Upoznavanje sa Ubuntu arhitekturom

Ekipa;

Odlučio sam da krenem u izučavanje arhitekture Ubuntu-a. To uključuje kako Kernel (lagano učim C sa strane ) tako i način na koji sistem funkcioniše (paketi i ostalo…). Ima dosta materijala online. Uglavnom knjige PDF. Ima li ko da je u sličnom procesu da razmjenimo mišljenja i iskustva? Šta mislite da li je ovaj sajt referantan ili da pišem postove na Ubuntu.ba. Tamo je nikakav saobraćaj :frowning:

PS Možda termin arhitektura nije baš ispravan al je razumljiv

Pozdrav iz vruće Banja Luke.

Ima li neki poseban razlog zasto uciti Ubuntu na lowlevel-u ? Ubuntu instaliras i koristis… Ucis Slackware,Gentoo,Arch…

Ubuntu arhitektura? Wtf :sunglasses:

Za sve praktične upotrebe, Ubuntu je Debian derivat (plus par dodataka kao što je upstart),
tako da se komotno može preporučiti: http://www.debian.org/doc/debian-policy/

Također, nije baš tolika razlika između Linux distribucija da bi svaka imala svoju “arhitekturu”.
Svaka distro ima boot manager, Linux kernel, init sistem, packaging sistem, server/desktop aplikacije.
Pošto je to sve jako slično, meni se više sviđa termin “flavour”

Pa dobro, meni se sviđa Ubuntu “flavour”. Zato sam i naveo da arhitektura možda nije dobar izraz. Znam da je Ubuntu baziran na Debianu. Probao sam Debian squeeze i još nešto od mini distribucija. Nemam vremena za puno toga. Kad kažem učiti mislim na osnovne stvari tj. kako je cijeli sistem povezan iznutra,organizaciju datoteka,shell…

Hvala na sugestijama

Slabo ces to sa Ubuntu-om nauciti. Pa i sa Debianom. Ako stvarno hoces da naucis kako neki distro radi ispod haube, uzmi Slackware ili Gentoo za pocetak. Pa kada to savladas, onda sjednes i napravis jedan LFS. I onda znas.

btw, za shell meni jako draga stranica:

http://tldp.org/LDP/abs/html/
Organizacija datoteka se razlikuje od distribucije do distribucije. Postoji i standard, FHS, ali gotovo ni jedan distro se ne pridrzava 100% tog standarda. http://tldp.org/LDP/Linux-Filesystem-Hierarchy/html/Linux-Filesystem-Hierarchy.html

Inace, teoretski imas sve ovdje: http://tldp.org/, prakticno ti treba distro koji ce te natjerati da ceprkas ispod haube. Ubuntu to nece. A ni Debian, da budem iskren.

upravo, zato handbook u ruke i citaj, a ako imas nesto malo iskustva s terminalom, onda bih ti preporucio da se odmah bacis na Gentoo. Jeste da je instalacija teza od Slackware i Arch-a, jer ipak u Archu imas osnovnu instalaciju, ali to je najbolji nacin da naucis dosta stvari za kraci vremenski rok. Naravno vrijeme ovisi o brzini tvoje interakcije i snazi tvog hardvera :smiley:
Ako ti je ipak handbook previse slozen onda probaj s Archom ili jos bolje Slackwareom za koji ce ti handbook tek biti od koristi nakon instalacije.

Kako vidim Slack je hard-core open source orijentisan.Ubuntu-u se upućuje zamjerka da je dosta komercijalan. Ko zna. Uglavnom je Slack preporučen za učenje zbog nekih specifičnosti koje ću tek da otkrijem.Znači pored Ubunut-a koji mi je radni sistem za development ubrzo ću nabaciti i Slackware.

Slackware je dobar jer je jednostavan. Sve sto naucis u Slacku vazi za ostale distribucije jer (pored nekoliko skripti za instaliranje paketa) nema nekakvog dodatnog šlajma. Sve je kako su developeri namijerili da bude i zato je dobar :slight_smile: Al zna nekad bit pain in the ass, priznam.

Stvarno mi nije jasno zasto Slackware devs na naprave package dependency, zar je toliko tesko/bespotrebno. o.O
Btw za programiranje IMHO je bolje uzeti *BSD, jos cekam da se Haiku OS malo razvije pa da se bacim na njeg. <3

jest da je unofficial, ali na pkgs.org imas za razlicite packages njegov next package i listu na cemu se dependa.

pronađite slackware na slici :smiley:

Evo koja korisna…

http://ubuntu-manual.org/

http://files.ubuntu-manual.org/manuals/getting-started-with-ubuntu/10.10/en_US/screen/Getting%20Started%20with%20Ubuntu%2010.10.pdf

http://www.slackbook.org/

ftp://ftp.slackbook.org/slackbook/slackbook-2.0.pdf

Pa vidi ga kolki je: :smiley:

Evo i ovdje ==>

Hidden feature. Nije Slackware za svakoga :smiley:

@adioe3 :smiley: :smiley: :smiley: :smiley:

hej bilo bi savršeno da si još upotrijebio ovaj font :wink:

http://font.ubuntu.com/

Pa dje chu Ubuntu font koristit, ja covjeka… :smiley: