UML knjiga - ima li ko u PDF-u?

Ima li ko kakvu knjigu/priručnik za učenje UML-a na lokalnom jeziku, u elektronskom obliku ? Vidim da se vrti UML - vodič za korisnike, ali kao sa svim dobrim stvarima - nema džebe ni kod stare babe :slight_smile:

UML kao nesto sto nije User mode Linux? Mislim that’s so 90’s :smiley:

imam ja nesto literature iz predmeta informacioni sistemi i softversko inzenjerstvo

Imam predavanja sa predmeta Objektno orjentisana analiza i dizajn koji se 90% bavi UMLom, nažalost više nisu javno dostupna jer se semestar završio ali mogu ih poslati ako treba.
Ne bih se složio da je “that’s so 90ies” jer iako je poprilično zamrlo mišljenje da se prije pisanja koda mora napraviti 150 dijagrama, ipak čovjeku ponekad zatreba da nešto isprojektuje, a lijepo je ako postoje neki standardi.

A imal neki download link, sa skriptama i vjezbama sa ETF-a?

Hm;

Drugar,

Meni je bitno da naučim razmišljati dizajnerski i isto tako dizajniram kvalitetnu OO aplikaciju, bez copy/paste zahvata. Mislim da je UML ( iako star jazik ) odlična alatka za razvijanje sopstvenog, kreativnog potencijala sa kojim se mogu skromno nositi na svjetskom nivou - gdje je konkurencija zapanjujuća. A sva ta konkurancija je učila na Fowlerovim knjigama projektovati i dizajnirati - bez obzira što je to ko što kažeš “so 90’s”. Isto tako, sam otkrio da pomoću UML-a mogu da objedinom svoje shvatanje cjelokupne OOP paradigme sa backgroundom. Tako mi PHP, Javascript,C,C++,Java… izgledaju kao jedna velika porodica - povezana zajedničkom nitima koje na prvi pogled nisu prepoznatljive.

Vedrane i ostali - molio bih na mail taj materijal, ako može.

Hvala.

Kao što rekoh stranica je počišćena zato što se semestar završio:
http://c2.etf.unsa.ba/course/view.php?id=111

Imam predavanja sa predmeta Objektno orjentisana analiza i dizajn koji se 90% bavi UMLom, nažalost više nisu javno dostupna jer se semestar završio ali mogu ih poslati ako treba.
Ne bih se složio da je “that’s so 90ies” jer iako je poprilično zamrlo mišljenje da se prije pisanja koda mora napraviti 150 dijagrama, ipak čovjeku ponekad zatreba da nešto isprojektuje, a lijepo je ako postoje neki standardi.[/quote]
imam ja ta predavanja, nekad sam ih skinuo trebalo mi…

Ne bih se složio da je “that’s so 90ies” jer iako je poprilično zamrlo mišljenje da se prije pisanja koda mora napraviti 150 dijagrama, ipak čovjeku ponekad zatreba da nešto isprojektuje, a lijepo je ako postoje neki standardi.[/quote]
imam ja ta predavanja, nekad sam ih skinuo trebalo mi…[/quote]

Aj pošalji mi na mail molim te, jer mi ovaj Vedranov link ne pije vode.

Mail poslan.

Ili je posladak. :slight_smile: Mail poslat :stuck_out_tongue:

Ili je posladak. :slight_smile: Mail poslat :p[/quote]

Ahaha! Moze i jedno i drugo, i po zakonu i po pravopisu ta tri jezika priznata u BiH!

Kad tvoj post bude napisat, a tvoj avatar nacrtat, onda će i mail biti poslat.

Fala, mejl primit.

Nisam rekao da je nepravilno nego je dvosmisleno. Znam da je gramaticki ispravno. A odma’ se neko nadje uvrijedjen. Drugo, Vedrane, ne moras odma’ navoditi primjere gdje to ide tako.
Trece dragi moji pravopisci, postoji nesto što se zove izuzetak. To ne znaci da sad mozemo svaki glagol zavrsavati sa T.