Zdravo,
Do sada sam uvijek na novu verziju prelazio na sljedeći način: Prekopiram fajlove na externi disk, instaliram frišku verziju, vratim fajlove na frišku verziju.
Interesuje me sljedeće: koji su koraci da ne kopiram fajlove na externi disk, nego da ih sačuvam, a da instaliram novu verziju Ubuntua. Da li trebam pravit particiju? Sve mi se nalazi u folderima:Document, Pictures, Downloads (predefinisanim, a u njima imam svoje foldere). Ovaj dio nikad nisam savladao sa particijama, a volio bih da to naučima. Da li ima neki tutorijal, step by step da to uradim koji mi preporučujete?
2 . Klikni na CHECK da provjeris jel ima novih update-a , ako ih ima ides na Install Updates da instaliras,
3.Nakon instalacije ponovno ides na CHECK, i ako bude dostupna nova verzija ubuntu-a pisat ce ti da uradis UPGRADE
I onda ti klik na UPGRADE i to je to… nadam se da ce biti od pomoci EDIT: I da, ovo ti nece brisat podatke nikakve sa racunara,samo ce uradit upgrade tako da nemras snimat na externi uredjaj
Ok, ova varijanta sa upgrejdom mi je jasna, trebao sam drugačije možda nazvat temu, jer nisam mislio na upgrejd u smisli komande. Mene interesuje varijanta kad imam live CD, i želim da preko stare verzije stavim novu. Ubacim CD i prebrišem stari OS. Da li u tom slučaju mogu nešto napravit sa folderima, da mi ih nova verzija ne pobriše. U svakom slučaju hvala Hajro na podrsci stash mi smo pripravnici valja nam se drzat zajedno
[quote=kvaju]pa probaj napraviti odvojeno home i root particiju.
na home drži podatke koji ti trebaju, a za step by step http://www.youtube.com/watch?v=wOMIbf_dbDY[/quote]
Yoy, al ovaj priča na youtubu šalu na stranu, hvala za ovaj video, fenomenalno je objašnjeno!
Problem je sto ce, ako je sve drzao na jednoj particiji, svi podaci biti izbrisani jer ce ubuntu napraviti novu particiju. Ako je do sada imao bar /home na posebnoj particiji, onda moze sa sistemom raditi sta hoce, kasnije samo mounta particiju gdje mu je /home.
Osim ako LiveCD nema opciju upgrade koja fercera kao i upgrade iz synaptic-a
/home particija rijesava tvoj problem. Morat ces je napraviti prije ili kasnije. Ja godinama imam fajlove na njoj i niti jedan distro mi ih nije unistio.
Ako pak zelis biti 200% siguran, onda napravi posebnu particiju za fajlove i tu prebaci sve konfiguracijske direktorije koje onda iskopiras kao link u svoj home direktorij.
Imam jedno pitanje koje je mozda glupo, ali pitacu: kad idem na check updates, (imam ubuntu 10.10) da li je moguce da ce mi se pojaviti linux mint 10 pa onda da upgrejdujem ubuntu na mint? Je li to uopste moguce?
Tek sam pre par sedmica po prvi put pocela da koristim Linux i jos sam malo nova u ovim vodama, pa pokusavam sto vise info da prikupim od ljudi koji se razumeju u to i duze koriste distroe. Hvala unapred!
[quote=PiperSaysPunk]Imam jedno pitanje koje je mozda glupo, ali pitacu: kad idem na check updates, (imam ubuntu 10.10) da li je moguce da ce mi se pojaviti linux mint 10 pa onda da upgrejdujem ubuntu na mint? Je li to uopste moguce?
Tek sam pre par sedmica po prvi put pocela da koristim Linux i jos sam malo nova u ovim vodama, pa pokusavam sto vise info da prikupim od ljudi koji se razumeju u to i duze koriste distroe. Hvala unapred! :)[/quote]
nope, mozes sa ubuntua upgrade uraditi samo na noviji ubuntu kada izadje