Unix FreeBSD vs Linux

Esselamu alejkum i dobra dan :slight_smile:

Haj nek neko meni sada ovdje fino objasni temeljne razlike izmedju ova dva operativna sistema.

hvala,

koliko placas? i cemu tebi sluzi internet kad moras extra doci ovdje i traziti za objasnjenje ( ne vidim nigdje rijeci - “molim” )… bez uvrede, ali koristi internet kako treba i sam ces skuziti razlike…

Pozdrav

Ice

Vidi IceBreakera sto se naljutio… :d

El-emin, fakat, koristi google…

unix tata linux sin :slight_smile:

ja Ice u pravu si … izvinjavam se.

molim Vas.

ne ! nisam ljut… ali hej… wikipedia, druge enciklopedije, blogovi ( cesto dosta iskustava profesionalaca se moze naci itd )… pa procitajte nesto, a onda dodjite ovdje da porazgovaramo o pojedinostima… glupo mi je kad neko ima toliko informacija pred nosom, a nije svjestan toga…

Pozdrav

Ice

za nedexus. hvala pajdo u svakom slucaju. :mrgreen:

“Jedan Forum nema smisla ako ljudi ne dobivaju odgovore na svoja pitanja i probleme”

FreeBSD je Unixslican Operativan sistem (nema Unix Marku zato sto nije registrovan pod “The Open Group Geld”) iako je Open Source na njegovom razvoju rade samo registrovani programmeri (Kernel Hackeri) ili Commiteri i samo oni imaju pregled njegovog Master Source Coda.
FreeBSD koriste velike firme poput Nokia,IBM,US west u svojim embedded sistemima,i jedan je od napopularniji BSDova.
Prednost FreeBSD je pored toga da je Open Source,njegova portiranost na mnoge platforme (Alpha,Power PC,SUn Sparc, itd),niska hardwerska potreba,stabilnost i sigurnost (OpenBSD veliki brat FreeBSD je najsigurniji OS u svijetu Informatike) ali i usability,naravno i super jednostavni Software Managment i datasistem.
Cesto se pored desktopa tj ws ili clienta koristi u embedded sistemima kao operativna platforma (handy,kontrolni uredjaji itd) ali i kao firewall sistem.

Jedna od kljucni razlika izmedju FreeBSD i Linuxa je pored mnogih Licenca,za razliku od Linuxa (GPL) ,BSD Licenca definise da novonastale promjene ostaju vlasnistvo Autora.

Druge razlika i najvaznija je KERNEL,linuxov KERNEl je monolitican znaci da se izvodi u jednom memorijskom odijelu u Kernel-Modusu,ali sa dobrim primjesama i idejama mikrokernela,za razliku naspram tradiconalni Unixa podrzava dinamicno ukljucivanje Modula kao i njihovo iskljucivanje,podrzava SMP (symetricni Multi Pocesor) itd

i to bi bilo to za na brzaka i za pocetak,nadam se da sam moga biti od pomoci!
pozdrav!

Mislim da je ključna razlika u tome što riječ UNIX podrazumijeva određenu certifikaciju (više informacija na http://www.unix.org/) koju Linux kernel i razne distribucije niti mogu niti žele tražiti.