Evo jedno n00b pitanje.Citao sam man i googlao ali nigdje nisam modao naci kako dodati usera sa odredjenom kvotom prostora.Znaci zelim da dodam usera xyz sa 5MB na HD.Kako ?
Za to je zadužen tkz. “diskqota”. To je mehanizam kojji susrećemo na mail- i web-serverima i omogućava ograničenu podjelu diska pojedinim korisnicima. Radi se zapravo o četiri naredbe koje je dobro prostudirati:
quota
edquota
repquota
quotaon
Kerneli standardno podržavaju quotas. Trebao bi kao prvo u /etc/fstab unijeti opciju usrquota za one dat.sisteme koje želiš ograničiti.Jedan primjer:
/dev/hda2 / ext2 defaults,usrquota 1 1
/dev/hda3 swap swap defaults 0 2
/dev/hda5 /usr ext2 defaults 1 2
/dev/hda6 /opt ext2 defaults 1 2
/dev/hda7 /home ext2 defaults,usrquota 1 2
Sada kao root koristi naredbu quotacheck da bi na tom dat.sistemu napravio binarnu datoteku quota.user u kojoj ćeš kasnije uvesti sve i korisnike koje želiš ograničiti.
quotacheck -avu
Sada treba upisati sva ograničenja. Kada pokreneš naredbu :
edquota amar-ze
…otvorit će ti se editor (većinom vi) i moći ćeš editirati ograničenja.
Quotas for user amar-ze:
/dev/hda2: blocks in use: 121, limits (soft = 0, hard = 0)
inodes in use: 12, limits (soft = 0, hard = 0)
/dev/hda7: blocks in use: 1220, limits (soft = 0, hard = 0)
inodes in use: 204, limits (soft = 0, hard = 0)
Kao što vidiš, postoje soft i hard limits. Razliku ćeš saznati u odgovarajućem man-u.
Zadnji potez je uključiti quotra-mehanizam naredbom quotaon. Isto tako ga možeš isključiti sa quotaoff. Ako se samo interesuje ograničenje koje si podesio, koristi quota. Prikazati će ti koliko Mb si “poklonio” korisnicima.
Baby je ovo veoma dobro pojasnio ali ja koristim priliku da
napomenem da ako koristis reiserfs pored standardnog:
File systems —>
[*] Quota support
treba da dodas i ovo !
Quota format v2 support
Sretno quota-nje !!
Da. Dobro je odgovarati u stilu koji se moze dalje koristiti. Zato apeliram na sve članove da odgovaraju malo opširnije i jasnije, naravno samo ako nema prevedenog objašnjenja. Tako ćemo na start.linux.org.ba imati postepeno najčešće postavljena pitanja. Koliko god dobro mislite sa postavljanjem običnog linka, nije uvijek od pomoći jer nije na našem jeziku.
Pametno Vedrane…sve na start
a mozda ne bi bilo lose ni oni koji dobiju odgovore da to postave na start.linux.org.ba?
ja izmedju ostalog :lol: