlook i Google Calendar i Kdepim itd. svi neprakticni …

Onda su i Microsoft Outlook i Google Calendar i Kdepim itd. svi neprakticni …[/quote]
Google Calendar je najprakticniji od gorenavedenih jer mu se moze dostupiti sa bilo kojeg racunara ili mobitela koji ima pristup internetu.

Druga dva su “ugradena” i tu su gdje su. Ako nisi po citav dan pred jednim te istim racunarom nisu neko dobro rjesenje.

Iz tog razloga ja nikada nisam koristio ni Outlook ni slicne aplikacije. Sve sto mi treba je u dzepu ili u elektronskoj ili papirnoj formi.