Učenje jezika - specijalizacija ili naučiti od svega pomalo?

U nedoumici sam. Da li se specijalizovati za određenu tehnologiju, jezik i onda to gurati do perfekcije ili znati od svega pomalo kao što se učilo u bivšem režimu ? Konkretno sam prije nekih pola godine počeo da učim Javascript. Kada sam počinjao znao sam da je to jezik koji se koristi na klijentskoj strani prvenstveno za manipulaciju HTML elementima. Međutim ispostavilo se da JS može mnogo više od toga. Između ostalog:

• postoje priličan broj biblioteka koje se koriste za razne namjene (primjer jQuery,prototype,DOJO…)
    -razvija se server-side Javascript
  • ugrađuje se u aplikacije
  • služi za izradu aplikacija
  • i još mnogo toga…

Ja mogu da se zaustavim kod DOM-a i tretiram jezik kao jednostavnu nadogradnju web-dizajna al mi žao:)
Kako vidim ljudi grade karijere na Javascriptu i posvećeni su najviše tome jer je u pitanju moćan jezik koji ima budućnost.Recimo i Yahoo i Google mnogo investiraju u Javascript.

Koliko vidim na domaćim forumima ljudi znaju od svega pomalo ili su stručnjaci za sve što napišu ? Tako možete naći da neko zna PHP,MySQL,Javascript,AJAX, C++,C,Javu,Python,PERL,Ruby… Pretjerah ali shvatate šta hoću reći :slight_smile:
Uglavnom kakva su vaša iskustva. Jeste li se specijalizovali u programiranju ili znate od svega onoliko koliko vam trenutno treba ?
Hvala.

Za sad svega po malo. A specijalizovati se obavezno. Jer ne mozes sigurno stici u korak sa tehnologijom da sve pratis. Ja planiram php i vec ga radim skoro 2 godine, ali ne mozes se specijalizovati za php a da ne znas html, css, jquery. To jednostavno ide zajedno. Tako bar ja mislim.

Učenjem različitih jezika stičeš različite poglede na programiranje, upoznaješ se sa različitim paradigmama i to te čini boljim programerom u bilo kojem jeziku. Takođe, različiti jezici su dobri za različite stvari, možeš u JavaScriptu napraviti bukvalno bilo šta ali za neke stvari bi to bilo puno brže i lakše recimo u PHPu.

Prvo, po mom mislojenju, skolstvo u “bivsem rezimu”, kao i skolstvo u svakom drugom rezimu, daje ti osnovu. Recimo 5%-10% znanja. I ako ti nekada to bude trebalo u zivotu onda treba dalje da sam ucis, da se doskolovavas i sl. Jer nijedna skola (govorim za IT il ibilo koji drugi “tehnoloski” fakultet) te ne moze nauciti svemu jer se tehnologija toliko razvija da ono sto si naucio na prvoj godini je vec zastarjelo dok stignes no cetvrte godine :slight_smile:

Drugo, ako si recimo guru u PHP-u, 90% od svega sto se moze nauciti u vezi PHP-a, ali si taraba u svim ostalim jezicima - neces tako lako naci posao kao programer - osim u razvoju samog PHP-a.

Po meni bi treba specializovati se i biti jako dobar u jednom-dva programska jezika ali isto tako MORAS znati bar 10% (osnovu) i javascript i jQuery, C++,…

Naravno, i ovo je previse generalizovano jer zavisi od toga sta planiras raditi. Jer ako ces programirati web stranice, znanje Python-a i C++ i sl. nije neophodno ni najmanje. Ogroman uslov predstavlja gdje i sta radis.

Ako planiras otvoriti cevapdzinicu, znanje pravljenja sushi-ja ti nije neophodno ali je dobro znati osnovu. :smiley:

Ne znam koliko sam bio jasan?

Upravo kao sto afan rece. Nego otidji na freelancer.com i vidi otprilike ima li sta da te zanima i da bi zelio to raditi :wink:

Evo još jedan primjer: neko može imati godine iskusva u PHPu i tone stranica iza sebe, ali ako nije prošao kroz kurs nekog klasičnog OOP jezika (C++, Java, može i Python) sumnjam da će znati iskoristiti OOP mogućnosti PHPa na pravi način, većina PHP tutorijala su i dalje zasnovani na proceduralnom programiranju. itd.

Ja eto imam godine iskustvau PHPu i tone stranica iza sebe i mogu reci da je vedran u pravu; recimo, neovisno od jezika, svakome bi preporucio da izuci design patterns i pokusava nauciti sto vise jezika (naravno, briljirajte u jednom al znajte puno, jer ostali jezici treniraju mozak).

Jednostavno je.
Ako imas i malo ljubavi prema programiranju nece ti niko trebati reci da programiras u vise jezika. To ce biti logicno.
Ako zelis da imas prosjecnu programersku platu i onako da lupas po tastaturi cijeli zivot - sasvim ti je dovoljan jedan od mainstream jezika.
Microsoftovi su u prosjeku placeniji na nasim prostorima od php-a i lakse mozes naci posao.

Mediocrity is normal - it’s what the word means :slight_smile:

Programski jezici uopste nisu vazni toliko - oni su samo mali dio programiranja :slight_smile: moras nauciti koncepte …
a koncepti se uce programirajuci u raznim programskim jezicima :wink:

[quote=testni_hamo2]Programski jezici uopste nisu vazni toliko - oni su samo mali dio programiranja :slight_smile: moras nauciti koncepte …
a koncepti se uce programirajuci u raznim programskim jezicima ;)[/quote]
Mislim da je ovo najbiolji odgovor.