Ja am cuo za 15 Oktobar ( u novostima je rijec o 24-tom) ali nije ni vazno. Vazno je da sada podrzava NTFS
Novi kerel je takodje tu
http://www.suse.de/en/company/press/press_releases/archive03/90.html
a veceras ce u emisiji GIGA na NBC-u izmedju 20 i 20.45 biti predstavljen na TV-u, pa koga interesuje neka izvloli.
cak ce biti podrzani i legendarni winmodemi o kojima je toliko govora bilo.
Kad pogledam neke komentare sa drugih stranica dobijem utisak da, sto jednostavnije koristenje distribucije od verzije do verzije, stvara se sve vise i vise protivnika.
Mozda bi bilo vrijeme da ovaj prijevod SuSEta zaokruzimo, sta mislite? Kakva je trenutno situacija?
BS: Znaš li o kojim chipsetima je riječ?
Nisam mogao saznati koji su chipsetovi podržani, samo sam negdje čitao da će winmodemi biti podržani. Za koji dan ce “svi časopisi” sigurno početi sa testiranjem pa ce možda biti i više informacija.
Na SuSE web-stranici postoji i Component DataBase - CDB v3.0 u kojem se može tražiti za podržanim hardwerom. Ja lično nisam imao dobrog iskustva s njim jer sam imao hardwera koji nije bio naveden ili kao “unknown” označen iako je u potpunosti funkcionisao na mom računaru (npr. skener UMAX Astra 2000p ili MUSTEK GSmart 3 web-cam ).
Znači nije aktuelan i to mi se nesviđa. Najbole je pratiti razvoj drivera [color=red]direktno na sourceforge.net[/color] ili direktno na stranici programa koji funkcionise sa hardwerom npr. za skenere “sane” ( tačnu adresu nemam u glavi). Interesantno je jer pri tome otkriješ kako ti momci bez ikakve podrške od strane proizvođača pišu driver tako reći iz ničega i tek onda ti dodje da skineš šešir za drivere koji su napisani. Često su to ljudi koji su kernel hackeri i elektroničari zajedno. USB je ionako svijet za sebe :-k Nadam se da će u buducnosti i u svijetu proizvođača postojati nešto kao open hardware pa će to onda sve biti malo brže na tržištu.
ja se polako bojim da ce suse postati kao windows, barem sto se pristupa tice… kliknes ovdje, kliknes ondje, i gotova stvar… dobra stvar da se korisnici privuku, ali mislite li da ce kasnije iko znati sta je kernel, i kako se kompajlira, ili sta su procesi, demoni itd… SUSE Enterprise Server 8 je nesto tako slicno… ubacis CD, kliknes par puta, odaberes vrstu servera i rijesena stvar… istina jednostavno, ali dosta stvari je sakriveno, i to po mom misljenju, dosta stvari sto cine linux ono sto danas jeste…
Pozdrav
ICE
Ja sam za to da još jednostavnije postane. Ko ima potrebu za podešavanjem neka otvori xterm i udri mujo…
Skoro sam čitao jedan vrlo poučan test sa SuSE 8.1 . Neki tip je pustio svoju djevojku koja je do tada imala samo iskustva sa Windowsom, da instalira SuSE 8.1na njegov računar.On je pri tome samo sjedio i posmatrao sa strane.
Pokazalo se da već pri samom startu kod prvog dijaloga dolazi do poteškoća. Naime kada se pojavilo sljedeće:
- Boot from Harddik
- Installation
- Installation - ACPI Disabled
- Installation - Save Settings
- Manual Installation
- Rescue System
- Memory Test
…ona jadnica nije znala šta je ACPI ( ili vi znate ?? ) niti šta može početi sa "rescue system"
pa kasnije pri particioniranju je dobila onaj hororni dijalog u kojem piše da može sve informacije na disku izgubiti i najkasnije na tom mjestu je htjela da joj momak preuzme.
Dobro su se pokazale recimo pojedine informacije koje se mijenjaju za vrijeme instalacije ( ma znate ono sa slikama …)
Ipak treba misliti i na ove ljude, a ko da pojednostavi linux ako ne neka velika distra kao SuSE Mandrake ili sl.
Slazem se. U biti sada smo na prekretnici, postoje dvije moguce buducnosti:
- da Linux zauvijek ostane hackerski OS kojeg koristi apsolutna manjina
- da zauzme mjesto Windowsa u svakom pogledu, po izgledu, po opcijama, po pristupu korisniku.
Ja glasam za ovu drugu opciju, razloga je milion. Ne volim da jedna firma ima toliku kontrolu, mislim zamislite da postoje samo jedne dnevne novine koje možete kupiti, samo jedna marka automobila, samo jedna vrsta začina. Na površini taj budući Linux će izgledati kao Windows, ali mi ćemo znati da je ispod površine onaj Linux kernel. Svako ko to želi moći će uzeti source, napraviti ispravku i krenuti od nule. Biće uvijek distribucija za ljude koji žele razumjeti svoj računar. Ja prvi ću preći na neki drugi OS ako Linux ikad postane popularniji od Windowsa Ali ja isto tako želim imati distribuciju koju mogu bez razmišljanja dati svojim roditeljima, distribuciju koju mogu instalirati i znati da će sve raditi savršeno, odmah preći na posao bez gubljenja vremena na čačkanje i podešavanje. Ono što mi je bitno jeste da kad mi iskoči poruka “contact your system administrator” da ne moram zvati nekoga u Americi, pardon Indiji, nego da mogu sam zasukati rukave i nešto napraviti. Isto to i na računaru mojih roditelja. Kontrola + jednostavnost korištenja! Zašto svi misle da su te dvije stvari nespojive?
Eto to je najkraće što mogu odgovoriti
Winmodemi: znam da kad je izašao Mandrake 9.1 čitao sam da “ima podršku za winmodeme”. Ispostavilo se da je uključen drajver samo za Rockwell HSF chipset koji je uglavnom prevaziđen danas. Ostale winmodeme će detektovati (najčešće pogrešno) i izbaciti poruku u stilu “zatražite drajver od proizvođača”. Problem je što su većina drajvera (npr. Intel Ambient) pod sličnim licencama kao nVidia drajveri ili Flash plugin… besplatni ali ih distribucije ne smiju distribuirati.
Trebalo bi napraviti automatiziranu skriptu koja se konektuje na sajt i downloaduje drajver, kao što SuSE već ima za nVidiju i MS fontove.
Ako pogledamo istoriju razvoja nekih distribucija, onda to u suštini i jeste tako da korištenje postaje jednostavnije. Ja uvijek mislim da se ljudi koji učestvuju u razvijanju samo teško mogu “prebaciti” za trenutak u ličnost jednog korisnika koji prvi puta ima linux pred sobom. Baš na ovim primjeru koje sam gore naveo da se to zaključiti. Ko god je pisao instalacionu rutinu za SuSE krenuo je od predpostavke da korisnik zna šta je ACPI . Izrazi kao npr. particioniranje, formatiranje ili komprimiranje su za nas “stare zečeve” najnormalnija stvar na svijetu dok neki "birokrata " koji cijeli dan komunicira sa Outlukom i napise po koje pismo u Wordu brzo kapitulira kod ovih tema. Ako uspijemo baš ovaj krug ljudi osvojiti onda će to da bude veliki korak.
Naravno da tu ima dosta stvari koje treba još riješiti npr. konflikti raznih verzija. Dobro bi bilo npr. kad bi se distributori uspjeli dogovoriti o jednom centralnom paketnom formatu. I u tom pravcu se, ako ste možda čuli zadnjih dana, radi.
Ostaje znači pričekati budućnost i vidjeti kako će sve to da ide dalje.
Jedna napomena:
SuSE već odavno (v 8.0) podržava modeme sa Intelovim chipsetima “536ep” i “v92ham”. Bilo je još par chipseta ali su oni izbačeni (vjerovatno zbog zastarjelosti drajvera, no to je problem proizvođača, an ne SuSE-a).
A što se tiče instalacije, obični korisnici bi ionako trebali koristiti samo opciju “Install”, ostale opcije su za napredne korisnike! Ne treba zaboraviti da bi laici prilikom instalacije SuSE-a trebali koristi fini manual koji dođe u kutiji sa CD-ovima (ko je kriv datom liku što mu cura nije pročitala manual); Zar od laika i možemo očekivati da znaju značenje buzzword-a ACPI, APM, DMA, SCSI?
Per seat license:
http://www.suse.de/en/business/products/sld/license.html
[quote]On how many machines may I install and utilize SuSE Linux Desktop?
SuSE Linux Desktop may be installed on every machine for which a separate maintenance agreement was closed.[/quote]
Ovime SuSE više ne postoji za mene.
Ne znam čemu tolika površnost.
“SuSE Linux 8.2” i “SuSE Linux Office Desktop” su dva RAZLIČITA proizvoda. Ne znam koji normalan kućni korisnik bi plaćao EUR 544.00 (+ PDV) za distribuciju Linux-a (dok s druge strane, poslovnim korisnicima treba podrška za svaku mašinu).
Dakle, per seat licensing važi samo za SLOD, a za “obični” SuSE Linux NE VAŽI. (zašto po milioniti put iste predrasude o SuSE-u)
Zašto onda ne napadati RedHat Enterprise Linux?
Ili očigledno odustajanje RedHat-a od ideje Linux-a kao desktop OS-a (gdje trenutno nema mnogo novca) (Fedora?, give me a break, ako su željeli nešto učiniti za “zajednicu”, zašto nisu malo finanskijski pogurali Debian ili sl.; a ne duplicirati posao - sad je “lafo” i Fedora Linux “projekat zajednice”)
SuSE Linux je trenutno jedina ozbiljna firma koja gura Linux na desktop-u (i time omogućava milionima kućnih korisnika da se otarase M$-a i M$ takse na nove računare)
Napomena: Mandrake će za mene postati ozbiljna firma kad izađu iz stečaja (ili kako ga već zovu).
Ne kažem da je SuSE savršen, ali mislim da ipak zahtjeva pristup bez predrasuda. Kao i svi ostali (imam “problema” sa RedHatom na čisto regionalnoj osnovi, he, he)
P.S.
Mislim da bi se prije svakog “postanja” trebali sjetiti one stare
"Prvo skoči pa reci hop"
Potpuno se slažem
=D>
Ok, povlačim post. Nisam primjetio dio stranice za “privatnog” korisnika.
BTW zašto mora postojati “firma” koja gura Linux na desktopu?
Još nešto: link koji sam poslao ne odnosi se na SuSE Linux Office Desktop
http://www.suse.de/en/private/products/suse_linux/office_desktop/index.html
nego na SuSE Linux Desktop.
http://www.suse.de/en/business/products/sld/index.html
SLOD košta EUR 120 + VAT za jednu radnu stanicu. SLD košta EUR 544 + VAT za 5 radnih stanica.
Ja sam misljenja da se linux treba pojednostaviti. S tim da ostane open source. Jer zasto treba jednoj sekretarici da zna sta je kernel i kako se kompajlira. S druge strane … ako zelis da naucis sta je kernel, imas izbor - nece sve distribucije biti lake za koristenje kao windows A ako budu - ne moras distribuciju ni koristiti
i ja bih volio da distribucije postanu jednostavne sto se tice instalacije i upotrebe… tako da sekretaricama ne bude dosadno vise ali stvar je u tome sto je kod novih verzija napravljeno dosta promjena koje nisu nigdje zabiljezene… tj. lako je instalirati suse lin, ali nadograditi sambu na novu verziju ili nesto slicno je izgleda u Suse Lin namjenjeno samo za one koji znaju dusu ove distribucije…
ono sto meni nedostaje, recimo kod SuSe linuxa ili opcenito kod svih distribucija je odabir moda prilikom instalacije. znaci POCETNIK i EXPERT… u pocetnik modu bi i svacija djevojka, sekretarica, djed, baka itd znali instalirati linux i poceli bi ga koristiti za pola sata… drugi modus bi naprotiv bio samo za one hardcore osobe koje znaju sta rade i kako se to radi… trenutno samo imamo neku mjesavinu ovih opcija, tako da je pocetniku tesko se snaci, a profesionalcu isto tako naci neka vaznija podesenja…
Pozdrav
ICE
[quote]
ono sto meni nedostaje, recimo kod SuSe linuxa ili opcenito kod svih distribucija je odabir moda prilikom instalacije. znaci POCETNIK i EXPERT… u pocetnik modu bi i svacija djevojka, sekretarica, djed, baka itd znali instalirati linux i poceli bi ga koristiti za pola sata… drugi modus bi naprotiv bio samo za one hardcore osobe koje znaju sta rade i kako se to radi… trenutno samo imamo neku mjesavinu ovih opcija, tako da je pocetniku tesko se snaci, a profesionalcu isto tako naci neka vaznija podesenja…
Pozdrav
ICE[/quote]
I ovo je istina. Baš sam vidio da su neki ljudi isto to zahtjevali. Jedva čekam samo da vidim da li je SuSE reagovao na taj test jer sam prilično siguran da neki ljudi od SuSE čitaju taj forum.
nadajmo se…
Koliko ja znam na SuSE-u postoji nešto što se zove “manual installation” (gdje između ostalog možete i instalirati SuSE sa lokalne mreže - jako ugodno jer ne morate mijenjati CD-ove; itd. …) - to bi bila Expert instalacija, a onaj klasični način beginner.
Hm… taj expert mod postoji a zove se Slackware!?!??!?
Stvarno nije mi jasno, postoje stotine distribucija, zašto praviti od jedne distribucije čudovište za svačiji ukus?
Od SuSea se nije ništa drugo moglo ni očekivati. Od verzije 8.0 on se naglo razvija i postaje jedan (ili jedini) veliki konkurent na tržištu operativnih sistema.U potpunosti podržavam rad SuSea. Meni iskreno rečeno ne smeta što ljudi rade na Desktopu…
Nadam se da će ovaj put malo bolje nego inaće srediti SAMBU.
Ljudi prave čudovišnu distribuciju koja je funkcionalna svima.
Nije li to lijepo?