Unified standardi

Well… prica je da sam se citav dan mucio (neuspjesno) sa instalacijom Oracle DB 11g na ubuntu. Trebalo mi je za nekog testiranja…

E sad tu dolazi u pitanje lista “podrzanih” linux distro. Naravski, najbolje radi na njihovom unbrkbl linux, RH based.

Naravno, tu postoje razne problematike, od imenovanja lib-ova, lokacija, nacina provjere, default-nih parametara za neke progs, etc., etc.

Pre svega, mojne zafrkancije, na radni laptop sam zbog nekih tech komplikacija najjednostavnije mogao install ubuntu, sve ostalo bi mi uzelo previse vremena…

Takodje, XE paket orakela mi ne odgovara iz vise razloga.

No, tema danasnje emisije nije orakel, vec standardizacija.

To je jedna od boljki koja se provlaci kod third party software vendora. Bar ono sto sam so far primjetio, vecina stvari je deb i rpm. Ali recimo Gmaps, Chrome, Adobe AIR (inicijalno), te znatan set drugih prave raznu problematiku sa npr. lokacijama i imenima lib-ova, da ne nabrajam neke druge nebuloze.

Dakle meni, na slack-u (recimo da on malo vise odskace od ove price, al’ hajd’) treba bruka vaqta da sredim nesto sto je inicijalno pristavljeno za RPM ili DEB hepeke, donekle zato sto ne postoji podrska, a s druge strane se pojavljuju problemi te standardizacije imena, lokacija, verzija and stuff…

Da bih instalirao G Chrome, treba da ulinkam bruku lib-ova, da ne pricam druge nebuloze…

Jedna od izjava Adobe-a, kada je bilo pitanje podrske CS-a za Linux platformu je upravo bila ta standardizacija i podrska korisnicima, tj. ocekivanje poteskoce za istu zbog diverziteta stvari koje sam naveo…

Ne zelim pokrenuti revoluciju :smiley: samo me zanima vas stav o ovoj temi…

Kako Opera radi na svemu što liči na Linux?

Hmm, nisi baš našao dobar primjer. Oracle se neda lako instalirati ni na zvanično podržane distribucije (RHEL4, RHEL5, RHEL6). U stvari, mislim da će uskoro doći vrijeme da se može instalirati samo na Solaris 11 i na njihovo Linux kino, ali ne i na druge distro (yes, they are insane).

Što se tiče ostalih, mislim da su samo lijeni. OpenOffice, Firefox, Opera i sličan softver radi na milion Linux distribucija bez rekompajliranja (Slackware paketi za FF, OO i Operu su samo prepakovane originalne arhive). Očigledno je moguće podržati više distribucija, samo se mrvicu treba potruditi.

Kojim paketima je potrebno neka se pobrinu za razlicte initscripts a za biblioteke softlinks kao sto se i radi i kao sto mozemo primijetiti sa ‘ls -l /usr/lib’ gdje je vecina fajlova samo link sa nazivom koji se svida odredenom paketu.
Ne vidim nikakve dalje prepreke.

U suštini ispravno rješenje se sastoji od: statičkog linkovanja svega osim glibc, self-hosted instalacije (standardni prefix za softver je /home/user/nesta pa ko hoće neka ga iskopira pod /opt, /usr/local ili gdje hoće na vlastitu odgovornost), a što se init skripti tiče, postoji par standardnih rješenja koja pokrivaju mainstream distribucije a za ostalo neka se pobrine community. Tu i tamo će se naći neki kritičar ali softver će “just works” za veliku većinu korisnika što je i bitno. Uostalom, zar bi išta bolje radilo na Windowsu? :slight_smile:

Well, slazem se sa stavovima :slight_smile:

Da, na Solaris i Unbrkbl linux fqt je najjednostavnija instalacija, ali eto, to mi je bila trenutna boljka. :smiley:

Uostalom, nije mi problem linkovanje lib-ova (ionako ih imam bruku na desktop-u :smiley: ) nego problematike gdje dodjem u infinite loop like this one :slight_smile: