Usb Logitech Webcam

Evo ovaok zanima me dali se moze instalirati kamera na ubuntu i postoji li program s kojim bi poretao ovu web kameru… btw prikljucena je preko USB-a

Pa samo spoji kabal na računar i sve bi trebalo raditi (nadaj se). :slight_smile:

a de mi program za to preporuci jer ja neznam ni jedan

Koristi program “kopete” ako zelis da imas podrsku za MSN webcam konferencije.

Samo da potvrdim, jucer kupio Logitech Quickcam Express i bez ikakve dodatne instalacije proradila u Kopete-u i aMsn-u. Znaci samo idi na postavke programa i namjesti je.

Mali OT, sa Logitechom i Linuxom imam najbolja iskustva tj. nikada mi niti jedan Logitechov hardver nije pravio probleme pod lindjom.

Da ne pokrecem novu temu i da se ne ponavljamo ovdje sam “strpao” svoje pitanje.
Potreban (dobro nije prijeko potreban) program na Ubuntuu sa kojim cu moci da podesavam kontrast,svjetlinu…svoje kamere.
Kamera je Logitech QuickCam Express.
Sta sam dosad isprobao:
Cheese - proradio mi nakon clean install-a Ubuntua i radi savrseno ali ne mogu da “fino ugađam” kontrast…
Camorama - e ovakav softwer imam na Windowsu ali problem sa camoramom je sto je slika minijaturna (kod Cheese-a je dobra) a i plava je kako god da je podesim.
wxcam - nisam uspio iz source coda da kompajliram (2 greske)
Xawtv (ne znam je li ovo bas namijenjeno za kamere) - prikazuje sliku normalno bas kao softver na windowsu i mogu je lijepo ugadjati ali kad treba slikati ili snimati dobijem failed i nikakva objašnjenja.
Probao sam i sa http://mxhaard.free.fr/spca5xx.html ali ovo kad probam kompajlirati 20 + gresaka dobijem (drajver sam kompajlirao ali softver nece pa nece)

I ni na jednom programu mi ne radi dugme na kameri.

Znaci treba mi nesto kao Xawtv da bih se osjecao kao na windowsu. . .

Onda izbrises ubuntu i koristis windows.

Izvinjavam se, morao sam :slight_smile:
Ne znam zasto trazis aplikaciju koja ce ti pruziti osjecaj kao da si u windowsu.

Mislio sam na opcije.Ima ih i Ubuntu samo mi ne rade kako treba.

Dugme na kameri možeš probati hvatati evdev-om (mada ne kontam šta će ti).
Pastuj greške pri kompajliranju wxcam
Xawtv pošalji tačan tekst greške i pogledaj šta se dešava u konzoli (pokreni ga iz konzole).

Inače ne znam šta bih ti rekao, ne kontam šta će ljudima ovakvi programi… te minijaturne logitech kamere služe samo za video chat i podržane su sasvim dobro u skype i kopete, ko hoće da se zeza nek nabavi pravu video kameru.

Ma malo eksperimentišem sa ubuntuom…

./configure dobro odradi ali kad dodje make dobijem ovo:

In file included from ccvt.c:24:/usr/include/mjpegtools/mjpeg_types.h:40:
error: conflicting types for ‘int64_t’
/usr/include/sys/types.h:198:
error: previous declaration of ‘int64_t’ was here
make[2]: ***
[ccvt.o] Error 1
make[2]:
Leaving directory /home/nedim/Desktop/wxcam-1.0.2/src' make[1]: *** [all-recursive] Error 1 make[1]: Leaving directory/home/nedim/Desktop/wxcam-1.0.2’
make: *** [all] Error 2

To je za wxcam
A kod Xawtv mi u titlebaru pise failed.Nikakavo upozorenje.

Eh da 64-bitni Ubuntu je.Kako vidim iz ove greške negdje je nesto deklarisano za rad sa 32-bitnim…

To je bug u mjpegtools. Iskomentiraj liniju 40 u fajlu /usr/include/mjpegtools/mjpeg_types.h

Za Xawtv fakat ne znam kako bih ti pomogao.

Hvala sad radi!