Kako da postavim da user moze removati USB stick. Trenutno moram pokrenuti ili Konqueror ili Krusader u SuperUser modu da ga maknem. Ne znam gdje da postavim dozvole ili vec sta treba. Koristim SUSE 10.0 i KDE 3.4. Hvala unaprijed.
Hmm nejasno mi je skroz.Sta mislis pod removati?Ja uzmem svoj u ruku i removam ga :lol: ,a ne kontam ni ovo safely remove tako da me nemoj uzeti za ozbiljno :).Inace kad stavis stick treba automatski da ti se otvori konqueror i da bowsa /dev/usbdisk. (tako je bar kod mene suse 9.3 , iako mi je jos uvijek nejasno sta je ‘removati’ )
Ako misliš na to da user može umount usb, možda ti ovo može malo pomoći.
http://www.tuxfiles.org/linuxhelp/fstab.html
Na drugim distroima to radi, tako da premještam pod Suse.
Imam opciju safely remove kad udarim desni klik na stick. Pod tim mislim “removati”. Malo glup izraz ali mi je KDE na engleskom pa tako izmisljam rijeci…
na suse 10.1 beta radi ok (safely remove)
“Safely remove” je na Suse 10.0 potpuno nepotrebna operacija jer se USB memorija montira sa sync parametrom tako da je u svakom trenutku možeš samo iščupati bez gubitka podataka. Ali činjenica je da to Windows userima ne djeluje previše uvjerljivo - ako veliki MicroSoft ne zna napraviti da se USB memorija može vaditi kad god hoćeš, kako će to znati neki tamo Linux? Opcija Safely Remove treba postojati (i funkcionisati) iz čisto psiholoških razloga.
Ma i na Windowsu se komotno moze izvaditi kad god hoces. Pisanje ne USB drajvove odavno nije bufferovano, tako da problema sa sinhronizacijom nema. Samo sto ljudi ne znaju
Jeste, pa ti se desi da imas fileove size=0KB
Jel to samo na SuSEtu ili generalno? Koliko je safe iščupati mountovan usb? Naravno kada si završio sa kopiranjem/gledanjem/šta već.
ma u /etc/fstab staviš (recimo)
/dev/sda1 /mnt/usbdisk auto noauto,user 0 0
i ko hadžija imaš sve što ti treba mount/umount
Ma znam to, nisam to ni pitao. Danas sam probao na Debian Sarge-u da mount usb (sve iz konzole). dmesg je pokazao da ga je sistem prepoznao kao sdb1.
#mount /dev/sdb1 /mnt/usb
sve radi super, kopirao što sam trebao i pokušao samo da iščupam stick bez umount-a. Stick iščupan primjenom manje sile a na konzoli hrpa error poruka koje nažalost nisam zapisao ali su sve sadržavale riječ buffer.
Ponovo ubacio stick u isti usb port i dmesg kaže da ga je sistem prepoznao kao sdc1 ?!?
Opet mount i sve radi kako treba. Umount i iščupao stick bez error poruka.
Dakle, opet pitanje, koliko je safe vaditi usb stick bez umounta?
Stick mora biti montiran sa ‘sync’ opcijom i moraš imati nekakav “mount daemon”, mislim da je moderna kombinacija udev + HAL sasvim dovoljna (uskoro i SuSE napušta ono svoje smeće od automount daemona, ne znam više kako se zove …)
HAL nije bio pokrenut sigurno jer sam bio na 2.4.nešto kernelu. Za udev ne znam, moguće da nije bio pokrenut.
Ako koristiš HAL (a trebalo bi), less /usr/share/hal/fdi/90defaultpolicy/storage-policy.fdi pa traži riječ sync
Ma nije hampa, čisto da vidimo kako šta radi. Ako je noviji kernel i imaš udev i hal pokrenut, onda možeš jednostavno iščupati stick bez straha da će se šta loše desiti.
vedrane, našao sam skriptu i ima sync, probao na Gentoo iščupati stick i sve ok (nema čudnih poruka na terminalu).
[quote=nedexus]ljudi moji kakakva hampa oko usb motkice
@ kalac
otvori brate terminal
kucaj su
prijavi se ko su
umount /dev/sda ili sda1
"nemoj pisat /hdz1 to nepali"
ako ti je taj suse komplikovan, ma jacu ti poslati ubuntu 5.10
staceti suse-kljuse s toliko problema.
a mozda moras i kompjuter baciti (ako je star itd)
uzmi npr zenwalk 2.4 (linux)
pa probaj[/quote]
MA jednostavnu iščupam stick kad završi kopiranje i zdravo…
Da se ne zamajavam sa su/umount i tako to…
Imao sam Ubunru instaliran i nije mi nimalo sjeo, doduse bio je samo na jednom CD-u sa Gnome-om. Nije mi vidio windows particije a da ne govorim o broju aplikacija koje na CD-u mogu doci… Probao sam i Fedoru (nije nešto, vidi se da je samo poligon za testiranje Red Hat-a) i Mandrivu (mnogo bugova). SUSE (švabo) je definitivno najbolji (za mene), mada sam čuo da je KUbuntu trenutno najpopularniji, ali ga nemam, a i da ga imam, ko će ponovo sve formatirati, particionisati disk i ostalo.
Da skratim, mogu živjeti bez Safely remove opcije, samo sačekam da prestane komunikacija sticka u compa i čupaj.
još samo da mi je photoshop i dreamweaver vidjeti na Linuxu, zauvijek bi zaboravio Windoze…
Malo smo otisli van teme, ali evo:
Photoshop mi je CS2 i to crackovan. Pokusao sam ga pokrenuti preko WINE-a, i javlja mi grešku da aplikacija nije korektno registovana, tako da sam odmah odustao. Isti je slučaj i sa Macromedia Studiom 8, tako da vjerovatno nema šanse. GIMP je nebulozan do bola i nije nimalo jednostavan za korištenje, mada je veoma moćan alat. NVU sam probao, ni blizu Dreamveaweru. Neću još brisati Windoze, neka ih. Šteta što smetljari iz Microsofta neće da pokupe neke fore iz KDE i Gnome-a, mnogo je stvari na Linuxu koje bih volio da vidim kod M$-a, ali ko im je kriv kad su papci…