Upomoc raja, castim gajbom pive ?!

Lijep pozdrav svima,

potrebna mi je pomoc, pa ako ko ima vremena BUJRUM POMOZI :

Na komp na kojemu imam WinMe instaliram Mandrake bez ikakvih problema i radi sasvim O.K. Na drugi , sa Win2000 takodjer, na treci na kojemu imam WinXP ne ide.Pokusam sa disketom, ne ide, sa CD-om ne ide, komp se restarta, cujem usnjira disketu, ucita " nesto" pokrene CD i " duplo golo “, ekran crn, moze tako stojat do sutra al se nista vise ne desava.Posto imam ISDN vezu pokupio sam jucer i 9.0 verziju, beta sa norveskog servera, napravio tri CD-a ali ista stvar na sva tri kompa??? Sta bi moglo da bude…nemam pojma A VI ??? Na cetvrtom, " skrot Kompu” kojeg sam mislio iskoristit ko server imam samo 166 sa 16 MB, instalacija krene i stane kod ucitavanja RAM-a, znam u cemu je : sa 16 ne radi ni BEOS a kamo li takva grafika na Mandraku.

Ko mi pomogne , kada dodjem u Sarajevo, castim gajbom pive i deset u kajmaku

0046 704745316 Mirso

Hvala unaprijed

U vezi Mandrakea 9.0,

kao sto i sam kazes - to je beta verzija tog sistema - dakle samo za testiranje.

Zbog cega ne mozes instalirati sistem na komp sa WinXP jos ne kontam (ali bi nam sigurno pomoglo da napises jos info o tvojim kompovima tj. sta sve ima u sebi)…

Sto se tice onog od 166 i 16 MB ram - savjetujem ti starije verzije nekih distribucija poput Slackwarea, ili ukoliko si za grafiku probaj OpenLinux (od 2.1 verzije pa do 3.0 tj. one verzije koja je iz doba nastanka tog kompa)…

Salji gajbu na adresu udruzenja! (:

Prije par dana neko je postavio slično pitanje u “caldera” forumu, pa da nebi sve opet ponovo pisao jednostavno sam kopirao taj dio i stavljam ga ovdje. Možda ti to pomogne !

nemoraš častiti, jer neznam kad ću u sarajevo. Ako si u blizini Tuzle - no frking !. Ne , malo šale.

Što se tiče Win XP situacija je ovakva: File sistem od Win XP nigdje nije objašnjen niti postoji momentalno dokumentacija o njemu ( tipično za Win ).To je i razlog zašto mnogi hoby-programeri još nisu apisali program koji ovaj file-sistem moze podijeliti i time napraviti mjesta za linux. Ipak postoji trik sa kojim se oba sistema daju instalirati na računar. Jedna mogućnost je da formatiraš cijelu ploču (disk ), zatim PRVO instaliraš linux, i poslije toga Win XP. Druga mogućnost je da uzmeš jedan od komercionalnih programa koji podrzavaju ovaj file-sistem (pravo ime je tog file-sistema je NTFS), kao npr. " partition magic" i sa njim podijeliš svoju ploču.

PAZI !!! — Win XP koristi većinom još jednu tkz.: recovery particiju koju nipošto nesmiješ izbrisati. Za svaku varijantu važi:

1. Napravi jednu primarnu FAT32 particuju koja zauzima samo jedan dio ploče ( ostatak ostavi jedostavno slobodan )

2. Instaliraj linux na slobodnom dijelu ploče ( iza Win )

3. Bootloader LILO mora na disketu (ili na MBR)

4.Instaliraj Win XP na primarnu particiju

5. pripremi lovu da me častiš

Babysitter

Casna rijec, ako Bogda, kad dodjem u Sarajevo, trebao bih i do Tuzle, jer tu su mi roditelji, gajbu i cevape necu zaboravit.Fazon, koji mi bas nije jasan je slijedeci:Cvrsti disk sam podijelio na cetiri dijela od cca 20 GB svaki, na C: instaliran WinXP Pro, ipak sa FAT32, namjerno , jer ispod NTFS ne bih mogao instalirat recimo Milenij radi par DOS igara koje ne funkaju pod XP-cak iako sam pokusao da ih vozim kao kompatibilne fol u WinME.No to nije vazno, kontao sam instalirat Mandrakea na D:, na kojem trenutacno nemam nista, al je problem u slijedecem sto mi se ne pojavljuje nikako glavni meny od Mandraka.Kada na isti komp montiram cvrsti disk na kojemu nemam nista, instalacija Mandraka ide ko od sale ( readme na bosanskom ).Malo sam ja radio ( uh kad je to bilo, prije 100 i nesto godina ) sa Unix-om na Betaniji u UPI-jevom RC a malo na Stupu , u Energoinvestovom IRCISU.Pa se i zaboravili fazoni , itd… MORAM imat WinXP zbog DreamWeavera, zbog Adobea, zbog puno toga…Nije mi samo jasno: sta se desava kada ubacim boot disketu napravljenu cakum-pakum ispod Mandrakea…

Ne bih rekao da je problem hardwerske prirode jer u tom slucaju ni na onaj drugi disk ( kada iskopcam ) disk sa WinXP ne bih mogao instalirat Mandrakea. Isti fazon mi se desava kada pokusam sa RedHatom ( original CD) ili sa SuSeom -iso CD.

Da Bog Sacuva…imal ko ko je imao slican problem

Pretpostavljam da postoji sigurno “expert” opcija pri instalaciji Mandrake i pretpostavljam da nisi odabrao to na samom početku

Ako nisi onda nećeš moći da biraš instalacione particije sam. Kažes da si vec podjelio disk na 4 djela…hm…onda ćeš morati da brišeš neke/neku od particija da bi napravio native i swap …

XP i Win2000 pro se mogu/moraju instalirati na NTFS particije i Linux nema problema sa njima ( to je moje iskustvo ) Što se tice piva …nisam zainteresovan jer ne pijem alkohol. Ali bi bio zahvalan za disk ili nešto slično.

Mali prijedlog za stari PC. Kupi RAM za njega ( mislim da je EDO 72 pins ) i možeš da instaliraš sve verzije Linuxa. Moja stara mašina ( Pentium 120 sa 100 MB RAM ) vozi SuSE 7.3 “server” bez ikakvih problema. Naravno sve je bazirano na command line ali se može instalirati neki lakši window menadžer.

[ This message was edited by: sahbaz on 2002-08-08 23:22 ]

problem je sto ne mogu ili mi ne dolazi apsolutno nista kada uradim restart mashine sa boot disketom i kada imam Cd Mandrake u Cd -u.Nikakav meny , ekran black ko chumur.NTFS particiju nisam pravio kako sam i objasnio, znam da za Linux NO PROBLEMAS da je i ONA, ali, eto pokusao sam instalirat BeOS na slobodnu particiju, ni on ne ide i on zaglavi na istom fazonu.Kontam jedino da nije problem u dvije graficke kartice koje imam, Riva i GeForce…pojma neznam vise.

Instalirao sam SLAckWare na skrot mashinu, radi nekako na jedvite jade…hajde da zaboravimo P166, ne interesantna mi je sada, MENE SAMO INTERESIRA STO NE MOGU INSTALIRAT MANDRAKEA NA JEDNU FAT32 PARTICIJU,ISPOD WINXP-a…

Linux se nemože instalirati na FAT32 particiju, samo na ext2, ext3,reiserFS,xfs ili jfs. To znači - prvo napraviti ovakvu particiju pa onda instalirati linux na nju.(Ili ploču ostaviti slobodnu,instalacioni program automatski pravi ove particije) . Prema tome predpostavljam da ti mašina ( ukoliko nije do tebe ) još ne funkca sa linuxom. Moguće je da je i do grafičke kartice tako da nažalost moram kapitulirat , dalje nemogu pomoći… možda neko drugi zna više

Babysitter

Hm… stvarno ne kontam… Mandrake CD bi trebao po pravilu da sam boot-a. I naravno da sam pokrene install program. 1.Da li si izbrenao CD kako treba? Banalno pitanje ali dobro pitanje.

2. Isto tako da li si provjerio MD5SUMS, da nije verzija “pokvarena” ?

3. BIOS na PC je namješten i može se boot-ati sa CD-om??

Grafičke kartice ne predstavljaju problem ( samo ceš morati da izabereš koju ćeš da koristiš )

Ne kontam što bi instalirao Mandrake na Fat32 ??

PS

Najvjerovatnije je CD koruptiran što znači da ponovo skidaš Mandrake sa neta.

Quote:

On , napisao:

Uspio ja instalirati Mandrakea kada sam iskljucio jednu graficku karticu u BIOS-u.Funkcionise Mrak Dobro…

E sad kako da ga izbrisem, pa da formatiziram sve , pa onda lijepo da instaliram Mandraka i WinXp da vidim hoce li se " slagati "…malo mi dosadno pa ispitujem a nakon toga cu na ovom forumu objasniti potanko svoja iskustva za one koji tek zele isprobat cari Linuxa…

Cao svima… Cudi me brate kako to da neradi BIOS sa 16MB… LoL.

BIOS-u ni netreba ram da bi ucitao/boot sistem informacije/system informations. sto se tice Linux 9.0 pa kao sto pasa rece iznad to je beta, sto znaci mozda nesto nije uredu sa tvojim kompjuterom, mozda particija ili tako nesto … Pa cek i system … Pozdrav svima od root_o_mood(a)… hehe…

Idi na microsoft i vidi kako ces izbrisati linux. A sto se tice lagano je … Samo prati sta se nalazi na ovoj stranici i to je to moj brate …

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;EN-US;q247804

Pozdrav od root_o_mood(a)

Hvala svima koji su mi pomogli, ostajem u obavezi da castim one-onoga koga mogu da sretnem iduce godine ako Bogda u Sarajevu i Tuzli.Ove stranice sam odstampao, cuvat cu ih a onda na Vrelu Bosne, hladni pilsner i meze.Ostajem pri obecanju!!!