Update na Ubuntuu

Nedavno sam instalirao Linux i mogu vam rec da se za sad slabo snalazim i da mi izgleda dosta komplikovaniji od Windowsa, mozda dok se naviknem ici ce bolje ako prije ne razbijem comp hehhe.
Imam vise problema prvo posto mi se stalno javlja poruka da imam mogućnost da skinem nove updates kad pokusam da to uradim javi mi se greska

E: dpkg was interrupted, you must manually run ‘dpkg --configure -a’ to correct the problem.
E: _cache->open() failed, please report.

Mislim ovo mi nije problem koji me smara posebno, znam da mogu iskljucita updates al kad vec postoje sto ih ne bi i nadogradio sistem kad vec mogu jer ne izbacuju se update-i dzaba.

Druga stvar koja me nervira je da ne mogu da pokrenem filmove u AVI formatu, pokusavo sam da dodam nove aplikacije i skino sam makar 5 novih programa (GStreamer ffmpeg video plugin,MPlayer Movie Player,Movie Player,Avidemux, gxine…) i necete vjerovat idalje nisam pokrenuo filmove.
A sad da ne govorim da ne mogu da pokrenem AutoCad Mechanical desktop i igrice (one nisu bas ni vazne al da ih usput spomenem)bez WINE-a.
Treca stvar s obzirom da sam koristio AIM i MSN mesinger i za chat imam problem jer prvo ne mogu da instaliram kameru jer na oficijelnoj stranici ne nude drivere za LINUX a i ova druga stara kamera ne moze da se koristi na ovim programima koji su LINUX verzija jer uopste nece da se pokrene video poziv.

Evo kreno sam od jedne stvari koja mi je smetala i nabrojo sam ih nekoliko pa sad ako ko ima kakve savjet da pocnem ove probleme rjesavat jedan po jedan jer sve sam blize i blize trenutku da ovo pobrisem i vratim se na WINDOWS.
Ako bi mi kojim savjetom olaksali bio bih vam zahvalan pa mozda to i nije tako lose ko sto mi se cini u prvi mah vec su samo problemi ko kad oni sto voze auto sa automatskim mjenjacem predju na manuelni al vremenom se navikne insan i skonta da ovo novo i nije tako lose.

Evo za ovo prvo sam i naso rjesenje
Pa ako jos neko ima problema slicne prirode evo rijesenje

Otvori terminal terminal (Applications->Accessories->Terminal) i onda ukuca

try sudo dpkg --configure -a && sudo apt-get -f install

Rijesit cu ja ovo.

Procitaj PM! (Poruke ^)
Adnan je.

sudo apt-get install amsn kopete totem-xine vlc kaffeine libxine-extracodecs

amsn, kopete - messengeri amsn vjerovatno prepoznaje kameru…
totem-xine GNOME video player (radi u kombinaciji sa xine codecima)
kaffeine KDE ----||— (s tim da radi i pod GNOME-om)
vlc - video player (prejako ako koristiš GNOME, mada meni malo više paše kaffeine)

igrice… ma batali ba igrice šta će ti to… ako već… HINT cedega

AUTOCAD… polako, imaš dual boot pa se krpi

@nidla, ma objasnit cu mu ja, covjek je prijatelj mog oca, inzinjer koji je zainteresovan za linux jos od doba RedHat-a, al nikad nije doslo do “momenta” kosto je to sad sa Ubuntu. Ja sam mu to namjestio na kucnim kompovima, al nisam stigo objasnit kako sta. Al ima pravo potencijala, tako da bi bilo fino da imamo jos jednog nixera u nasoj zajednici :slight_smile:

@honi23, nazovi, dogovorit cemo se. Nemoj ovo ono. Ja sa onim kojim necu da komuniciram i ne dajem broj telefona :slight_smile:

AutoCAD/Mechanical Desktop replacement aplikacija:
http://www.info.ba/tekst.aspx?id=7044