novi sam. Nemam pojma o linuxu, ali ubuntu distribucija mi djeluje ok.
Na jednoj stranici pročitao sam da je ubuntu besplatna distribucija, ali SAMO ako se koristi u privatne svrhe. Kažu da se za komercijalne svrhe mora plaćati pa vjerujem da mi vi možete pomoći.
Zbog GP licence moras prijaviti i platiti ako ces koristiti neciji open source u komercijalne svrhe. To jest, naplacivati svoj program baziran na tom kodu.
Ubuntu je free software što se prevodi kao slobodan softver , a ne kao besplatan softver Detaljnije objašnjenje tog koncepta je dato ovdje: http://www.gnu.org/ http://www.gnu.org/philosophy/selling.html
(dao bih ti link na našem ali je naš wiki trenutno u fazi rekonstrukcije)
Što se tiče konkretno Ubuntu Linux distribucije, ona se nudi za besplatan download (što znači da je besplatan), a kako je slobodan softver to znači da ga možeš redistribuirati, modifikovati i koristiti kako god želiš. Nema skrivenih uslova, trial perioda, reklama, spywarea itd.
Imaš npr. i RedHat Enterprise Linux koji nije besplatan ali je slobodan. On se ne može donwloadovati besplatno, ako pratiš download linkove na kraju ćeš doći do login stranice. Šta znači onda “sloboda” u praksi? To znači da su ljudi iz CentOS projekta bili u stanju da naprave besplatnu distribuciju koja je po svemu slična RedHat Linuxu osim po imenu. CentOS se može besplatno downloadovati. Međutim CentOS nije RHEL Ako pokušaš platiti čovjeku iz RedHata da ti popravi server, odbiće te jer ne koristiš pravi RHEL. RedHat zapošljava najbolje stručnjake u toj oblasti, ključne kernel hackere, driver developere itd.
U biti se sve svodi na podršku i druge usluge vezane za softver. Ne znam koliko ti je poznato da se IBM danas skoro isključivo bavi uslugama a ne proizvodima.
Ovo nije tačno, naglašavam da nije tačno, ULK je godinama prodavao Linux distribucije koje smo besplatno downloadovali sa neta, odnosno naplaćivali smo uslugu prženja na CD i slanja poštom (i to po cijeni koja je u biti poštarina + medij). Nikome ništa nismo morali prijaviti.
Pa koristiti ću Ubuntu kao OS na kojem ću razvijati nešto i naplaćivati. To je valjda ok?
[quote=vedran]Ubuntu je free software što se prevodi kao slobodan softver , a ne kao besplatan softver Detaljnije objašnjenje tog koncepta je dato ovdje: http://www.gnu.org/ http://www.gnu.org/philosophy/selling.html
(dao bih ti link na našem ali je naš wiki trenutno u fazi rekonstrukcije)
Što se tiče konkretno Ubuntu Linux distribucije, ona se nudi za besplatan download (što znači da je besplatan), a kako je slobodan softver to znači da ga možeš redistribuirati, modifikovati i koristiti kako god želiš. Nema skrivenih uslova, trial perioda, reklama, spywarea itd.
Imaš npr. i RedHat Enterprise Linux koji nije besplatan ali je slobodan. On se ne može donwloadovati besplatno, ako pratiš download linkove na kraju ćeš doći do login stranice. Šta znači onda “sloboda” u praksi? To znači da su ljudi iz CentOS projekta bili u stanju da naprave besplatnu distribuciju koja je po svemu slična RedHat Linuxu osim po imenu. CentOS se može besplatno downloadovati. Međutim CentOS nije RHEL Ako pokušaš platiti čovjeku iz RedHata da ti popravi server, odbiće te jer ne koristiš pravi RHEL. RedHat zapošljava najbolje stručnjake u toj oblasti, ključne kernel hackere, driver developere itd.
U biti se sve svodi na podršku i druge usluge vezane za softver. Ne znam koliko ti je poznato da se IBM danas skoro isključivo bavi uslugama a ne proizvodima.[/quote]
Da, razumijem sada. U principu kada je slobodan softver ja mogu od Ubuntua napraviti novu distribuciju. Ako sam dobro razumio. Ali ko prepravi RedHat i napravi novu distribuciju nece dobiti podrsku od RedHat covjeka tj. nece htjeti naplatiti i raditi. A ove server, cloud verzije to je isto kao npr. Windows Server 2003. Je li tako? Hvala.
[quote=vedran]
U biti se sve svodi na podršku i druge usluge vezane za softver. Ne znam koliko ti je poznato da se IBM danas skoro isključivo bavi uslugama a ne proizvodima.[/quote]
Samo mala ispravka. RedHat inženjeri će drage volje podržati CentOS ako platite za podršku. CentOS je 100% bug-for-bug, binarno kompatibilni klon RHEL-a, i dovoljno je instalirati par RedHat paketa da napravite konverziju RedHat->CentOS (a može i obrnuto).
Da pokušam ilustrirati razliku između CentOS-a i RHEL-a:
Zamislite da imate zbirku zadataka iz matematike (sa rješenjima)
RedHat izdanje zbirke je lijepo ukoričeno, u finom papiru i lektorisano.
CentOS zbirka je isprintana na običnom kopir papiru, nije uvezana, ali ima sve iste zadatke i rješenja, što je sasvim dovoljno talentovanom matematičaru.
Za kojima treba još nešto ekstra, RedHat sasvim slučajno (lol) zapošljava pisca zbirke zadataka, autora knjige u kojoj je objašnjena teorija i još mnogo profesora, od kojih neki imaju Nobelovu nagradu iz raznih oblasti matematike.
slobodno koristi Ubuntu u komercijalne svrhe. GPL ti to dozvoljava. Jedna od rijetkih restrikcija u GPL-u je da uzmes open source i izdas ga pod nekom drugom licencom. GPL licencirani software mozes koristiti u privatne i komercijalne svrhe, mozes ga prodavati, mozes mijenjati kod, mozes koristiti dio ili cijelokupan kod u svojim projektima… Sve legalno.
Napravio sam live dvd… nisam još snimio jer moram napraviti backup nekih svojih podataka itd.
Na prvi pogled djeluje solidno, iako malo neobično. Jako brzo iako ga startam sa DVD-a.
Ono što ne mogu da pronađem, a pročitao sam, jeste da bi LAMP trebao doći uz ovu distribuciju?
[quote=xstudio]Hvala svima.
Ovaj post pišem sa Linux Ubuntu.
Napravio sam live dvd… nisam još snimio jer moram napraviti backup nekih svojih podataka itd.
Na prvi pogled djeluje solidno, iako malo neobično. Jako brzo iako ga startam sa DVD-a.
Ono što ne mogu da pronađem, a pročitao sam, jeste da bi LAMP trebao doći uz ovu distribuciju?
toram
copy2ram
… copy all files (all required and optional modules) to RAM. You’ll need at least 320MB of RAM to do this and boot Slax properly. This will slow down the boot phase but it will speed up Slax!