Well… prica je da sam se citav dan mucio (neuspjesno) sa instalacijom Oracle DB 11g na ubuntu. Trebalo mi je za nekog testiranja…
E sad tu dolazi u pitanje lista “podrzanih” linux distro. Naravski, najbolje radi na njihovom unbrkbl linux, RH based.
Naravno, tu postoje razne problematike, od imenovanja lib-ova, lokacija, nacina provjere, default-nih parametara za neke progs, etc., etc.
Pre svega, mojne zafrkancije, na radni laptop sam zbog nekih tech komplikacija najjednostavnije mogao install ubuntu, sve ostalo bi mi uzelo previse vremena…
Takodje, XE paket orakela mi ne odgovara iz vise razloga.
No, tema danasnje emisije nije orakel, vec standardizacija.
To je jedna od boljki koja se provlaci kod third party software vendora. Bar ono sto sam so far primjetio, vecina stvari je deb i rpm. Ali recimo Gmaps, Chrome, Adobe AIR (inicijalno), te znatan set drugih prave raznu problematiku sa npr. lokacijama i imenima lib-ova, da ne nabrajam neke druge nebuloze.
Dakle meni, na slack-u (recimo da on malo vise odskace od ove price, al’ hajd’) treba bruka vaqta da sredim nesto sto je inicijalno pristavljeno za RPM ili DEB hepeke, donekle zato sto ne postoji podrska, a s druge strane se pojavljuju problemi te standardizacije imena, lokacija, verzija and stuff…
Da bih instalirao G Chrome, treba da ulinkam bruku lib-ova, da ne pricam druge nebuloze…
Jedna od izjava Adobe-a, kada je bilo pitanje podrske CS-a za Linux platformu je upravo bila ta standardizacija i podrska korisnicima, tj. ocekivanje poteskoce za istu zbog diverziteta stvari koje sam naveo…
Ne zelim pokrenuti revoluciju samo me zanima vas stav o ovoj temi…