Ubuntu & ShipIt

U neočekivanom potezu, Canonical je objavio da neće nuditi besplatne CDove Ubuntu 6.10 (Edgy Eft) kroz popularni ShipIt program:
"Trenutni plan je da nastavimo sa slanjem Ubuntu 6.06 LTSa, jer je on dugoročno podržan (tri godine), a Ubuntu 6.10 (Edgy Eft) će biti dostupan samo za download. Edgy CDovi će, ipak, biti dostupni Ubuntu lokalnim timovima i drugim velikim distributorima koji su u dobroj poziciji da šire poruku Ubuntua. Druge Linux zajednice, koje su zainteresovane u dobijanju većih količina Ubuntu CDova, ih mogu naručiti po cijeni od €1.50 po CDu. Za više informacija pogledajte ShipIt planove u najnovijim Ubuntu sedmičnim novostima."
Ubuntu te timove zove “LoCo” (localization) timovima, no njih ne treba miješati sa Launchpadom, na kojem već postoji Ubuntu-l10n-bs tim (kao neki tim čiji su članovi Bosanci i Hercegovci i rade na prevodu Ubuntua, prijavljivanju bugova i sl).
LoCo tim znači IRC kanal, više od 5 članova, mailing listu, stranicu na wikiju, regionalne sastanke, i sl. Hrvatski tim već postoji, oni imaju sve gore nabrojano (http://www.ubuntu-hr.org) i oni će dobiti Ubuntu CDove besplatno. Da bi otvorili LoCo tim, potrebno je uraditi sve navedeno ovdje.
Iako bi ovo trebalo biti samo novost, postavlja se pitanje: da li bi mi mogli osnovati neki takav tim? Ima nas dovoljno korisnika…a i CDove bi mogli dobit besplatno. Širiti duh Ubuntua. :mrgreen: