Microsoft, Siemens itd. su FIRME - kad im platis, dadnu ti dobru kameru, podrsku itd (mada kod m$a je i to upitno )
ULK nije firma - to je udruzenje.
Ok, hajd samo objasni kako ti to zamišljaš - da ULK ima policu sa svih nekoliko stotina linux distribucija? Pa kolika bi ta polica trebala biti? Koliko bi koštao bandwidth da se sve to poskida? Drugo, kako zamišljaš da daje podršku jedna neprofitna organizacija koja nema zaposlenih i koja je sastavljena od šačice volontera (koji uglavnom imaju druge poslove 8 sati dnevno i jedva se povremeno sastanu)? Svrha ULK nije da daje podršku nego da omogući ljudima (dobrovoljnu!) razmjenu ideja, softvera, savjeta.
Imam jedan disk koji služi samo za Linux distros, pa i na njemu ima mjesta za svega 15ak vodećih distribucija (ovaj hoće CD, onaj hoće DVD, onaj treći hoće 64-bit…) Da ne govorim da koristim bandwidth svoje firme za download. Drugi su manje više u istoj poziciji. Ubuntu gamers edition je jedna zastarjela distribucija (baziran na Edgyju i to RC) na koju je preloadano par desetina igrica i neki drajveri. Sve se to može zasebno skinuti kroz synaptic. Ljudi koji pokušavaju išta pametno raditi sa modemskom konekcijom trebaju pogledati na kalendar, broadband je jeftin i dostupan, modem je za ljude koji ne koriste ništa osim maila i eventualno povremeno google. Ukratko, mislim da je tvoj nastup a posebno kasnija reakcija pravo bezobrazan i da sada ne zaslužuješ da ti iko išta pošalje sve i kad bi imao.
“ULK nije firma - to je udruzenje.” Udruženja se ugledaju na firme - u suprotnom ekonomski proces ih izbacuje iz tržišta ravno u historiju.
“Ok, hajd samo objasni kako ti to zamišljaš - da ULK ima policu sa svih nekoliko stotina linux distribucija? Pa kolika bi ta polica trebala biti?” Koliko precizan moram biti? Ok. CD, DVD je obično 2-3mm pomnožimo sa eto recimo impresivnom brojkom od hiljadu različitih distribucija dobijemo brojku od najviše 3000mm uredno posloženih CD-ova ili drugim rječima 3 metra - dakle jedan fin regalčić koji može stati u bilo čiju sobu. EVO ja doniram ugao svoje spavaće sobe ULK-u
"Drugo, kako zamišljaš da daje podršku jedna neprofitna organizacija koja nema zaposlenih i koja je sastavljena od šačice volontera " - neprofitna organizacija i šačica volontera ćete i ostati ako tako i nastavite - imali ste poslovnih ponuda sa kojima ste mogli postati profesionalci (to znam) ali ste bili prezauzeti da biste razmislili o njima. Niste znali klepiti lovu i zaposliti radnike da 8 sati dnevno rade u ULK-u. Ali baš me briga za to, Vaša stvar.
“Ukratko, mislim da je tvoj nastup a posebno kasnija reakcija pravo bezobrazan i da sada ne zaslužuješ da ti iko išta pošalje sve i kad bi imao.” - Ukratko - mislim da si ti mene doživio kao vraga :evil: samo zato što imam svoje mišljenje, svoje stavove i činjenice koje ne možete osporiti.
I dosadilo mi je govoriti “ćao” od sada govorim “Drž’te gaće!”
znaci da imas iskustva sa licencama na windows-u ? de molim te objasni kako to ide ? dali moras zvat jebeni support kad promjenis procesor i hdd u racunaru ? il nedo bog kad promjenis hdd sa IDE na SATA il cak cijelu plocu a hoces da koristis windows koji je na starom disku ? dali si ikad imao problema sa ogranicenjima na velicini inbox-a na m$ exchange serveru ili nedo bog u ms sql ?
osim toga zanima me u kojoj to firmi radis , pa imate toliko love da platite SVE licence za workstatione ? dali koristis photoshop , macromediu ? dali ste platili i za to licence ? office ? mindmanager ? sharepoint ? perforce (ha nazovi m$ pa pitaj kolko je licenca za ovo sto je u biti obicni SVN sa GUI-jem)
ukratko ako ocekujes da ti ovdje neko MORA pomoc i da neko MORA imat policu od 3 metra za 1000 distribucija i MORA za tebe i takve slicnog razmisljanja KUPIT svaki taj cd (znas ono marka po marka bunda, e tako cd po cd i 1000 KM), i MORA trosit svoj internet bandwidth da bi tebi i slicnima skinuo distribuciju koju ces nakon 5 minuta koristenja bacit u kantu za smece i rec “jebes ovo, ovo nije windowZ!”
“znaci da imas iskustva sa licencama na windows-u ? de molim te objasni kako to ide ? dali moras zvat jebeni support kad promjenis procesor i hdd u racunaru ? il nedo bog kad promjenis hdd sa IDE na SATA il cak cijelu plocu a hoces da koristis windows koji je na starom disku ?” - Kratko i jasno - NE! Hardverski zaključane licence su jeftinije licence a firma u kojoj radim je potpisala ugovor sa Microsoftom tako da nam nisu hardverski zaključali licence.
“dali si ikad imao problema sa ogranicenjima na velicini inbox-a na m$ exchange serveru ili nedo bog u ms sql ?” exchange ne koristimo a sa ms sql-om nismo imali nikada problema.
“osim toga zanima me u kojoj to firmi radis , pa imate toliko love da platite SVE licence za workstatione ? dali koristis photoshop , macromediu ? dali ste platili i za to licence ? office ? mindmanager ? sharepoint ? perforce (ha nazovi m$ pa pitaj kolko je licenca za ovo sto je u biti obicni SVN sa GUI-jem)” - Radim u firmi sa stranim kapitalom, i stranim klijentima, pa im licence nisu preskupe
“ukratko ako ocekujes da ti ovdje neko MORA pomoc i da neko MORA imat policu od 3 metra za 1000 distribucija i MORA za tebe i takve slicnog razmisljanja KUPIT svaki taj cd (znas ono marka po marka bunda, e tako cd po cd i 1000 KM), i MORA trosit svoj internet bandwidth da bi tebi i slicnima skinuo distribuciju koju ces nakon 5 minuta koristenja bacit u kantu za smece i rec “jebes ovo, ovo nije windowZ!”” - Da je Linux zlatan, ne mogu ga koristiti jer GA NEMAM! I niko ništa nemora. O tome sam već prićao a ne volim se ponavljati.
BTW, dosadilo mi je. Sam vi nastavite pričati kako je linux najpraktičniji, najbolji, najljepši, najjeftiniji i tješite se. Meni je najbolji sistem onaj kojeg imam! Ako nešto ne mogu imati e honda zdra’o!
I nemoj sovat! Mislio sam da je to zabranjeno…
Udruženje ne ovisi od profita tako da ekonomski procesi nemaju efekta. Udruženje će postojati sve dok ima ljudi koji žele da volontiraju svoje vrijeme, a to do sada nije bio problem (sam Linux je najbolji primjer).
To je pod uslovom da CD-ovi nisu ni u kakvom okviru nego su onako nagurani jedan do drugog. Mislim da će te CDove trebati ponovo pržiti svakih par mjeseci. Drugo, zanemario si da većina distribucija ima DVD izdanje + CD izdanje (obično na minimalno 3-4 CDa) + Live CD izdanje + sve to isto u 64-bit ediciji + eventualno druge arhitekture (PowerPC…). Ako sve to uzmemo u obzir dobijamo 1000 distribucija * 10ak izdanja * 5 milimetara za jewel case znači 50000 milimetara odnosno 50 metara.
Nisi odgovorio na pitanje kako sve to downloadovati, posebno zato što nove distribucije stalno izlaze?
Nije ti palo na pamet da mi uopšte ne želimo “klepiti lovu”? A to da smo profesionalci - jesmo, samo što naš poslodavac nije ULK nego razne druge firme. U BiH ima nekoliko firmi koje se bave Linuxom, neke od njih su na određeni način pomogle Udruženju jer imaju i koristi od tog istog Udruženja (npr. lokalizacija). Da li bi firma poput npr. Europroneta (koji je trenutni naš donator hostinga) željela podržavati “udruženje” (ustvari firmu) koje im je uz to konkurencija?
Mislim da si totalno promašio temu. Neki od nas se bave (privatno i neovisno o Udruženju) raznim vrstama komercijalne podrške, ali pod tim mislim samo na realno izvodive stvari ako nađeš firmu na netu koja besplatno ljudima šalje sve moguće i nemoguće distribucije i od toga ima nekakav profit :lol: molim te da mi pošalješ link To me podsjeća na ono “ako proslijedite ovaj mail na 10 adresa Bill Gates će vam platiti 1000$”.
Ne, naprotiv! Ne mislim da je “vrag” čovjek koji nije imao priliku u svojoj porodici dobiti adekvatan odgoj i osjećanje pristojnosti prema ljudima koji mu čine uslugu, a pogotovo tražiti ultimativno od ljudi da mu učine tu uslugu i praviti scenu kada spomenuti ljudi to odbiju. Ali neću propustiti priliku da ga podučim
Vidi, vrlo rado bi se još prepirao sa tobom, ali ionako znam da što god ja napišem ti moraš nešto napisati poslije mene. Mislim, kako to da ja začepim moderatora? Stoga misli da si upravu, a meni je radno vrijeme završeno, odoh kuća svoja a više mi ne pada na pamet da svraćam na ovaj forum. Ne zato što ne smijem nego mi se ne gubi vrijeme. Držte gaće!
[quote=veki]“znaci da imas iskustva sa licencama na windows-u ? de molim te objasni kako to ide ? dali moras zvat jebeni support kad promjenis procesor i hdd u racunaru ? il nedo bog kad promjenis hdd sa IDE na SATA il cak cijelu plocu a hoces da koristis windows koji je na starom disku ?” - Kratko i jasno - NE! Hardverski zaključane licence su jeftinije licence a firma u kojoj radim je potpisala ugovor sa Microsoftom tako da nam nisu hardverski zaključali licence.
“dali si ikad imao problema sa ogranicenjima na velicini inbox-a na m$ exchange serveru ili nedo bog u ms sql ?” exchange ne koristimo a sa ms sql-om nismo imali nikada problema.
“osim toga zanima me u kojoj to firmi radis , pa imate toliko love da platite SVE licence za workstatione ? dali koristis photoshop , macromediu ? dali ste platili i za to licence ? office ? mindmanager ? sharepoint ? perforce (ha nazovi m$ pa pitaj kolko je licenca za ovo sto je u biti obicni SVN sa GUI-jem)” - Radim u firmi sa stranim kapitalom, i stranim klijentima, pa im licence nisu preskupe
“ukratko ako ocekujes da ti ovdje neko MORA pomoc i da neko MORA imat policu od 3 metra za 1000 distribucija i MORA za tebe i takve slicnog razmisljanja KUPIT svaki taj cd (znas ono marka po marka bunda, e tako cd po cd i 1000 KM), i MORA trosit svoj internet bandwidth da bi tebi i slicnima skinuo distribuciju koju ces nakon 5 minuta koristenja bacit u kantu za smece i rec “jebes ovo, ovo nije windowZ!”” - Da je Linux zlatan, ne mogu ga koristiti jer GA NEMAM! I niko ništa nemora. O tome sam već prićao a ne volim se ponavljati.
BTW, dosadilo mi je. Sam vi nastavite pričati kako je linux najpraktičniji, najbolji, najljepši, najjeftiniji i tješite se. Meni je najbolji sistem onaj kojeg imam! Ako nešto ne mogu imati e honda zdra’o!
I nemoj sovat! Mislio sam da je to zabranjeno…[/quote]
Linux mozes imati, to nije problem nadji se sa nekim i uzmi/kopiraj cd/dvd. ono sto ne mozes imat jeste ono sto hoces da ti neko da, jer mislis da to mora.
A ono sa stranim kapitalom necu da komentarisem… Dobro znam da na ovom svijetu ne postoji firma kojoj je nesto jeftino, pogotovo neke licence … hmm mozda u bosni i postoji , uvjek smo bili i bit cemo mimo svega.
dobro nam otiso …
@veki: http://start.linux.org.ba/Kako_postavljati_pitanja
Usput, onako, mnogo me zanima ako vec imas licenciran Windows (na kojem dokazano postoji vise igri pravljenih specificno za taj OS a ne emuliranih putem WINEa ili cega vec) i nastupas kao ozbiljniji (ja cu povuc da si stariji?) covjek sa razvijenom argumentacijom, zasto ce ti Ubuntu Gamers Edition (npr. razlika originalnog Ubuntua i Ubuntu Gamers Editiona je marginalna a Ubuntu ce ti cak poslati CDove/DVDove shippitom!) ?? Na kraju krajeva, Ubuntu CD mozes dobiti bilo koji dan i skinuti na nj sve sto ima Gamers Edition a Gamers Edition ces tesko dobiti + morat ces raditi update koji ce te na kraju izaci ako ne i preko 600 MB (tj. taj Ubuntu CD).
veki jarane, malo me zamaraš sa takvim načinom citiranja, ako nisi znao postoji [ quote ] tag, ako možeš koristi to dobro bi nam došlo svima…
hehehehe veki je buduci clan M$ podrske ili neki od ministara !
Nema potrebe za prepirkom bezveze Veki ja sam reko da cu skinuti taj distro skinut je 50% skinolo bi se i vise nego sma imao neku frku sa netom, al nema veze. Sto se tice downloada bilo koje distribucije u mogucnosti sam da skinem i da posaljem u ULK normalno da ce da potraje dok se skine al stripljenja valjda nikome ne fali.
Znaci svaku novu distribuciju stavite link na forum ja cu pokupiti i poslati za Sarajevo u ULK, a ULK dalje neka salje clanovima ako moze.
Ah jeste gostoljubivi
Kad smo već kod tog distro centra, bolje da ga i nema… a zašto ovo govorim tamo je pisalo da će me neko kontaktirati da potvrdim narudžbu više od mjesec dana nije bilo poziva, kasnije sam promijenio br tel,pa nemogu tvrditi da su zvali, a u međuvremenu sam se snašao, uredu čekati sedmicu - dvije al’ mjesec i više stvarno nema smisla.
Da nisi mozda potrefio doba godisnjih odmora il’ je negdje zastekalo kod narudzbe? Mene kontaktirali u roku od dan-dva svaki put kada sam narucivao neku distro, sve regularno…
[quote=veki]“ULK nije firma - to je udruzenje.” Udruženja se ugledaju na firme - u suprotnom ekonomski proces ih izbacuje iz tržišta ravno u historiju.
“Ok, hajd samo objasni kako ti to zamišljaš - da ULK ima policu sa svih nekoliko stotina linux distribucija? Pa kolika bi ta polica trebala biti?” Koliko precizan moram biti? Ok. CD, DVD je obično 2-3mm pomnožimo sa eto recimo impresivnom brojkom od hiljadu različitih distribucija dobijemo brojku od najviše 3000mm uredno posloženih CD-ova ili drugim rječima 3 metra - dakle jedan fin regalčić koji može stati u bilo čiju sobu. EVO ja doniram ugao svoje spavaće sobe ULK-u
"Drugo, kako zamišljaš da daje podršku jedna neprofitna organizacija koja nema zaposlenih i koja je sastavljena od šačice volontera " - neprofitna organizacija i šačica volontera ćete i ostati ako tako i nastavite - imali ste poslovnih ponuda sa kojima ste mogli postati profesionalci (to znam) ali ste bili prezauzeti da biste razmislili o njima. Niste znali klepiti lovu i zaposliti radnike da 8 sati dnevno rade u ULK-u. Ali baš me briga za to, Vaša stvar.
“Ukratko, mislim da je tvoj nastup a posebno kasnija reakcija pravo bezobrazan i da sada ne zaslužuješ da ti iko išta pošalje sve i kad bi imao.” - Ukratko - mislim da si ti mene doživio kao vraga :evil: samo zato što imam svoje mišljenje, svoje stavove i činjenice koje ne možete osporiti.
I dosadilo mi je govoriti “ćao” od sada govorim “Drž’te gaće!”[/quote]
Veki zaista nekonta razliku između udrušenja i firme. ULK nema za razliku od firmi nikakvih obaveza ni prema kome. Nije ULK udruženje zato sto nedovoljno zarađuje već mu to nikada nije ni bila niti ce biti namjera. Kada vedran pominje policu nemisli samo na prostorne okvire vec i ekonomske - ko ce platiti i vremena odvojiti za kopiranje vise hiljada CD-ova? Obrati pažnju na to da mnoge distribucije izlaze više puta godišnje sto doprinosi još većim troškovima držanju magacina. U ostalom i firme sve više pribjegavaju konceptu “Just In Time” upravo da bi minimalizirale svoje troškove.
Zato nemoj da se brukaš i ponašaš ko neko derište. Nije ti ULK tvoj babo koji se počne tresti od straha kad priprjetis ovim ili onim. Zaista se nadam da ćes se vratiti winblowsima jer Linux nije za kretene.
@zivi_pocetnik: Hvala mislim da bi puno korisnije bilo da ove najpopularnije distribucije osiguraš za područje Bijeljine i okoline. Napravićemo ti poddomenu bn.linux.org.ba, tu možeš okačiti kontakt podatke i spisak distribucija koje posjeduješ pa ćemo linkovati sa glavne stranice.
@Almir: kada izvršiš narudžbu dobiješ ID pomoću kojeg možeš kontrolisati status, ako nešto nije u redu koristiš kontakt formu gdje možeš pitati šta se dešava i poslati novi broj telefona. Bila je jedna pauza od nekih mjesec dana jer su me apsolutno zatrpale obaveze na faxu… sada su sve stare narudžbe uglavnom poslane, ako ima neko da nije dobio naručeni Linux neka se slobodno javi.
@Vedrane to sto se tice distribucija odavno radim po gradu ko hoce da proba dam mu distro i nek se igra kuci, a tu je i BO koje nemam pojma s vremena na vrijeme nestane negdje al nije frka, danas vjerovatno ce biti skinut i novi Ubuntu. Kazem vam sto se tice downloada tu sam nije frka da se posalje odavde dalje.