Odmah da kazem, apsolutni sam pocetnik. Instalirala sam Ubuntu na drugu prim particiju (na prvoj mi je WinXP). Neko vrijeme je sve islo OK, ali nedavno mi zbog neke sitnice WinXp particija dobila zastavicu sakriveno, iako sam u PMagicu unhideovala. Kako da u Grubu iskoristim unhide naredbu, ako nisam logovana kao root. Da li se to moze? Posto kod mene stalno prijavljuje gresku> Error 23: Error while parsing number
Ako mi je particija na /dev/hda1 , kako napisati unhide naredbu, konkretno!
PS Treba li napomenuti da mi sada ne moze startati Winxp, i da su mi svi bitni podaci tamo!?
I da ne trazim pomoc sa svog kompe iako mi Ubuntu starta, ali nema podrske za net.
U grubu oznake particija nisu hdxN nego (hdN,M) gdje prvi broj označava bus a drugi particiju. Oba broja počinju od nule. Znači /dev/hda1 u grubu se označava kao (hd0,0).
[quote=Neogenesis]PS Treba li napomenuti da mi sada ne moze startati Winxp, i da su mi svi bitni podaci tamo!?
I da ne trazim pomoc sa svog kompe iako mi Ubuntu starta, ali nema podrske za net.[/quote]
samo nemoj “hititi”, sve se moze lagano srediti…
http://www.redhat.com/archives/rhl-beta-list/2004-May/msg01797.html
http://www.linuxforums.org/forum/suse-linux-help/28604-two-drives-suse-winxp.html
Vedran, pa zasto mi onda prikazuje onu gresku (pisala sam naredbu: unhide (hdo,0). Tovjerovatno treba biti logovan kao root. Zato mi vjerovatno i kod fsdisk naredbi pise unable to open …
Nije problem reinstalirati Ubuntu (mislim lakse je nego WinXP) da bi dosla do root privilegija.
Sanele, hvala na trudu, ali na onim linkovima nisam nasla nista novo sto bi mi pomoglo.
PS Hititi ???
[quote=Neogenesis]Vedran, pa zasto mi onda prikazuje onu gresku (pisala sam naredbu: unhide (hdo,0). Tovjerovatno treba biti logovan kao root. Zato mi vjerovatno i kod fsdisk naredbi pise unable to open …
Nije problem reinstalirati Ubuntu (mislim lakse je nego WinXP) da bi dosla do root privilegija.
Sanele, hvala na trudu, ali na onim linkovima nisam nasla nista novo sto bi mi pomoglo.
PS Hititi ???[/quote]
zar ne razumiješ tu riječ, ne žuri, pa da šta ne batališ… dok se ne dogovorimo
samo sec., saću ja nešto probati pa se javim…
Pitanje dali Yast samo postoji kod suse ili ima nesto slicno na Ubuntu ako ima neka ti bootloader ponovo procita HD particije i mislim da bi onda radilo normalno, to mi se desavalo kod Bootloadera da pobjegne prilikom onstalacije na drugi disk te sa njega nisam uspjevao podici windows. Ili pokusaj ponovnu instalaciju Grub-a nemam pojma ali zelim pomoci iako to nisu iste distribucije.
Na onim linkovima se nalazila vecina stvari koja bi ti pomogla. Kao prvo, saznala bi da sa grubom mozes raditi samo kao root (isto vazi i za fdisk), a kao drugo znala bi da postoje odredjeni problemi sa nekim kontrolerima, gdje se pribjegava koristenju nekih grub nelogicnosti.
I jos nesto; jesi li koristila unhide (hdo,0) ili unhide (hd0,0) ?
???
evo probaj ovo:
info grub kaže:
23 : Error while parsing number
This error is returned if GRUB was expecting to read a number and
encountered bad data.
da bi bila root, u terminalu kucaj:
sudo su
sada kada si root kucaj cfdisk, pogledaj imaš li “Boot” i “Hidden” flag postavljen na neku od particija… zapamti pa javi…
ako na particiji 1 piše Hidden, izađi na quit, pa kucaj:
grub
u grub-u kucaj:
unhide (hd0,0)
kucaj još quit, pa reboot
probaj sad boot-ati windows
ps:
prilikom odabira OS-a, spusti se na win pa pritisni e vidi šta piše
trebalo bi biti nešto ovako:
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1
Problem rijesen! Zahvaljujem svima na pomoci.
Sad cu objasniti citavu frku, mozda jos nekom pomogne.
Isparcionisala sam HD pre neki dan Partition Magic-om i navela posebno pri instalaciji novog OSa da mi ne sakriva prvu part NTFS na kojoj mi je Win XP. Posle sam instalirala Ubuntu, medjutim posto sam izabrala Default instalaciju, nije mi ponudjeno da unesem sifru za root. Dva dana je svaki OS funkcionisao kako treba, a onda sam dobila neki UPDATE i instalirala, pa mi je WinXP prepoznao novi hardver (koga uopste nije bilo).
Zatim sam probala da bootam iz WinXPa direktno na Ubuntu DOS programcicem PQBoot32 (on ne zahtjeva restartovanje) sto je i uspjelo.
Kad sam birala boot na XP (BTW Grub mi nije pravio nikakve probleme) prikazivao se kao i prije ekran da biram WinXP ili Recovery Console (koju imam instaliranu za svaki slucaj). Medjutim, kada izaberem WinXP, izbaci mi “plavi ekran smrti” i :
program AUTOCHCK missing skipping AUTOCHECK
a zatim(veoma kratko) izbaci gresku:
stop? c000021a {Fatal System Error} The Windows Logon Process system process terminated unexpectedly with a status of 0x000003a (0x00000000 0x0000000)
The system has been shutdown
i restartuje.
Opcija Recovery Console takodje nije mogla.
Pokusavala sam prvo sve opcije sa F8 liste (Safe mode, Last Known Good Config etc.) i nista nije moglo.
Isla sam po nekim stranim forumima (stavicu linkove kad budem imala vise vremena i tamo su me neki istraumirali da mi je HD puk’o, da je neki Microsoftov UPDATE (KB824105) kriv i ne dozvoljava Multiboot sa non-Windows OS-ima (a thread u kom to pise stariji od mog kompe- eto koliko sam bila istraumirana(‘-’), da mi virus napao autochck program, da je ostecena prva particija i svasta jos.
Isla sam po nekim upustvima, pokrecala sam Recovery Console sa WinXP instalacionog CDa, ali svi autocheck.exe izvrsni fajlovi su bili na mjestu. Kompa ih samo nije mogao vidjeti. I tako nabasam na nekom forumu http://www.techspot.com na prastari thread o kome se diskutuje o missing Autocheck problemu. Kod mene je problem bio sto mi je program PQBoot32 nekako sakrio prvu particiju(na kraj pameti mi to bilo) pa je umjesto 07 ID-a imala ID 17. Posto imam samo CD rom na kompi, bez floopy (laptop), ne mogu dakle pokrenuti nijedan Win program.
Morala sam reinstalirati Ubuntu tj. u expert instalaciji dodati i root user i tek onda otkriti skrivenu particiju (unhide je naravno uspjelo sa root korisnikom, zahvaljujem jos jednom Sanelu, i naravno stavljala sam kao i prije unhide (hd0,0) sa nulom
Sad sve ovo saljem sa WinXPa (na Ubuntu moram jos napraviti konekciju- ne prepoznaje mi modem), prepunog bitnih stvari medju kojima je najbitniji moj MATURSKI RAD - cak sam ga uspjela i predati danas na vrijeme:)
Eto, ovo je nekako vise ispala prica o mom traumiranju, ali ne zamjerite. POZA
PS
Aldine, znala sam sta znaci “hitati” ali ne i “hititi”.
Nije problem reinstalirati Ubuntu … - neki su mi govorili da reinstaliram WinXP, tj. “popravim” opcijom repair koje BTW uopste nije bilo kad sam bootala sa inst CDa, time mi kao i podaci ostaju sacuvani, sto nije zagarantovano. Sad mislim da mi ni to ne bi pomoglo.
U svakom slucaju HVALA, mnogo, mnogo vam HVALA!!!
PS PSa Mislim da cete od mene imati jos ovako glupih pocetnickih threadova
Ou, sorry, dugo sam pisala pricu.
Sada kad procitah tvoju poruku, aldine, sjetih se da sam pokusavala sa sudo su - uopste mi ih terminal nije primao, nesto sam bila zabrljala u prvoj instalaciji
Ali, uz greske i uz vas sigurno cu i ja nesto nauciti (pre nego upropastim i ovaj kompic :-))