ej ljudi relativno sam nov sa linuxom, imam veliki problem sa mountovanjem usb stick-a. jednostavno ubuntu nece da ga prepozna, odnosno kad ga prikacim nista se ne desava… zar ne bi trebalo da je usb stick podrzan automatski odmah posle instalacije i da se automatski mountuje? koristim ubuntu 7.10. ako neko moze da mi pomogne bilo bi super. Hvala unapred
Ubaci usb disk, pa upiši:
[code]sudo dmesg | grep MB[/code]
Trebalo bi da prikaže nešto ovako u zadnjoj liniji:
[code][33908.412000] sd 4:0:0:0: [sdb] 247296 512-byte hardware sectors (127 MB)[/code]
Kod mene ga je prepoznao kao sdb, kod tebe mozda bude drugačije. To iskoristi u sljedećoj komandi:
[code]sudo mount /dev/sdb /media/usbdisk/[/code]
Poslije ovoga bi trebalo da ti se pojavi na desktop-u.
Ubaci usb disk, pa upiši:
Trebalo bi da prikaže nešto ovako u zadnjoj liniji:
Kod mene ga je prepoznao kao sdb, kod tebe mozda bude drugačije. To iskoristi u sljedećoj komandi:
Poslije ovoga bi trebalo da ti se pojavi na desktop-u.
kada ukucam :
sudo dmesg | grep MB
daje :
[ 4677.512941] sd 5:0:0:0: [sdb] 2025472 512-byte hardware sectors (1037 MB)
onda kucam :
sudo mount /dev/sdb /media/usbdisk/
i dobijam :
tahir@tahir-desktop:~$ sudo mount /dev/sdb /media/usbdisk/
mount: you must specify the filesystem type
Pretpostavljam da ti je fajlsistem na usbdisk-u FAT.
Pretpostavljam da ti je fajlsistem na usbdisk-u FAT.
tahir@tahir-desktop:~$ sudo mount -t vfat /dev/sdb /media/usbdisk/
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sdb,
missing codepage or helper program, or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so
a u svakom slucaju zar ne bi trebalo da ubuntu 7.10 prepoznaje usb stick automatski? tako je makar bilo na 7.04…
evo sad je sve proradilo… izgleda da je bila neka greska u file sistemu, kad sam uradio fdisk i posle restarta sve fino radi hvala u svakom slucaju
Pa prepoznaje automatski u 99% slučajeva(kod mene uvijek radi). Možda je bug do hald-a. Neznam više šta bih ti predložio. Ako si instalirao sa Ubuntu-desktop CD-a probaj njega da dignes i da provjeris dal na njemu radi. Ako nemaš ništa važno na usb-u, možeš pokušat da ga formatiraš:
Nakon toga, izvadiš usb pa opet staviš.