Upravljanje komp. sa daljine (podesavanja)

interesuje me kako se moze upravljati komp. sa daljine, jel preko SSH, ali cisto preko konsole, a ne preko onog grafickog…
Npr. cesto skidam nesto preko bittorrent na drugoj masini koja je na faxu, pa hocu da se spojim da vidim kako ide proces i sl. Ali pitanje je kako mogu preko ssh vidjeti koliko posto je skinuto sa bittorrentom, sto se tice wget to se moze vidjeti u logovima pise koliko je % vec skinuti i sl.

Drugo pitanje vezano za ovo je kako jednu aplikaciju, opet npr. bittorrent baciti u background, ali da se ne prekida. Naima ja sam negdje nasao da se to moze sa opcijom CTRL+Z ali onda meni pise nesto:
“Stopped”
i onda kad se izlogujem nesto sl. “All process are stopped” i kad se ponovo logujem tog procesa nema, dakle moram sve ponovo startovati.

Eh sad sam htio dici SSH na svojoj masini kako bi sa faxa mogao kontrolisati svoju masinu, ali kad probam da se spojim izbacuje:

ssh j0hnd0e@11.22.33.44
ssh: connect to host 11.22.33.44 port 22: Connection refused

ssh j0hnd0e@localhost
ssh_exchange_identification: Connection closed by remote host

ja sam startovao /etc/rc.d/rc.sshd service, neznam jeli treba sta podesavati i jeli treba jos sta startovati kako bi se mogao spojiti…

Koristim linux preko SSH-a vec duze vrijeme , posto imam jednu masinu u mrezi na linuxu “slackware” spajam se na nju preko ssh.Kucaj “man ssh” da saznas malo vise o ssh , to jest da saznas one osnovne stvari.

Primjer : ssh -l root -p 22 192.168.23.30

Probaj prvo sa naredbom ping prekontrolisati spoj. Ako nema spoja, traceroute pomaze, ako ping uspije prekontrolisi postavke sshd daemona. koristi dokumentaciju.

Ma ok je to vide se dva kompa, sve dure, ali kada krene ssh da se spoji na moju masinu onda blokira. Znaci outgoing radi, incoming ne…
E sad ne znam ja sam jednom davno cackao nesto po iptables, pa mozda je tu sta blokirano pa zato nece da se spoji… Odnosno na kraju krajeva ne znam da li trebam pokrenuti jos sta osim ‘rc.sshd’…

molio bi nekog ako zna odgovor na ona pitanja u vezi background procesa i kontrolisanje njihovo neka napise rijec-dvje… ili barem neki link u kojem ima to detaljno obajsnjeno…

Sto se tice ssh glavni config file ti je /etc/ssh/sshd_config pa vidi sta tamo pise. ssh -l root vecinom mozes zaboraviti jer je login roota preko ssh najcesce zabranjen. /etc/rc.d/rc.sshd je jedino sto se pokrece.
Takodjer vidi /etc/hosts.deny i /etc/hosts.allow, imas man stranicu (man 5 hosts_access) cemu sluze - a i u njima pise, isto je i za iptables (iptables -L), mora ti biti otvoren port 22 za incoming konekcije.

Slack defaultno dodje sa super alatom koji se zove screen. Kad se nekako spojis na masinu kucaj

$ screen bash

i onda ces dobiti shell unutar screen programa. Pokreni tu bittorrent, wget ili sta vec hoces i onda uradi ctrl+a ctrl+d. Tako ces “detachati” shell i mozes se komotno diskonktovati, wget radi u pozadini. Kad se ponovo konektujes uradi screen -R i ponovo ces se spojiti na onaj svoj stari shell.

Sto se tice ctrl+z u konzoli, to ti stopira proces, ali ga nisi stavio u backgorund. Treba ti bg %1 tj stavi job 1 u bg. imas naredbu jobs koja ti daje aktivne jobove. disown %1 naredba “disowna” job 1 od aktivnog shella. Ovo su ti osnove rada sa konzolom - procackaj malo po netu.

Svaka cast, to mi bas treba . U ‘hosts.deny’ i ‘hosts.allow’ kod mene je sve deny, tako da nije ni cudo sto ne radi. Procitacu manual da vidim kako treba podesiti to sve lijepo.
Nego sto se tice iptables-a. Kad kucam iptables -L ne dobijem koji su portovi blokirani/dozvoljeni, vec mi izbaci nesto bezveze. Citao sam ja malo manual, al fakat nista nisam skonto.

Sto se tice ovog screen bash to moram isprobati nisam jos to ni vidio ni cuo.
A sto se tice CTRL+Z, ja uradim ovo i onda ‘bg %1 pid’ i on ga baci u background. I onda ga iz backgr vratim sa ‘fg’. Ali fazon je sto svaki put kada radim CTRL+Z moram kucati ‘bg %1 pid’ itd… al neise.
Gdje bi mogao naci dokumentaciju o ovome, mislim koja man stranica. Pokusao sam ‘man fg’ ‘man bg’ i sl. ali izbaci ‘no manual page’. Potrazicu i na internetu, ali dok ne nadjem neku kvalitetnu dokmentaciju na internetu da moze neka offline posluziti.

evo nasao sam neku kratku dokumentaciju o slanjima u background i sl…

http://learn.clemsonlinux.org/wiki/Processes_and_signals

trazim dalje :lol:

SSH je ok…ali ako je problem baziran samo na bittorent-u onda
ce te/vas mozda zainteresovati ovo --> http://www.torrentflux.com/

Vec sam preveo na bosanski 2.0 verziju ( koja je jos uvijek beta )
i veoma/haos je stabilna. Preporucuje se…

johne bg, fg, disown su ti naredbe ugradjene u bash (builtin) pa probaj sa help fg itd.

Iz hosts.deny i hosts.allow fino izbrisi (iskomentiraj) sve. Nek budu prazni.

screen mozes probat i bez ssh. samo ti treba normalna konzola.

[quote]johne bg, fg, disown su ti naredbe ugradjene u bash (builtin) pa probaj sa help fg itd.

Iz hosts.deny i hosts.allow fino izbrisi (iskomentiraj) sve. Nek budu prazni.

[/quote]

Svaka cast, evo radi, ok je… Super! Bio je dakle problem, samo u hosts.allow/deny
Sutra cu da probam u siroj primjeni (tj. pristup iz vana :))

Hvala svima!

potrebna mi je mala pomoc…
naime sve sam uspio da podesim i sve radi najbolje kako treba, ali samo u lokalnoj mrezi.

Situacija je sljedeca:
Server (Win2000): 2 mrezne kartice, jedna spojena na kablovski internet, a druga cross-over sa Client (Linux). Mreza je podesena kako treba, nadam se, jer u suprotnom bi nebi radilo nista sto sada radi (npr. internet radi).

Problem je u sljedecem: Dakle kada god pristupam ssh u lokalnoj mrezi, bilo s kojeg komp. dal server ili client cim ukucam lokalnu adresu u mrezi npr. 192.168.0.100 sve radi kako treba. Ali kad ukucam glavnu IP adresu, tj. IP adresu koju imam od ISP providera uvijek izbaci “Connection refused” s bilo kojeg komp-a da pristupam. Pa se pitam u cemu je problem.
Ali da nije samo do SSH govori i cinjenica da kada npr. dignem Apache server na clientu ili ftp, ne mogu opet pristupiti tom server preko ISP IP adrese vec samo s lokalne mreze, koristeci lokalnu ip adresu.

nadam se da neko zna u cemu bi mogao biti problem…

Probaj sa nmap komadom vidjeti da li ti ISP filtrira odredjene portove :slight_smile:

Vrlo je moguce, ali promjenio sam bio port na ssh i opet nece, nmap scan traje i previse dugo da bi cekao. Mora biti neko drugo rjesenje, trazio sam po netu, mnogi su imali iste probleme u ovoj vrsti mreze, ali nigdje nema rjesenja :cry: al neise, trazim dalje, ko trazi zlo ne misli, a mozda i nadjem sto trazim…

Kako ja tebe kontam, u stvari jedna mrezna kartica od win2k dobije javnu ip. Sto ce reci da linux ima privatnu ip, sto ce reci da win nekako radi NAT.

To sto internet radi ne znaci nista, jer se konekcija inicira iznutra, a ne izvana. I koliko se ja razumijem u to, windows bi ti trebao raditi port forwarding, Destination NAT, ili nesto slicno. Drugim rijecima moras windozama reci da ja.vn.i.ip port 22 nije za njih nego za 192.168.1.100.

Kako ces to uraditi pojma nemam, samo znam da linux puno bolje glumi gw/firewall/proxy nego windows i da je to ovdje naopako :wink:

[quote]Kako ja tebe kontam, u stvari jedna mrezna kartica od win2k dobije javnu ip. Sto ce reci da linux ima privatnu ip, sto ce reci da win nekako radi NAT
…[/quote]

Upravu si. A evo trazeci i po internetu skontao sam da fakat treba napraviti/podesiti NAT, da radi port forwarding ili sl. Ali nikad nisam to radio pa cemo vidjeti da li cu moci nekako napraviti to.

Znam da je Linux u svakom slucaju bolji od Win-a ali moram ostaviti server kao Windows, radi glupih igrica i sl. nije radi mene vec radi rodjaka. A ne mogu svoj staviti kao Server zato sto mi je laptop i cesto ga skinem s mreze i onda kad bi bio server onda client nebi radio…

Moram sada malo pronati kako se nat podesava, nesto sam nasao, ali je toliko komplikovano, da Bog sacuva, kao da raketu stimam… Pod linuxom to koliko znam ide lakse preko ip-tables-a, al neise…

nmap radi brže kada se kao root koristi :smiley: osim toga, zadaj mu opciju -T I (u prijevodu: Timing: Insane), nemoj skenirati sve portove, zadaj samo port(ove) koje tražiš sa npr. -p 15-30,45,60

ma sve je ok, namjestio sam radi ko zmaj… bio je problem zato sto je na linuxu uvijek bilo autmatski setovana ip adresa i onda win server nije znao ip adresu i sl… ali sad sam podesio staticnu ip adresu i sve radio super…

uglavnom jos jednom hvala svima…